• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.10.2021

15:31 >> 16:36

/video/ Čuvaćemo mir, ali ako pokušaju Srbe da uteruju u red uz pomoć sile - štitićemo živote dece na KiM, njihov opstanak i u toj borbi ćemo da pobedimo!

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

/video/ Čuvaćemo mir, ali ako pokušaju Srbe da uteruju u red uz pomoć sile - štitićemo živote dece na KiM, njihov opstanak i u toj borbi ćemo da pobedimo!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu KiM, da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle koliko je cena koju ćemo svi morati da platimo

16.26 - Dajte da vidimo šta nam je činiti

- Molim vas da me sada saslušate i da vidite šta nam je činiti... Ja bih voleo da sačuvamo mir, ali ćeu vam reći još nešto... Ja ne mogu da vas pozivam da ulazite u sukobe sa bilo kim. Nisam glup da ne vidim da je vaš dogovor da ne dozvolite da vas dalje napadaju. Ali, šta god da se desi Srbija i Beograd će biti uz vas!

 

 

- Pred nama je težak period. Tražiće ukidanje Republike Srpske. Sve će da padne na pleća Srbije. I sve će to da traže najmoćnije zemlje sveta. Sa Prištinom je nemoguće razgovarati... Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo - poručio je Vučić na sastanku sa Srbina sa KiM u Raški. 

 

 

Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.

- Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporauzme. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan - u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi - rekao je Vučić.

Foto: printscreen Pink

16.15 - Pošto je saslušao okupljene predstavnike Srba sa KiM, Vučić je ponovo uzeo reč:

- Rešićemo sve nesporazume, i ja sada imam važnije pitanje i važnije odgovore - počeo je Vučić.

- Neću previše o prošlosti. Neću ni o tome koliko nas je bilo nekad, ni koliko nas je danas. Neću ni o ćutanju na pogrom 2004, ni o tadašnjoj vlasti koja se sakrivala pod sto da vezuje pertle. Neću ni o 2008. godini, ni o sramnom pitaju međunarodnom sudu. Završio sam sa tim - rekao je Vučić i dodao:

Foto: printscreen Pink

- Danas sam shvatio sve, znam šta misli običan narod. Ja nisam tražio da budete uz mene i da budemo zajedno jer nam se nešto sviđa, Na KiM ne postoji nijedna lepa stvar koja se desila, i koja može da se desi. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da luču Srpske države sačuvamo a da ne ugrozimo celokupan narod i Srbiju Sada pričamo premuni strasti.  

- Nijedno rešenje nije dobro, slažem se. Ali koje je rešenje dobro, a da ne ugrozimo nikoga od vas? Ja sam taj koji je kriv i ja sam molio da ne napadate ROSU, ali ne zato što sam brinuo za njih, već da ne strada ni jedan od naših mladića. Živ nisam bio dok nisam saznao da je Srećko Sofronijević, koji je danas ranjen, dobro.

- Razumem vaš gnev. Rekao sam i Lajčaku, ako ih ne zauzdate vi, zauzdaćemo ih mi!

 

 

15.38 - Vučić se obratio predstavnicima Srba sa KiM

- Neću moći da vam kažem sve što znamo jer ćemo neke stvari morati da ostavimo za manji skup i svakako bez kamera. Na kraju ću odgovoriti na sve što imate da mi kažete i da pokušamo da se dogovorimo šta nam je u narednom periodu činiti - rekao je Vučić.

Foto: printscreen Pink

Predsednik je upitao predstavnike Srba na KiM da li su tražili prisustvo medija na šta je dobio potvrdan odgovor.

- Ne razumem zašto će nam kamere na ovakvom sastnaku, ali poštovaću vaš izbor. Saslušaću vas sat ili dva, možda i duže, ali ću odgovoriti na sva vaša pitanja - rekao je Vučić.

Foto: informer.rs

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je zaprepašćen dešavanjima u Mitrovici i da je morao da popije lekove za smirenje.

 

 

- Razumeo bih da su nas prebijali kundacima i pendrecima, ali da neko puca na ovaj narod ne mogu da razumem. Ako se ovako nešto desi ponovo mi ćemo imati opšti otpor - rekao je Rakić.

- Branićemo se, ali ne znam da li ćemo moći da se odbranimo. Branićemo se svim raspoloživim sredstvima - rekao je on.

Foto: informer.rs

Srbi sa KiM su apelovali na Vučića da pošalje vojsku da odbrani srpski narod.

- Predsedniče, morate da razumete nervozu ovog naroda. Mi smo zabrinuti za svoje porodice - rekao je Simić.

Foto: informer.rs

Više Srba koji prisustvuju sastanku reklo je da su pripadnici ROSU pucali nasumice.

- Ranili su dečka pored nas, šta je sledeće? Samo želimo da znamo da imamo pomoć države i ljude kojima verujemo - rekao je jedan od prisutnih građana.

 

 

Srbi sa Kosova i Metohiji zatražili su od Vučića da im potvrdi da je uz njih i istakli da nisu provocirali kosovske Albance, već su da su provokacije uvek dolazile sa druge strane.

- Imamo samo jednu državu, a to je država Srbija! I to smo više puta i pokazali - rekao je jedan građanin goovoreći o situaciji na KiM.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Većina Srba je rekla da je zabrinuta za svoju bezbednost, kao i za živote svojih porodica.

- Nemojte da dozvolite da nas tuku i ubijaju - rekao je jedan od prisutnih i istakao da je vereme da i međunarodna zajednica i EU čuju kakva je situacija na KiM.

Podsetimo, kosovska policija je jutros oko 9 časova upala u Severnu Mitrovicu, bacala šok bombe i suzavac, a nakon toga se nekoliko stotina građana okupilo i blokiralo više ulica. Čule su se sirene za uzbunu, zapaljeni su atomobili a jedna osoba je zadobila prostrelnu ranu grudnog koša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NEKO IZ MASE

pre 2 godine

Погледајте само команданте бригада, бледи као да су умрли прошле недеље! Какво црно подизање готовости у Војсци, ским и счим? Срби на Косову и Метохији су преварени. Ја вам написах пре неки дан да џабе троше гориво и возају тенкове, хеликоптере и авионе тамо и овамо и да од те "демонстрације силе" нема ништа, али нисте хтели да објавите, И шта чемо сада? Срби са простора Косова и Метохије су преварени. А кфоровци само завлаче ове наше манекене од политичара. Чик ово да смете да објавите!

zoki

pre 2 godine

izvinite, ali zašto mi tako ne u upadnemo sa 10 tak džipova u neki deo kosova nastanjeno šiptarskom većinom čisto da vidimo koliko su brze evropska reakcija i KVOR pa da istu takvu reakciju uslovimo i za nas. Ako se KVOR pojavi mi sa pozdravimo i odemo i nema štete a ako KVOR-a nema samo nastavimo prema sledećoj teritoriji... do Valone,pa onda da pregovaramo o povlačenju. Ako se već igramo mačke i miša, onda moramo da budemo malo i mačka

pera

pre 2 godine

ovo sto se danas desava je samo rezultat blefiranja s avionima i helokopterima od pre 2 nedelje. albanci izvalili blef, i sad ce ovo da rade svaki dan. vojska nasa nece uci.

Abe

pre 2 godine

"AKO KRENU U NASILJE, VI ZAŠTITITE SVOJ NAROD, A MI ĆEMO BITI UZ VAS! IMAJTE SAMO U VIDU KOLIKA ĆE CENA BITI ZA TO!" Strašno je da predsednik kaže tim napaćenim ljudima, Srbima sa KiM, da zaštite svoj narod, a on, to jest Srbija, će biti uz njih. Zar nije njegova dužnost i dužnost Države Srbije da zaštiti taj narod. Još im uz to preti "imajte samo u vidu kolika će cena biti za to". Sramota. Znam da nećete objaviti ovo jer smatrate da sam (verovatno) zbog nadimka "Abe" provokator, ali niste u pravu, u poslednjih pet godina bio sam u prvom redu (od države upućen) borbe protiv pobune na KiM.

LALA

pre 2 godine

Ma , sad je vazno , sta kaze Djilas , on je najpametniji ?

Dejan

pre 2 godine

Opet se nas predsednik povlaci pred siptarima kao picka, samo tako nastavi! Narod ne prasta!

Mesa

pre 2 godine

Kosovska policija sprovodi operaciju primjene zakona širom Kosova.

Safko Njemanitz

pre 2 godine

kako vi ne shvatate da ovo kosovski albanci i Rosu samo izvrsavaju uputstva koja su dobila od EU i Nato , agresija na Srbe je odgovor Eu i Nato na samit nesvrstanih u Beogradu i na gostovanje Lavrova . Nato i Eu zele odmah da ponize Srbiju i stave do znanja da oni diktiraju i mogu da rade sta hoce jer njihove sluge u regionu se sad osecaju takodjer ponizeno zbog velicanstvenog medjunarodnog dogadjaja u Beogradu i samita Nesvrstanih . Klasicne angloamericke zapadne psiholoske provokacije , manipulacije i ucenjivanje . Oni su svi sad svesni da broj zemalja koje mogu povuci priznanje Kosova moze poceti naglo da se povecava , pa hitno zele da stvaranjem haosa i agresije to rese u svoju korist .

Sasa

pre 2 godine

Nesto sam citao da Predsednik Vucic da je 24h da KFOR zastiti Srbe? Za to vreme oni mogu da proteraju Srbe 3 puta. Nema 24h na raspolaganju nego 2 sata.

Ana

pre 2 godine

Siptari imaju podrsku sigurno, ali svakako Srbija nije bez podrske, ne predajemo se.

Ana

pre 2 godine

Dok bi neki pobegli da sacuvaju zivu glavu, Vucic je otisao da porazgovara sa narodom i cuje pravu istinu.

Tamara

pre 2 godine

Predsednik je uvek uz svoj narod i to je i dokazao bezbroj puta.

Tamara

pre 2 godine

Predsednik Vucic ce sve uraditi da narod bude potpuno zasticen i osiguran. Mir je nesto sto zasluzuje svako ljudsko bice.

Tamara

pre 2 godine

Narod na Kosovu ce dobiti potpunu podrsku i pomoc ld predsednika Vucica. On je uvek tu da pomogne u svakom trenutku.

Steva

pre 2 godine

Srbija se racionalno ponaša ne treba ishitreno reagovati na provokacije Prištine kako ne bi došlo do nove eskalacije ali nećemo dozvoliti nekome da napada naš narod na KiM

Zorinka

pre 2 godine

Treba da se misli na taj naš narod na Kosovu. Njih moramo obezbediti da budu sigurni.

Jovan

pre 2 godine

Вучић ће успети у ономе што је наумио, спасиће наш народ!

Niki

pre 2 godine

Verujem u Vuciceve reci da ce se ovo srediti i da cemo pobediti!

Zvonko

pre 2 godine

Ocigledno je da se Vucic nece predati, zastitice nas narod!

Branko

pre 2 godine

Kaže Vučić: "vi zaštitite svoj narod a mi ćemo biti uz vas" jeli to znači zašta na daljinsko. Kako da se zaštite, motkama, protiv američkog naoružanja? Kad bi mogli sami odavno bi to uradili. Dosta je bilo zavaravanja. Ako niste u stanju da nađete diplomatsko kompromisno rešenje omogućite da drugi ljudi to urade. I bivši je mislio da to silom reši pa završio u Hagu.

Međunarodna zajednica da odluči - rat ili mir!
Politika

Međunarodna zajednica da odluči - rat ili mir!

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom najnovijih dešavanja na severu KiM da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mere da se prekine sa jednostranim potezima koji će ceo region dovesti pred situaciju "rat ili mir"

13.10.2021

16:11

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija