• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.11.2021

08:45

HITNO SMIRITE KURTIJA! Što ćutite na pretnje o "velikoj Albaniji"?!

Tanjug

Politika

HITNO SMIRITE KURTIJA! Što ćutite na pretnje o "velikoj Albaniji"?!

Podeli vest

* Aleksandar Vučić najavio da će uputiti oštro pismo Briselu u kojem traži da se evropski zvaničnici oglase na najave Aljbina Kurtija o ujedinjenju lažne države Kosovo i Albanije

Kako je moguće da Aljbin Kurti svaki čas, ali na jasan način, govori o ujedinjenju 'Kosova' i Albanije, a da na to niko u Evropskoj uniji ne reaguje?! Da li to znači da bi tako ćutali i ako bi neko iz Beograda govorio o ujedinjenju sa nekim drugim? Po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno?!

Ovo je juče javno upitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavivši da će po povratku iz Sočija, gde treba da se sastane sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, poslati Briselu pismo. Vučić je istakao da je spreman da se drzne i zatraži objašnjenje da li ovo znači da Srbi nemaju pravo na iste aršine.

Niko ne reaguje

Predsednik države je naglasio da nijedna politička instanca nije reagovala na Kurtijeve otvorene pretnje.

- Kako je moguće da Kurti svaki čas, ali na vrlo jasan način, jasno i precizno govori o želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije? Niko, nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala. Ni takozvani izvestioci za KiM, niko iz Evropske komisije, Evropskog parlamenta, niko od šefova država, vlada, ministara članica EU... Niko! Zato će moje pismo sadržati pitanje: da li to znači da će tako da ćute ukoliko bi bilo ko odavde, iz Beograda, govorio o ujedinjenju sa nekim drugim? Ili biste iste sekunde reagovali, osim što biste imali desetine pomagača i denuncijanata koji bi nas odmah prijavili zbog neodgovornih izjava ili bih ja završio na lomači, kao u srednjem veku... Po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno? - upitao je Vučić.

Dupli aršini

Ovo mora da prestane. Da li to znači da neko ima pravo na neodgovornost ako je Albanac, ali nema pravo na iste aršine ako je Srbin?

Aleksandar Vučić

Prema njegovim rečima, Srbija se ne zalaže za ujedinjenje sa nekim drugim, jer se zalaže za međunarodno priznate granice i poštovanje međunarodnog javnog prava.

- Ali tražiću objašnjenje i pitati šta biste rekli da je to izrekao neko iz Srbije ili Republike Srpske? Da li bi bio sličan ili isti odgovor ili je onima koje ste vi rađali sve dozvoljeno, a Srbi ništa ne smeju ni da pitaju? Drznuću se da pitam. Moram da pitam, jer jednom sa tim mora da se prekine i ne može više objašnjenje da bude: 'Pustite, koga briga šta priča Kurti'. Ali zato kažu: 'Kad Vučić to priča, to može i da se desi', što je bilo objašnjenje jednog od najvažnijih političkih predstavnika koje sam pitao. Da li to znači da neko ima pravo na neodgovornost ako je Albanac, ali nema pravo na iste aršine ako je Srbin? Samo želimo da to neko jasno kaže - naglasio je Vučić.

Novo opremanje vojske za 15 dana

Predsednik Vučić najavio je da će 'prva pozitivna iznenađenja', kad je reč o opremanju Vojske Srbije, biti prikazana za 15 dana, a da će 'velika iznenađenja' građani moći da vide do marta.

- Srbija će imati neuporedivo efikasniju, bržu, bolje opremljenu i naoružanu vojsku nego što je ikad imala. Građani ne treba da brinu. Da li smo pitali zašto je neko kupio 'patrije', 'pancer haubice', helikoptere 'kajova' sa raketama 'helfajer'? Uveren sam da se Hrvatska naoružava zbog Austrije, da to nema veze sa nama. Ćutali smo, pratili sve. Nemamo problem sa tim. Imate pravo da se naoružavate, ali nemojte nama da govorite kako treba da budemo goli i bosi - rekao je Vučić.

Važan sastanak

Povodom sastanka sa Putinom, predsednik Srbije rekao je da je to veoma važan sastanak za Srbiju.

- Sa Putinom ću razgovarati o ključnim pitanjima. Rusija je nama četvrti trgovinski partner i verujem da imamo mnogo prostora za uvećanje razmene. Završili smo mnogo pregovora, usaglasili smo strateški program saradnje do 2026. godine. Sve je dogovoreno za 'Petrohemiju', razgovaramo i o 'sputnjik lajt' vakcini. Putina ću moliti za povoljnu cenu gasa koji Srbija sad plaća 270 dolara za 1.000 kubnih metara. Imam tremu, ne mogu da kažem strah jer poznajem Putina. Ne znam da li će Putin izaći u susret i odobriti povoljnu cenu gasa. Direktan finansijski gubitak koji bi Srbija imala od povećanja cene gasa sa 270 na 500 dolara za 1.000 kubnih metara iznosio bi 600 miliona evra, a tome treba dodati i gubitke kompanija i manji priliv investicija. Zato ću se boriti se i moliću, moliću za zemlju i narod - zaključio je Vučić.

Žaklina opet provocirala, Vučić žestoko odgovorio

Žaklina Tatalović, novinarka TV N1, pokušala je da isprovocira predsednika Vučića pitanjem u vezi sa državnom pomoći porodicama za prvorođeno dete (više o tome na stranama 6-7).

- Roditelj ste, šta mislite o tome koji roditelj ženskog deteta, ako je pošalju na studije, želi da to dete zatrudni? - upitala je Tatalovićeva, što je Vučića gotovo ostavilo bez reči.

- Molim vas, šta je značilo ovo? Znate, postoje punoletni ljudi, to je kad napune 18 godina. Ako žele da imaju dete, to je njihov izbor. Ne mislimo nikoga da teramo, želimo da im olakšamo da, ako naprave takav izbor, studiraju lakše. Ne pada nam na pamet da se mešamo u pravo da li neko želi dete ili ne želi. Mislim da su deca najviša vrednost za koju se borimo, mi samo podstičemo... - odgovorio je Vučić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mira

pre 2 godine

Bruka i sramota koliko im je dopusteno da se bahate. Verujem da ce predsenik Vucic naci resenje za njihovo ponasanje koliko vec danas u razgovoru sa Putinom velikim prijateljom Srbije.

Akson

pre 2 godine

Vucic je uvek uz svoj narod, to stalno i pokazuje!

Nena

pre 2 godine

Krajnje je vreme da neko reaguje na provokacije Kurtija. Ovo prelazi sve granice.

Neda

pre 2 godine

Srbija više neće dozvoliti da Kurti radi sve na svoju ruku. On je niko i ništa da bi se njegovo ponašanje tolerisalo.

Nataša

pre 2 godine

O čemu ovaj Kurti priča? Kakva država Kosovo? Malo se zaneo.

cica

pre 2 godine

ma ne mogu oni nama nista, pas koji laje ne ujeda.

Divna

pre 2 godine

Albancii i samozvana država Kosovo nemaju prava reči bez Amerike!!!

Jovana P

pre 2 godine

Ćutanje Evrope na šovinističke ispade Albanaca jedino stvara klimu nepoverenja prema EU u srpskoj javnosti. Nejasna mi je ta zvanična evropska politika prema Srbiji.

andrijana

pre 2 godine

Nikako necemo odustati i dopustiti Kurtiju da se bahanalise. To je za svaku osudu. Ne damo KIM.

Vlada

pre 2 godine

Vučić nema dlake na jeziku, nikome ne ćuti.

Jovan

pre 2 godine

Mora otvoreno da im se kaže to što Albancima gledaju kroz prste.

natasa

pre 2 godine

Ako se i dalje ćuti na provokacije neće biti dobro po stabilnost na Balkanu.

Goran Krstić

pre 2 godine

Lako bi ga oni smirili,da hoće!Ali ne žele,jer su mu isti ti to ludilo i ubrizgali!

maja

pre 2 godine

Do kada ce zapad da cuti? Zasto nesto ne preduzimaju?

Maja

pre 2 godine

Srbiju biju po glavi iz EU za svaku sitnicu, a Albancima daju odrešene ruke, to nikako nije ljudski.

Nena

pre 2 godine

Kako godine prolaze sve mi se čini da je međunarodno pravo i pravda samo farsa, veliki biju male, u ovom slučaju preko Albanije.

Lepa

pre 2 godine

Kako treba shvatiti to što se EU pravi slepa i gluva na ovakve ispade Kurtija? To nije objektivno ponašanje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija