• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

15.01.2022

16:13

ŠTA ČEKA SRBE NA KIM SUTRA?! Kurti predložio nacrt rezolucije protiv održavanja referenduma! Poslanici SL napustili sednicu!

Politika

ŠTA ČEKA SRBE NA KIM SUTRA?! Kurti predložio nacrt rezolucije protiv održavanja referenduma! Poslanici SL napustili sednicu!

Podeli vest

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pozvao je poslanike da podrže stav njegove vlade protiv organizovanja referenduma o promenama Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ponovivši da Srbi mogu da glasaju putem pošte ili preko Kancelarije za vezu u Prištini

Aljbin Kurti je na vanrednoj sednici parlamenta pročitao sadržaj predloga rezolucije, kojom se u prvoj tački navodi da Skupština apeluje na vladu da preduzme sve mere da spreči narušavanje "integriteta i suvereniteta".

- Skupština ima za cilj da se posveti zaštiti prava svih zajednica, zatim potvrđuje pravo građana sa dvojnim državljanstvom da ostvare svoje biračko pravo - navodi se u rezoluciji.

U nacrtu rezolucije Skupština ističe da otvaranje biračkih mesta na KiM, kao i uključivanje "paralelnih struktura, predstavlja kršenje suvereniteta". "Skupština izražava protivljenje akcijama Srbije da instrumentalizuje kosovske Srbe i pozdravlja čvrst stav međunarodne zajednice o zaštiti stabilnosti i vladavine prava", piše u nacrtu.

- Skupština ostaje posvećena doprinosu zaštiti suvereniteta, unapređenju demokratije i demokratske agende - navodi se na kraju teksta nacrta rezolucije Aljbina Kurtija.

Ovom rezolucijom, naveo je Kurti, Skupština namerava da kao predstavnik građana izrazi zajednički stav da se organizovanjem referenduma na KiM narušava, kako je rekao, suverenitet.

- Naš ustav predviđa da su svi građani jednaki pred zakonom. Naša država je definisana kao nezavisna i suverena država. Kosovski Srbi poslednjih godina nisu glasali kao birači u inostranstvu već unutar zemlje, a problem počinje od ustava Srbije koji Kosovo smatra svojim delom. Kosovo je nezavisna država i treba se tretirati kao takva, organizacija glasanja van kancelarije za vezu je protiv ustava Kosova. Da bi bilo jasno da takav stav nije samo stav vlade već i čitavog političkog spektra, te vas stoga pozivam da glasate za rezoluciju - rekao je Kurti.

Poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova su kazali da je za njih protivljenje održavanju referenduma "zatvoreno pitanje pre nego što počne".

- Referendum u Srbiji negira teritorijalni integritet Kosova i naš ustavni poredak i želi da proširi svoj suverenitet nad Kosovom. DSK očekuje i pozdravlja poštovanje Ustava Kosova i ustavnog poretka - rekao je Abdidžiku iz DSK. 

Optužio je Kurtija da je bez potrebe sazvao vanrednu sednicu parlamenta, jer ima ustavna ovlašćenja za donošenje odluka.

- Ako vam Ustav daje svako pravo i ako ova sednica nije predstava drame ili populizma, recite nam šta je to - rekao je Abdidžiku.

Foto: printscreen

Poslanik Srpske liste Igor Simić

Prema njegovim rečima, Kurti se ne usuđuje da donosi odluke, ali da mora da deluje i preuzme odgovornost na svoja pleća.

- Imate ustav, vršite ustavnu ulogu premijera. Preuzmi odgovornost na svoja pleća - zaključio je Abdidžiku.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da ustavni referendum nije legalan.

- ABK poziva međunarodnu zajednicu, posebno bezbednosne saveznike, da sačuvaju ustavni poredak Kosova, poziva politički spektar i građane da budu ujedinjeni - naveo je Haradinaj.

Predstavnici Srpke liste su tokom Kurtijevog obraćanja poslanicima ušli u skupštinsku salu, a šef poslaničke grupe Igor Simić, u obraćanju je rekao da je zabrana održavanja referenduma odluka protiv interesa i prava srpskog naroda. 

- Ovim svojim delovanje i svim akcijama koje ste preduzeli, ugrožavate naš narod, ali istovremeno pokazujete da vam je više stalo da Srbima otežate život na ovim prostorima nego da se borite za građane i njihovu budućnost - rekao je Simić. 

Pozvao je Kurtija i poslanike Skupštine da promene odluku i dozvole održavanje referenduma.

- Još jednom, sa ovog mesta u svoje lično ime, u ime Srpske liste i celokupnog srpskog naroda pozivam vas da promenite svoje odluku i omogućite izjašnjavanje na referendumu u skladu sa do sada primenjenim principima u prethodnim godinama, ovo je poziv na razum, poziv na odgovornost i poziv da zarad tvrdoglave antisrpske kampanje počnete da poštujete naš narod i njegova osnovna ljudska prava - podvukao je Simić.

Posle njegovog izlaganja poslanici Srpske liste napustili su sednicu Skupštine.

Sednici ne prisustvuju ni poslanici Demokratske partije, a predsednik te stranke Memlji Krasnići poručio je da Kurti ne mora da se krije iza sednice Skupštine, kao i da treba da se pridržava ranije donete odluke o neodržavanju srpskog rederenduma na KiM.

- Stav Vlade o tome da ne dozvoli održavanje srpskog referenduma na Kosovu je ispravan. Demokratska partija Kosova i druge opozicione stranke iznele su svoje stavove koji su usklađeni sa stavom Vlade - poručio je Krasnići na Fejsbuku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija