• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Đ.

24.02.2022

07:00

OVO JE SRPSKO REŠENJE ZA UKRAJINU?! Srbija mora ovako da se postavi ako misli...

Politika

OVO JE SRPSKO REŠENJE ZA UKRAJINU?! Srbija mora ovako da se postavi ako misli...

Podeli vest

U aktuelnom sukobu svetskih sila na istoku Evrope naša zemlja ne sme da staje ni na čiju stranu i mora da gleda samo svoje nacionalne interese

Srbija nikako ne sme da izabere bilo koju stranu u ukrajinskoj krizi, iako EU i SAD već uveliko pritiskaju Beograd da uvede sankcije Moskvi, kažu diplomatski stručnjaci, sagovornici Informera.
Prema njihovim rečima, sasvim je očekivano da zapadni moćnici traže od Srbije da ih podrži, ali naša država ni po koju cenu ne sme da ugrozi svoje strateško partnerstvo i dobre odnose sa Rusijom. Budući da naša zemlja nije članica EU, ona zapravo nema obavezu da ispunjava naloge Brisela.

Nemaju prava

EU nema prava da traži od Srbije da se svrstava, jer mi nismo zemlja članica
Milisav Paić, diplomata

 

Foto: printscreen

Diplomata Milisav Paić


Srbija da 'izvrda'
Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da Srbija još ima prostora za političke manevre.
- Srbija nema obavezu da se priključi bilo kojoj strani. Sa Zapada mogu možda da nas kazne tako što će nam još prolongirati ulazak u EU. Ipak, na drugoj strani, ako bi Rusija nakon ovoga ušla u neku punu invaziju Ukrajine, imali bismo ozbiljniji problem i nisam siguran da bismo mogli da se izvučemo bez ozbiljnih posledica... Već sada postoje pritisci na zemlje koje se nisu opredelile u ovom sukobu, a to se odnosi i na našu zemlju, koja sada mora da dokaže kakvu diplomatiju ima - naglašava Trapara.

Foto: Beta

Živadin Jovanović


Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da će Zapad od Srbije zahtevati pre svega da smanji uvoz gasa iz Rusije, a to nikako ne bismo smeli da dopustimo.
- Kao neutralna zemlja, Srbija treba da se čuva ishitrenih poteza i izjava i da nastavi da se zalaže za dijalog i mirno, diplomatsko rešenje krize. Srbija kao tradicionalni saveznik i prijatelj Rusije, zemlja koja sa Rusijom ima strateške odnose, nikako ne bi smela da prihvata bilo kakve mere i sankcije Zapada - rekao je Jovanović za 'Sputnjik'.

Stejt department: Srbija da stane uz EU

Stejt department saopštio je da očekuje od Srbije da uskladi svoje stavove sa Evropskom unijom.

- Verujemo da će Srbija stati rame uz rame sa EU u poštovanju međunarodnog prava da bismo štitili mir, prosperitet i stabilnost regiona. Vašington pozdravlja izjavu predsednika Vučića da Srbija razume značaj poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine - rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta, a prenosi 'Glas Amerike'.

Na drugoj strani, analitičar Stevica Deđanski kaže da naša država 'ne sme i ne može da plaća ceh političkih interesa stranaca'.
- Mi smo uvek bili vojno neutralni, što znači da se ne svrstavamo ni na jednu stranu. Put Srbije jeste evropski put, ali sa druge strane, mi imamo velike prijatelje Rusiju i Kinu. Nikako ne smemo da dozvolimo da mi budemo ti koji će platiti cenu zbog nekih tuđih interesa. Naravno, ovo sve nije nimalo jednostavno i biće velikih pritisaka, ali braneći stav neutralnosti, mi branimo i Srbiju. Isto tako i opravdavamo uverenje Rusa da mogu verovati Srbiji i predsedniku Vučiću i da smo dosledni - objašnjava Deđanski.

Foto: Beta

Stevica Deđanski


Slabost Evrope
Konačno, diplomata Milisav Paić naglašava da ne bi trebalo da se mešamo u ukrajinsku krizu.
- Poslednja stvar koju Srbija treba da uradi jeste da se pridruži Zapadu u njegovoj politici sankcija protiv Rusije. Naš najveći oslonac poslednjih 20 godina bila je upravo Rusija. EU je, ne treba to zaboraviti, rastrzana unutrašnjim problemima i pretvorila se u običan instrument američke politike. Američke sankcije Rusiji više su rezultat slabosti Brisela nego snage Vašingtona. Evropa nema prava da traži od Srbije da se svrstava, jer nismo članica. A pritom njihovi uslovi za ulazak u EU jesu veoma magloviti i već godinama nisu vredni bilo kakvih žrtava ili ustupaka - zaključuje Paić.
 

Da se ja pitam

MATEJ TONIN
SLOVENAČKI MINISTAR ODBRANE

Bojim se da će se na Zapadnom Balkanu dogoditi nešto loše. Tamo Milorad Dodik, prijatelj Vladimira Putina, vuče čudne poteze.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 2 godine

Uz "one" što komadaju i što su bombardovali Srbiju, nikad, nikad i NIKAD. Srbija treba isključivo da gleda svoje interese i da ostane neutralna. U protivnom može doći i do građanskog rata u Srbiji. A to naši "zlotvori" jedva čekaju.

master

pre 2 godine

Srbija ima vrapca u ruci, a vi iz eu zadrzite goluba na grani, neznam kome vi trebate?? i zasto, kakva ste vi zajednica, prvo, svi u natou, napadali ste suverenu drzavu, odcepili ste kosovo, dali je u isto vreme vazio pravilo da svaka zemlja ima pravo na svoj suverenitet??, slepo sledite teroristicku organizaciju pon nazivim nato, naneli ste zlo 2/3 sveta, vreme je da vam neko stane na put i da vas satera u misju rupu.

Komsija

pre 2 godine

Cuj, slovenacki ministar odbrane se zabrinuo sta radi Dodik. Pa ide kod Janse na kurs kako da okrvavis ruke i ostanes nevin, kako da uradis secesiju i budes demokrata.

Zelenski POTVRDIO: Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom!
Planeta

Zelenski POTVRDIO: Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom!

Predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike posle višednevne eskalacije situacije u Donbasu koja je počela intenzivnim granatiranjem od strane ukrajinske vojske. Ruske trupe ušle su u Donbas, Zapad je žestoko osudio ove poteze Rusije, a SAD, EU i članice G7 uvele su juče popodne novi paket sankcija Moskvi

24.02.2022

00:13 >> 00:19

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija