• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.11.2021

15:07

Okupili smo se da rešavamo probleme i da zajedno obezbedimo energetsku stabilnost za sve naše zemlje!

printscreen RTV Pink

Politika

Okupili smo se da rešavamo probleme i da zajedno obezbedimo energetsku stabilnost za sve naše zemlje!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Glazgova gde je u toku Samit o klimatskim promenama...

 

- Ceo svet se skupio na jednom mestu. Ti smo da rešavamo probleme i da zajedno obezbedimo energetsku stabilnost za sve naše zemlje. I dalje je to pitanje komplikovano. Postavljeno je i pitanje nuklearki, jer to jeste čista energija, ali ostaje otvoreno pitanje šta sa nuklearnim otpadom - rekao je Vučić u direktnom obraćanju iz Glazgova.

Vučić je već imao niz važnih sastanaka i susreta, a na Samitu su mu dobrodošlicu poželeli britanski premijer Boris Džonson i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Foto: printscreen RTV Pink

Predsednik Vučić će se tokom Samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Ovo je važna stvar, zamislite da nismo ovde.Važne stvari smo pokrenuli danas sa Ursulom Fon der Lajon, da se razgovara oko rešavanja problema i cena električne energije - rekao je Vučić.

Kako kaže, tema klimatskih promena izuzetno muči svet, i dodaje da će morati da se naprave mnoge promene.

- Čekamo da vidimo šta ćemo i kako da uradimo, ali smo razgovarali kako da osnažimo inicijativu "Otvorenog Balkana" - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je bilo reči o tome kako da se uvezuju i sarađuju.

- Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen, kratko sa Makronom, Merkelovom, mnogim svetskim premijerima i predsednicima, sa Plenkovićem, sa španskim premijerom koji mi je obećao da će doći u posetu Srbiji. Španski premijeri nisu prethodnih 40 godina dolazili u Srbiju, tako da bi to bila istorijska poseta - rekao je Vučić.

Ističe da bi ovo bila važna poseta jer je Španija po pitanju KiM uz Srbiju. Važno je, dodaje, zahvaliti se Španiji na podršci Srbiji na evropskom putu.

- Važno je za Srbiju da bude prisutna na ovakvim forumima i formatima. Razgovarao sam i sa Antonijom Guterešom - rekao je predsednik.

Foto: printscreen RTV Pink

Dodaje da su nam potrebne stvarne i realne odluke i da se odluči šta će se raditi sa novcem.

- Treba da vidimo kako da dođemo do tog novca jer da bismo za 15 posto uvećali udeo električne energije, moramo da uložimo skoro dve milijarde evra. To je ogroman novac. Možemo da ga damo za godinu dana, ali ako ni u šta drugo ne ulažemo, a mi imamo puteve, pruge, bezbroj obaveza, vojsku, bolnice, koronu... Moramo da vidimo kako ćemo da nađemo taj novac. Mi smo mali, ali moramo da brinemo o energetskoj bezbednosti, čistom vazduhu, čistoj vodi, kanalizacionoj mreži, i to su za mene važna pitanja - kaže Vučić i dodaje:

- Moramo da vidimo šta možemo, a za to nam treba novac i dugoročna rešenja. Treba da vidimo i šta ćemo sa nuklearkama u okruženju. Hoćemo da razgovaramo sa Mađarima i Bugarima o tome.

Na pitanje o čemu je razgovarao sa Plenkoviću, Vučić kaže da privatne razgovore neće da prepričava, ali da je bilo i ozbiljnih razgovora na temu nestalih osoba.

- Mi možemo da povezujemo sebe, Albanci recimo gube ogroman novac za uvoz električne energije. Imali smo mi havariju u Bugarskoj na gasovodu. Sve vreme smo na vezi da to rešimo, ali mi imamo rezerve u Banatskom dvoru. Trošimo više, dolaze hladniji dani i nabavili smo interventno gas. Snašli smo se, ali smo skupo platili. Svaki poremećaj i havarija na tržištu nas koštaju i zato moramo da razmišljamo - kaže Vučić i dodaje:

- U ovome bi nam koliko-toliko pomogla, dodaje, rekonstrukcija TENT B1 postrojenja, što će biti urađeno krajem novembra.

Inflacija je, dodaje, veća u celoj Evropi, dok mi držimo stabilan kurs. Energetika, kaže, postaje ključno pitanje. 

Foto: printscreen RTV Pink

- Brinemo o tome i radimo na tome na dnevnom nivou, a radićemo i na strateškom. Razgovaraću sa Orbanom, razgovarao sam sa Borisovim, o nuklearkama. Spremni smo da učestvujemo u mnogim stvarima i da gradimo obnovljive izvore energije - kaže predsednik.

Hidroelektrane i vetroparkovi su uvek na meti napada, a samo solarna energija nije sigurna, objašnjava predsednik. 

- Moraćemo i o hrani da brinemo jer će za 5-7 godina ovo biti glavna tema u svetu. I voda će svakako biti tema u budućnosti - kaže Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Glazgovu, gde učestvuje na Samitu lidera o klimatskim promenama - COP26.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Boris

pre 2 godine

Energetika je budućnost ali isto tako i obnovljivi izvori energije.

Tamara

pre 2 godine

Saradnja sa drugim zemljama je itekako vazna.

Taca

pre 2 godine

Dobri odnosi sa ostalim zemljama imaju vazan znacaj za Srbiju.

Takica

pre 2 godine

Resenje problema kompromisnim putem je najvzanije.

Dejan

pre 2 godine

Energetika nase drzave Srbije ima ogromnu vaznost i predsednik cini sve da energetika bude na zavidnom nivou.

iopiopiop

pre 2 godine

Klimatske promene su najvažnije pitanje našeg vremena.

Gaga

pre 2 godine

Stabilna energetika je veoma vazna za sve drzave tako da je ovakav skup bitan za sve.

Marijana

pre 2 godine

Energetska stabilnost je najvažnija za sve naše zemlje.

Stevan

pre 2 godine

Globalni problemi zahtevaju širu saradnju. Klimatske promene, kriza sa snabdevanjem gasa su problemi.koji se tiču svih.

Ana

pre 2 godine

Kada se zajednicki udruzenimo resicemo problem nase planete.

Tamara

pre 2 godine

Predsedniku zelimo uspesan sastanak i nove projekte sa drugim zemljama saradnicama na ovakvoj znacajnoj temi.

Gagi

pre 2 godine

Zastitna životne sredine je globalni problem, ali verujem da ćemo se svi zajedno uspešno izboritii sa ovim problemom.

Dragan

pre 2 godine

Moramo svi zajedno da se borimo za očuvanje naše planete.

Dragan

pre 2 godine

Ozbiljni političari i ljudi sa vizijom a bogami i lepim političkim iskustvom znaće kako treba izboriti sa ovim problemom.

Dragan

pre 2 godine

Sve oko klime i klimatskih promena će na ovom samitu biti rešeno uz dogovor svih.

Jana

pre 2 godine

Ceo svet će raditi na smanjenju ugljen - dioksida, moraće da se dela zajedničkim snagama da bi se sačuvala životna sredina. Tema izgradnje nuklearki postaje ponovno aktuelna, samo je bitno ispoštovati sve standarde kada je u pitanju nuklearni otpad.

Romanija

pre 2 godine

Ovo je ozbiljna tema i verujem da će se naći neko rešenje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija