• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

03.02.2022

17:00

Šta piše u depešama "Vikiliksa" o Zdravku Ponošu?

Fotoilustracija/AP Photo/Jon Elswick/ATA Images

Politika

Šta piše u depešama "Vikiliksa" o Zdravku Ponošu?

Podeli vest

Zdravka Ponoša su na mesto načelnika Generalštaba postavili nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac 2006. godine, a kako su ga postavili, tako su ga i smenili, i to ne iz bilo kog razloga već zbog toga što je u stranim ambasadama govorio protiv rukovodstva zemlje

 

Zdravko Ponoš istaknut je kao presednički kandidat na predstojećim izborima 3. aprila, a to je izazvalo brojne negativne komentare i epitete koji se vezuju za njegovo ime , poput "NATO general" i "uništitelj srpske vojske".

Ponoš je poznat pre svega kao neko ko je naklonjen NATO i prozapadnim zemljama, a njegovo ime pominje se i u depešama Vikiliksa. Tu se spominje velika zainteresovanost Vašingtona da upravo on bude imenovan za načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i pritisak koji su zarad toga vršili, pišu "Novosti".

Tako se u depeši 06BELGRADE842 navodi da "reforme srpske odbrane obezbeđuju vojnu orijentaciju i stav koji će biti u našem američkom interesu" i dodaje da je "u srcu reforme sistema odbrane tadašnji zamenik načelnika Generalštaba general-major Zdavko Ponoš".

Naredna depeša 06BELGRADE880 "govori" o Ponoševim stavovima, pa se ocenjuje:

- General Ponoš je nedvosmislen oko strateške opredeljenosti srpskih oružanih snaga ka ulasku u Partnerstvo za mir i konačnom učlanjenju u NATO. Ponoš je, da bi taj cilj bio ostvaren, naveo izazove koji su pred njim da se Vojska Srbije samoukine - smanjenje ljudstva na 27.000 umesto postojećih 62.000, velika redukcija i zatvaranje vojnih baza i usvajanje moderne strukture vojnih snaga, a kao najažnije Ponoš je rekao da promena stanja svesti oružanih snaga, a naročito oficira, predstavlja najveći izazov.

U zabeležbama Vikiliksa (06BELGRADE1382) pominje se i ime ambasadora Majkla Polta koji traži od Vojislava Koštunice da podrži "brzo razrešenje pitanja komandovanja Vojskom, uključujući i imenovanje Ponoša za načelnika Generalštaba". Koštunica je, zatim, primetio da je "čudno što SAD kao da znaju više o Ponošu od njega". Posle toga, Polt zaključuje u dokumentu pod brojem 06BELGRADE1554, da Koštunica "izgleda blokira Tadićeve pokušaje da imenuje politički lojalnog i reformistički nastrojenog Ponoša". Američki diplomata se pominje i u depeši 06BELGRADE1959. Polt je ovde naveo da je "Tadiću ukazao da će svoje javno i jasno obavezivanje na evroatlantske integracije i posvećenost saradnji sa NATO najbolje dokazati tako što će potvrditi imenovanje Ponoša kao načelnika Generalštaba".

Foto: ATA Images

Zdravko Ponoš

Bilo kako bilo, Ponoš je bio na čelu Vojske dve godine, da bi ga 2008. smenio tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac. Ovih dana, kandidat za gradonačelnika Beograda ove opozicione grupacije Vladeta Janković rekao je da je Šutanovac u to vreme od Vojske hteo da napravi policiju, pa je Ponoš zato morao da ode, te da je imao sukob u stranci sa Šutanovcem.

- A šta ako je sukob nastao kad je general mimo zakona hteo da prisvoji i instalira uređaj za tajno slušanje u Generalštabu, iako za to nije imao nikakav pravni osnov - ubrzo je odgovorio Šutanovac o razlozima sukoba.

Šutanovac je poručio i da o njegovim tvrdnjama postoje zapisnici i svedočanstva.

Palma: Topio topove

Govoreći o kandidaturi Ponoša, lider JS Dragan Marković Palma rekao da je za njega "neshvatljivo da neko ko ima i hrvatski i srpski pasoš, bude, ne samo predsednik, nego uopšte kandidat.

- Ponoša su sa mesta načelnika Generlaštaba smenili oni koji ga danas kandiduju za predsednika. Kakva će njegova kampanja biti, da li će govoriti da Vojska Srbije treba da se vrati u njegovo vreme kada su se topili topovi i haubice i ostalo oruđe - pitao je Marković.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zora

pre 2 godine

Zasto ne hapsite drzavnog izdajnika kad vec imate dokaze?

ratko

pre 2 godine

a zasto je on na slobodi a ne na etskoj robiji kao covek koji je radio protiv drzave ,u nekim zemljama je smrtna kazna a kod nas se jos i kandiduje za predsednika e moje pravosudje zajedno sa svima na vlasti da li ste u istom loncu svi

doživotna robija za Rošavog i

pre 2 godine

Сад пред изборе су нашли депеше Викиликса о Поношу ? Талибани, ни по коју цену не смете изгубити изборе. Ако изгубите, послаће вас жути све на робију!

Milisav

pre 2 godine

Ovaj što je podržao "Stevu" je baš pozvan da daje izjave po ovom pitanju...

miroljub

pre 2 godine

Prave patriote ne priznaju Ponoša za pravog oficira i kao takav samo se sramoti. Kako su ga brzo unapređivali još su ga brže smenjivali. Propao slučaj. Odakle mu obraza. ?

zoran

pre 1 godinu

Opet širite laži zato što ste svinje. Ponoš je smenjen zato što je očitao lekciju Šutanovcu i nije dozvolio generalima da idu na prijem kod majmuna Šutanovca...naravno, oterao ga u pizdu materinu. Onda je Tadić kao govnar zaštitio Šutanovca koji je NATO špijun... Stalno lažete o ovom Ponošu...pišite malo o Dikoviću i njegovim glupostima.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija