• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2021

16:23

Marko Đurić poklonio znak ramonde svim članovima Kongresa uz reči Nikole Tesle!

Politika

Marko Đurić poklonio znak ramonde svim članovima Kongresa uz reči Nikole Tesle!

Podeli vest

U čast obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Ðurić, uputio je pisma svim članovima Predstavničkog doma i Senata u američkom Kongresu i poklonio im 535 broševa sa znakom Natalijine ramonde

U posebnom pismu koje je poslao na adrese 435 kongresmena i 100 senatora, povodom jednog od najznačajnijih datuma u našoj istoriji, Ðurić je istakao savezničku, pobedničku i oslobodilačku ulogu naše zemlje u Velikom ratu, saopštila je danas Ambasada Srbije u Vašingtonu.

Ðurić je podvukao da je u borbi za slobodu Srbija izgubila skoro dve trećine radno sposobne muške populacije, odnosno čak jednu trećinu tadašnjeg ukupnog stanovništva, čime je, po broju stradalih u odnosu na broj stanovnika, istorijski označena kao zemlja sa najvećim gubicima.

 

 


Podsetivši na ovogodišnji jubilej u diplomatskim odnosima i istorijsko savezništvo Srbije i SAD, Ðurić se u pismu osvrnuo i na veliko priznanje koje nam je tadašnji američki predsednik Vudro Vilson ukazao naredbom da se srpska zastava, kao prva strana zastava u istoriji, vijori nad Belom kućom i na zgradama svih javnih institucija u Vašingtonu 28. jula 1918. godine, a u čast herojske žrtve i borbe našeg naroda za slobodu čitavog sveta.

Ambasador Ðurić je članovima Kongresa ukazao i na višeznačnost zvaničnog simbola današnjeg praznika, koji, pored motiva odlikovanja Albanske spomenice u znak sećanja na Albansku golgotu, u središnjem delu sadrži i ljubičasti cvet, Natalijinu ramondu.

 

 

MOĆNA NATALIJINA RAMONDA! Ona je danas simbol sveta, RASTE SAMO NA BALKANU, ali to nije sve! NJENA LEKOVITA DEJSTVA SU NESTVARNA!

Osim što je geografski svojstven za naše prostore, biološka jedinstvenost ovog cveta, koga nazivaju i „cvet feniks“, jeste potpuna regeneracija, čime se simbolizuje ponovno rađanje, preporod i oporavak naše zemlje nakon ratnih gubitaka i stradanja.

Citirajući reči Nikole Tesle: „Neka budućnost govori istinu i proceni svakog prema njegovom radu i dostignućima“, Ðurić je pismo kongresmenima i senatorima zaključio pozivom na zajedničko produbljivanje odnosa u budućnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija