• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

04.11.2021

22:21

Legija u zatvoru napisao scenario za seriju o pobuni JSO!

Politika

Legija u zatvoru napisao scenario za seriju o pobuni JSO!

Podeli vest

* Milorad Ulemek Legija završio je pisanje scenarija o pobuni "crvenih beretki" 2001, a piše još nekoliko scenarija za TV serije iz svog života * On od ponedeljka štrajkuje glađu jer je već 11 godina u strogoj izolaciji

 

Najpoznatiji srpski osuđenik Milorad Ulemek Legija (53) napisao je u zatvoru scenario za TV seriju o pobuni Jedinice za specijalne operacije 2001. godine! Još se ne zna da li će ta serija biti snimljena, ali Legija piše još nekoliko scenarija za TV serije, u kojima će biti prikazani najvažniji događaji iz njegovog života i iz tog vremena.

Pisanje mu trenutno otežava to što od ponedeljka štrajkuje glađu, izbegava svaku komunikaciju sa stražarima i odbija da izađe u šetnju, pošto je već 11 godina u strogoj izolaciji.

Neizvesna premijera

Kako ekskluzivno saznajemo, scenario za seriju o pobuni "crvenih beretki" iz novembra 2001. godine nedavno je završen, ali još nije ponuđen nijednom reditelju i producentu, pa nije poznato da li će i kad ceo taj projekat doživeti televizijsku premijeru.

Branilac bivšeg komandanta JSO Aleksandar Kovačević izjavio je juče da trenutno nema nikakve informacije o tome u kakvom je stanju njegov klijent, s obzirom da zbog Legijinog štrajka nisu u kontaktu.

- Poštujem njegovu odluku da na ovakav način iskaže svoj revolt. Očigledno je priteran uza zid i nije video drugi način da ostvari svoja Ustavom zagarantovana prava na izvesne benefite u zatvoru. Za razliku od drugih osuđenika, koji se nalaze u Sedmom paviljonu Zabele i imaju šansu da dobrim vladanjem dobiju neke privilegije, njemu je to uskraćeno - kaže advokat Kovačević i ističe:

- Zbog toga što je više od 17 godina u posebnom zatvorskom režimu, od čega 11 godina u strogoj izolaciji u Zabeli, bez mogućnosti da se resocijalizuje i napreduje, Legija je prinuđen na samorehabilitaciju kroz pisanje i slične hobije. Ovde je poseban problem što ni dan-danas ne znamo razloge za produženje izolacije. Izveštaj Višeg suda u Beogradu o tome je za nas nedostupan, jer se vodi kao strogo poverljiv. Zašto?

Foto: Public

Milorad Ulemek Legija

Ulemek je, inače, osuđen četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora - zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, krivičnih dela "zemunskog klana", četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi.
Međutim, oslobođen je u postupku za organizovanje navodne pobune JSO pre 20 godina, o čemu je sad napisao i scenario. Legija je taj sudski proces svojevremeno nazvao "političkim cirkusom". Tokom suđenja, Ulemek je negirao da je bio kolovođa pobune, a više puta je uputio sve pohvale pripadnicima JSO i stao u odbranu "njihove časti i ugleda".

- U Jedinici nije mogao da bude bilo ko, jer je vladala spartanska atmosfera. U njoj su bili profesionalci koji su služili državi, niko nije komentarisao naređenja i ona su se izvršavala. Neki od njih su, nažalost, sada u zatvoru. Da nije bilo tako, možda bi današnja istorija Srbije bila drugačija - izjavio je Legija u svojoj završnoj reči.

Sudija: To je bio protest, a ne pobuna

Sudija Dragomir Gerasimović istakao je u obrazloženju oslobađajuće presude za navodnu pobunu JSO da se zapravo radilo o protestu.

- Na to upućuju stenogrami sa sednica Vlade, kojima je predsedavao premijer Zoran Đinđić, na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i građana. Na sednicama je uvek korišćena reč protest, a ne pobuna. Osim toga, Vlada tada nije proglasila vanredno stanje - istakao je Gerasimović, osvrnuvši se i na iskaze ključnih svedoka:

- Svedočenja Čedomira Jovanovića i bivšeg ministra Dušana Mihajlovića okarakterisali smo kao 'naknadna sećanja', pošto su bila u suprotnosti s drugim dokazima.

Podržao saborce

On je takođe istakao da bi, u vezi sa pobunom JSO, opet sve isto uradio i da se samo trudio da izgladi tadašnji nesporazum između Jedinice i Vlade.

- U Kulu (centar JSO, prim. aut.) došao sam u vreme pobune isključivo zbog toga da budem uz svoje prijatelje i saborce. Nisam tada imao nikakvu ulogu u pobuni, sve dok nije došao premijer Đinđić i tražio da razgovara sa mnom. To je najmanje što sam mogao da uradim posle incidenata koje sam napravio šest meseci ranije, kada sam prokockao autoritet - kazao je Ulemek, misleći na incident i pucnjavu u beogradskom klubu "Stupica", koje je tada pijan izazvao.

Prema optužnici, operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom blokirao je autoput 10. i 12. novembra 2001. Na taj način je, navodno, iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika Resora državne bezbednosti Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. 

Zaštitnik građana najavio posetu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će sledeće nedelje posetiti bivšeg komandanta JSO u samici, u kojoj izdržava kaznu, kako bi ga upoznao sa njegovim pravima:

- U toku sam sa slučajem i svakako ću otići u Požarevac, u Zabelu, i pokušati da kroz razgovor predočim Ulemeku sve zakonske odrednice koje su mu na raspolaganju. Takođe, saslušaću sve njegove eventualne pritužbe.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija