• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: www.miningsee.eu

12.12.2021

08:13

Od Rio Tinto bakra u Srbiji pokrenut veliki projekat u Kanadi! Šta to znači za našu zemlju?

Privatna arhiva

Politika

Od Rio Tinto bakra u Srbiji pokrenut veliki projekat u Kanadi! Šta to znači za našu zemlju?

Podeli vest

Poslovi Rio Tinto bakra u Srbiji pokrenuli su čitav lanac, sve do Kanade, gde se razvija projekat BHP uz pomoć kojeg bi moglo da dođe do velike zarade od ovog metala

Ugovori o zaradi omogućavaju velikim rudarskim kompanijama da obezbede udeo u obećavajućim projektima u ranoj fazi uz relativno ograničen rizik od početka. Kada su cene metala skočile tokom poslednje decenije ovi ugovori i zarade su bili poprilično skromni, međutim, skočili su u poslednjih nekoliko godina otkako je porasla potražnja za običnim i plemenitim metalima.

Kanadski ogranak rudarskog giganta BHP BILLITON potpisao je pismo o namerama da pomogne u finansiranju istraživanja na projektu Storm bakra kompanije Aston Bai Holdings Ltd, saopštio je Aston Bej u četvrtak.

Prema uslovima preliminarnog dogovora, BHP bi mogao da zaradi 75 odsto udela u Stormu, koji se nalazi na krajnjem severu kanadske teritorije Nunavut, ako potroši najmanje 40 miliona kanadskih dolara na istraživanje u narednih nekoliko godina, piše Rojters.

Najnoviji potez BHP-a dolazi blizu sličnih poteza rivala Rio Tinto (RIO.L)(RIO.AKS), koji je nedavno potpisao slične poslove koji uključuju bakarnu imovinu dvojice kanadskih manjih kompanija. Razvoj događaja ukazuje na to da velike kompanije počinju da budu brinu za svoje dugoročne projekte bakra, pošto su osnove ponude i potražnje za robom i dalje prilično tesne uprkos padu cene bakra.

U novembru je kompanija Avala Resources Ltd objavila ugovor o isplati zarade sa Riom na svom projektu Lenovac, koji se nalazi u Srbiji, nekoliko dana nakon što je Rio potpisao sličan ugovor sa Reservoir Minerals Inc o svom timočkom magmatskom kompleksu U Srbiji. Obe imovine se nalaze u blizini perspektivnog ležišta Čukaru Peki u Srbiji, deo zajedničkog preduzeća Reservoir sa Freeport-McMoRan Inc. To ležište je pokazalo obećavajuće rezultate, što je dovelo do povećanog interesovanja u regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 2 godine

Raskopana Srbija, uništena priroda, eto to znaci.

Zdrav razum

pre 2 godine

Izgleda da ćete morati da kopate negde drugde a ne u Srbiji! Baš mi je žao zbog izgubljenog profita! Pozdrav iz naše lepe Srbije! ZNAMO DA NE DAMO!

bekos

pre 2 godine

Dovedi ih Vučićeviću neka ti kopaju u dvorištu, a ne po Srbiji. Traži to od diktatora tvog.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17