• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2021

09:54

Srbija jača svoju političku i diplomatsku infrastrukturu u SAD

Politika

Srbija jača svoju političku i diplomatsku infrastrukturu u SAD

Podeli vest

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je danas da grupa prijatelja Srbije u Kongresu SAD raste iz dana u dan

- To ćemo imati priliku da vidimo do kraja godine kada će kongresno pismo podrške Srbiji podržati neuporedivo više članova Kongresa nego što je podržalo pisma u kojima se afirmišu pojedine pozicije Prištine ili pojedinih biznismena iz Beograda. Mi nećemo da lobiramo protiv bilo koga, lobiraćemo za Srbiju - rekao je Ðurić gostujući u Dnevniku RTS.

Smatra da je veoma važno da i od izabrane zakonodavne grane vlasti SAD, američka administracija, biznis i najšira javnost dobiju poruku da je saradnja sa Srbijom u interesu Amerike.

- Pored toga, Srbija svoju političku i diplomatsku infrastrukturu u SAD snaži. Uz podršku predsednika Vučića i Vlade Srbija ce uskoro dobiti i novu zgradu ambasade u Vašingtonu. Nakon raspada bivše Jugoslavije tamo se nije dostojno ni vijorila naša zastava. Broj clanova našeg kokusa je znacajno uvecan. Srpska dijaspora se organizuje i uvezuje, govorimo o stotinama hiljada Amerikanaca srpskog porekla - napominje Ðurić.

Uspeh Srbije poslednjih nekoliko godina je, kako kaže, najbolji način da predstavimo Srbiju u drugacijem svetlu od onog kako smo predstavljani devedesetih.

- Na tome marljivo radimo, predsednik Vučić je uložio ogroman trud da sa pojedinim americkim liderima gradi dobar licni odnos. Vizija je da Srbija za nekoliko godina, i medu republikancima i demokratama, radimo sa obe strane, ojačamo odnose i da za pet godina imamo pouzdane prijatelje na ključnim pozicijama u admnistraciji SAD - navodi ambasador Srbije u SAD.

Ðurić je rekao da Srbija ulaže veliki trud da unapredi odnose sa SAD.

- Delim mišljenje mojih kolega Godfrija i Eskobara da su naši odnosi u usponu. Ako pogledate saradnju u oblasti ekonomije, gde imamo više od četiri milijarde američkih ivnesticija i godišnji obrt između naše dve zemlje raste, to ide u dobrom smeru, kada je rec o ekonomiji. Srbija danas ima neupotredivo vece potencijale za saradnju sa Amerikom - istakao je ambasador Srbije u SAD.

Rekao je da i "najveći skeptici stave prst na čelo" kada im kažete da dolazite iz zemlje koja je "dve godine uzastopno prva po rastu u Evropi, koja je uspela da sredi svoje finansije"..

- Neki imaju nasleđenu negativnu sliku, ali ima i pragmatičnih ljudi, orijentisanih ka rezultatima. Razgovaramo i sa jednima i sa drugima - rekao je Ðurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija