• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.01.2022

21:17

RAMA DOVODI PACOLIJA ZA ŠEFA ALBANIJE, REZERVA JE HADŽIU! SRBIJO, NATO I BRISEL NEĆE REAGOVATI, ovo je put do Velike Albanije! TO NE SME PROĆI!

Politika

RAMA DOVODI PACOLIJA ZA ŠEFA ALBANIJE, REZERVA JE HADŽIU! SRBIJO, NATO I BRISEL NEĆE REAGOVATI, ovo je put do Velike Albanije! TO NE SME PROĆI!

Podeli vest

Ideja da neko van Albanije bude kandidat za šefa države, posebno ako je sa problematičnog prostora kao što je Kosovo i Metohija, neobična je i politički intrigantan, a zasigurno bi vodila u stvaranje „velike Albanije" ali i uticala na pregovore Beograda i Prištine

Takav potez Edija Rame bi bio lukav, smatra Zoran Milivojević, diplomata u penziji

Izjava Edija Rame da kandidat za predsednika Albanije ne mora da bude neko iz te države, lansirala je u javnost tezu da bi to mogao biti neko od političara sa Kosova i Metohije -a pominju se Bedžet Pacoli ili Baton Hadžiu, obojica aktivni u političkom životu Kosova, ali i prisni lični prijatelji i politički istomišljenici samog Rame.

Lukavo do ostvarenje albanskog sna

S obzirom da ovo nije demantovano, doduše ni potvrđeno ni od jedne od tri pomenute strane a da su prema nekim informacijama iz Tirane i Hadžiju i Pacoli u nekoliko navrata u poslednjih par nedelja viđeni u društvu Rame u Tirani, ovakva mogućnost se ne može odbaciti.

Zoran Milivojević smatra da bi bila sasvim druga stvar da je kandidat za predsednika neko od uglednih Albanaca iz dijaspore, koji je poreklom iz Albanije jer bi to bilo interesantno, s obzirom da Albanija ima kancelarski politički sistem gde je ključna vlada i premijer.

- U tom smislu bi predsednik bio simbol nekog odnosa sa dijasporom. Međutim, kada se u ovoj priči pojavljuju kandidati koji su politički faktori na Kosovu i Metohiji, to je sasvim druga dimenzija i ide u pravcu ne samo nacionalnog, već i političko- institucionalnog objedinjavanja. Drugim rečima, ide u prilog teze o panalbanskom projektu na ovim prostorima, odnosno, uvezivanju Kosova i Albanije, ideji koja među Albancima postoji još od 19. veka - ističe sagovornik Sputnjika.

Institucionalna podrška kosovskoj nezavisnosti

Milivojević kaže da je to linija koju zastupa i zvanična Priština, odnosno, Samoopredeljenje i Aljbin Kurti, pa dodaje da je jasno kuda bi vodio izbor kandidata sa Kosova i Metohije.

- Izbor tih ličnosti nije nasumičan, već su to osobe koji su bile politički afirmisane u političkom životu Prištine kroz učešće i pozicijama koje su zauzimali u prošlim vladama tzv. Kosova. Drugim rečima, to su ličnosti koje su u svakom smislu zastupale interese Kosova kao nezavisne države. Tako da bi njihov ulazak u institucije Tirane sigurno išao u zbližavanje sa institucijama u Prištini. Teško da bi se te dve stvari mogle odvojiti - upozorava Milivojević.

KLIČKO UDARIO PO NEMAČKOJ - IZDALI SU NAS, ZABILI SU NOŽ U LEĐA UKRAJINI! Čuveni bokser sada zna da se nikom ne ljuti Putin i da svako...

Kako kaže, to bi pre svega bio pokazatelj da se od ideje „velike Albanije" ne odustaje i da je to ideja koja povezuje sve albanske političke strukture na ovim prostorima, jer nema nijedne albanske strukture koja toj ideji nije privržena.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Na pitanje kaka bi ovakav sled događaja uticao na pregovore Beograd i Prištine, Milivojević kaže sledeće:

- To bi značilo punu podršku Tirane kosovskim zahtevima i kada je reč o potvrdi državnosti Kosova ali i drugim albanskim zahtevima na ovim prostorima. U svakom slučaju, to bi ojačalo poziciju albanskog faktora na ovim prostorima ali i poziciju Prištine u dijalogu sa Beogradom u njenim radikalnim zahtevima i u pregovorima, kao i za konačni status Kosova i Metohije.

Uticaj na pozicije Prištine u dijalogu

Činjenica da su i Pacoli ali sam Hadžiju u nekoliko navrata istakli da se ne slažu sa radikalnim stavom Kurtija po pitanju dijaloga sa Beogradom nameće i pitanje da li bi, ako bi jedan od ove dvojice postao prvi čovek Albanije, mogao da utiče na stavove Prištine, odnosno da ih amortizuje.

- To bi samo razvodnilo radikalan pristup Samoopredeljenja ali ne bi dovelo u pitanje centralni cilj albanskog faktora a to je da se kosovska državnost potvrdi. To je i na liniji politike Edija Rame, samo se na drugačiji način njoj prilazi - siguran je Milivojević.

ZNAČI LI OVO DA RAT SAMO ŠTO NIJE?! SAD su najpre povukle diplomate i njihove porodice, a sada pozivaju AMERIKANCE DA NAPUSTE UKRAJINU!

On napominje da bi se moglo desiti da i Kosovo, ako se realizuju kako kaže lukavi planovi Edija Rame, uđe i u projekat Otvoreni Balkan jer to je i želja Zapada što bi pojačalo poziciju Prištine.

- Albanija bi onda bila u poziciji da može aktivnije da politički deluje i da ideju (Otvoreni Balkan) promoviše i na samom Kosovu i Metohiji - napominje on.

Oprečna mišljenja među Albancima

Žiška koju je Rama bacio ovom izjavom izazvala je različite reakcije i u Prištini i u Tirani kod njegovih političkih oponenata. Većina smatra da bi Rama na ovaj način sebi obezbedio i poziciju premijera koju sada obavlja ali i potpunu kontrolu nad predsednikom.

KADIROV PORUČIO AMERIMA: POGINUĆU ZA PUTINA! Pošaljite najbolje što imate u ring, SAMO JEDAN, A ON NEĆE BITI VAŠ, ĆE IZAĆI ŽIV!

 
S druge strane, ima i onih koji smatraju da bi na ovaj način Kosovo izgubilo svoju navodnu državnost i pre nego što ju je zvanično i steklo. Treći ovo vide kao kartu za izvlačenje Kosova iz dijaloga sa Beogradom i stavljanje pred svršen čin i same Evropske unije kao posrednika, ali i Beograda jer, kako se tumači, ovo je jedini način da se prihvati „relanost na terenu"- Srbija ne bi morala da priznaje Kosovo, a Kosovo bi kroz Albaniju dobilo neki vrstu priznanja, odnosno „delilo" bi sa Tiranom stolicu u Ujedinjenim nacijama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija