• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

28.02.2022

19:03

RUSIJA SADA NE MOŽE DA BRANI I SRBIJU, LONDON I SAD GURAJU PRIZNANJE LAŽNE DRŽAVE, prete pokretanjem rata i u našoj zemlji! PAKLENI PLAN ZAPADA!

Politika

RUSIJA SADA NE MOŽE DA BRANI I SRBIJU, LONDON I SAD GURAJU PRIZNANJE LAŽNE DRŽAVE, prete pokretanjem rata i u našoj zemlji! PAKLENI PLAN ZAPADA!

Podeli vest

Priština se pozvala u NATO uz blagoslov Londona i Vašingtona da bi se izvršio pritisak na Beograd, jer Zapad nije zadovoljan odgovorom Srbije na ukrajinsku krizu. Žele i da poruče Moskvi da mogu ovde da otvore "novi front", a Rusija neće moći da reaguje jer je "zauzeta" Ukrajinom, ocena je profesora Srđana Perišića na nedavni predlog iz Prištine

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj zatražio je hitno članstvo tzv. Kosova u NATO, kao i da Sjedinjene Američke Države tamo uspostave stalnu bazu američkih snaga.

Poziv da se ubrza proces članstva u NATO Mehaj je obrazložio novonastalom realnošću nakon ruske operacije u Ukrajini i njenog, kako je naveo, odraza u opštem bezbednosnom okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i sveta. On je pozvao zemlje članice NATO koje, kako je rekao, oklevaju da priznaju nezavisnost Kosova da više ne oklevaju.

Amerika i Britanija pritiskaju Srbiju preko Prištine

Upitan može li Priština uspeti u svojoj nameri profesor geopolitike Srđan Perišić kaže da pre svega ovo nije samostalna inicijativa Prištine.

- Taj zahtev da postanu članica NATO-a Priština je smisila u saradnji sa Londonom i Vašingtonom, i od njih imaju podršku. Za sada je to naravno, vid pritiska na Beograd jer Zapad, i pored hvalospeva američkog ambasadora u Beogradu, nije zadovoljan odgovorom, odnosno neutralnom pozicijom Srbije u vezi sa ukrajinskom krizom - smatra Perišić.

Iz tog razloga je i ova priča oko NATO-a i bazama na KiM jer je ovo poruka Srbiji, odnosno kontraudar Zapada preko Prištine.

- Ovo je na neki način poruka i Rusiji kojom Zapad želi da da kaže da može doći do nekih problema ovde a da Rusija neće moći da pomogne jer je zauzeta - Ukrajinom - ocenjuje Perišić.

Provociranje ili opasne namere

Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, poruka Moskvi je da Zapad može da otvori „novi front" ovde kod nas, a da Moskva ne može da reaguje jer aktivna u Ukrajini.

- Znači, sa jedne strane pritisak na Beograd, sa druge na Moskvu da se povuče iz Ukrajine - objašnjava Perišić.

Perišić ističe da nema saglasnosti među članicama NATO oko toga da se Kosovo nađe u Alijansi, ali je uveren da je ova ideja svesni pritisak na Beograd isto kao i nuđenje baze Amerikancima, iako ona na Kosmetu već postoji.

DOAJEN NEMAČKE POLITIKE VILI VIMER JASAN, NAPADOM NA SRBIJU SAD SU VRATILE RAT U EVROPU! Ukrajina je samo... Ima li iko kome još nije jasno?!

Vojno-politički komentator Aleksandar Radić takođe smatra da je nerealno da Kosovo postane deo NATO-a, te da je reč o čistom političkom manevru Prištine.

- To je njihov način da privuku na sebe pažnju u situaciji kada se niko ne bavi balkanskim temama. Priština izbacuje ovakve teme iako zna da nisu moguće ni realne jer NATO ima svoje procedure za prijem, a Prištinu ne ispunjava osnovnu - nije država - kaže Radić.

Priština ne može u NATO dok je Rezolucije 1244

Inače, kako kaže, to je godinama problem između želje Amerike, koja je želela naglo širenje NATO-a i ostatka članica koje nisu za to.

- Ne mislim da će sadašnja situacija sa Ukrajinom kod ostalih članica NATO da promeni mišljenje. S obzirom na činjenice na terenu, teško da bilo kome pada na pamet pitanje članstva Kosova u NATO. U ovom momentu jasno je da je ovo samo pokušaj Prištine da provocira ali i da pokušava da izvuče neku korist za sebe - zaključak je Radića.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Sagovornici Sputnjika konstatuju da Priština koristi sve načine kako bi situaciju sa Ukrajinom iskoristila za svoje potrebe.

AMERIKA I RUSIJA RAT PRENELE U BIH - ČIJE SU BIOLABORATORIJE ZA UNIŠTAVANJE RUSA, KO VRŠI INVAZIJU NA UKRAJINU?! Bosna je i inače bure baruta...

Međutim, članstvo u NATO je za sada previše krupan zalogaj jer nisu čak ni sve države NATO priznale Kosovo, dok s druge strane pre svega Evropa nije spremna da otvara novi front na svom tlu, koliko god Amerika u svemu ovome videla zgodnu priliku. Kako kažu naši sagovornici, Rusija možda jeste preokupirana dešavanjima sa Ukrajinom, ali sasvim sigurno ne bi dozvolila da Kosovo uđe u NATO jer po Rezoluciji 12 44 SB UN, a Moskva je prepreka svima koji bi da je ospore, Kosovo nije država. 

Isto tako, američka baza Bondstil je deo Kfora, čije je misija jedino očuvanje mira na KiM.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zlatokosa

pre 2 godine

Zašto se sada svi hvataju za međunarodno pravo, ako su ga pogazili 1999. Na Srbiji. Političku šizofreniju da ne leče na nama. To je posao za profesionalce.

307 Alka 27 Oluja

pre 2 godine

Ne sviđa mi se ovo, Ukrajinci nam kradu i ratničku slavu i Čavoglave i moć slova U. Ali možemo slavu vratit u BiH ili na Kosovo. KGB-ovo govno, mislio da samo pošalje specijalce da smeni vlast u Ukrajini i stavi svoje marionete ko u Srbiji. Ali čudo, SLAVA UKRAJINI.

Informator SNS propagande za r

pre 2 godine

Vođina psihoza će nas izlečiti, a?

Agenda

pre 2 godine

Kakvo je to pravo prekršeno kad je Nato zaustavio rat 99g? Beogradska televizija tokom bežanije 95g kaže, da ustaše kolju i proteruju Srbe ko i 40ih, da su do temelja srušili crkvu u Pakracu tako da ništa srpsko ne ostane tamo, kukanje ludilo....a posle 3h na hrvatskoj TV ide uživo javljanje novinarke, koja pokazuje, da srpskim izbeglicama koji idu za poraženim borcima daju hranu, i kako Branitelji čuvaju tu crlvu da je Srbi ne unište i optuže Hrvate, ko i za Teslin spomenik...na kraju, istina uvek pobeđuje.

kaca

pre 2 godine

Nije komentar samo ono sto strani mediji prenose https://thebulletin.org/2022/02/us-official-russian-invasion-of-ukraine-risks-release-of-dangerous-pathogens/ https://haveitbd.com/putin-tells-trump-were-burning-the-trash-biolaboratories-destroyed/

Lex specialis za Srbe

pre 2 godine

Onako kako Ukrajina resava pitanje Donjecka i Luganska, to je nas model resavanja pitanja Kosova. Srbija ocekuje medjunarodnu podrsku i pomoc u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Osim ako nije na snazi neko drugo medjunarodno pravo, Lex specialis za Srbe.

Maki

pre 2 godine

Ove "analize" su totalna glupost. Nemojte da se primate. Pre svega jer Rusija ovde nikad ne bi intervenisala. Sto su i pokazali. Dodatno, bas mi imamo priliku da iskoristimo ovu situaciju, a ne Albanci, jer ide nama u korist.

Nukić

pre 2 godine

Strašno kolika je moć u to pokliču ZDS! Kako može biti ustaški, a ne od svake vojske na svetu, da sa njim viče, da je spremna na odbranu svog doma i domovine, a ne na razaranje i otimanje tuđeg? NEVEROVATNO! Ukrajinci napravili obradu Tomsonovih Čavoglava za motivaciji i podelili kažu 25 mil. pušaka, ma to je gotovo ljudi moji, nema Putin šanse pored tako motivisanog naroda. SAMO NUKLEARNA i.

KiM

pre 2 godine

Katolička Evropa mora da zaustavi fašističku i pravoslavnu Rusiju, a da onda to Turska i muslimani iskoriste, da dignu minarete i na Savim hram u Beogradu ko na Aji Sofiji. E, onda će biti mir, ko i onih divnih 500g. Dok podržavate Rusku agresiju na Ukrajinu, pita li se neko od vas ZAŠTO su Ustaše onako neljudski klali Srbe i izmislili, kako reče Zurof, čak 59 načina kako da ih mučki ubiju? Eto, od 91g je jasno da su bili u pravu, nije li tako? Na čiju će stranu Srbija, u slučaju WW3? Da li će na stranu bratske i pravoslavne i agresorske i fašističke Rusije, koja posle Krima hoće i Lugansk i Donjeck ili će na stranu Saveznika iz ww2, koje je naterala da je bombarduju 99g? Srpska vojska, ovog puta, ne može da beži sve do Krfa, jer je Grčka u NATO paktu.

Pera

pre 2 godine

E bas sam se usrao americko-albanskih terorista ..

Vns

pre 2 godine

Dobro obavešteni Informer...zar ne treba da veličate 'nekog' a ne da širite paniku????

Baki

pre 2 godine

Rusija ne može ali zato može KINA da nas brani jer ima ogroman interes od Grčke preko Srbije u Zapadnu Evropu !!!

Komsija

pre 2 godine

Srbija i inace slabo radi na terenu - medju Srbima na Kosovu i Siptarima u Srbiji. A to nema veze ni sa Rusijom i Kinom, ni Ukrajinom. Siptari nam ruse groblja, tuku decu, hapse i podizu lazne optuznice. Za to vreme, drzava Srbija ne reaguje osim verbalno i mlako, dok Siptari u Srbiji potiho i neometano rade na projektu tzv. Presevske Doline. Drzava Srbija nista ne radi, niti gradjani patriote. Zasto se ne organizujemo i svakog vikenda autobusima ili kolima idemo u Leposavic ili Kosovsku Mitrovicu, tamo odemo u crkvu, obicemo mesto, pojedemo cevape i vratimo se uvece kuci? To bi vise uznemirilo Siptare nego sva gostovanja Milovana Drecuna na televiziji.

Banja Luka

pre 2 godine

Zna Vučić šta radi,nije donio onakvo saopštenje bez konsultacije sa kim treba.A i da jednom za svagda shvatimo ko nam je prijatelj a ko Englez ,Amerikanac.........

nato sila n1

pre 2 godine

Shizofreni srbi su mislila da ce rusi braniti cigansko arapski narod serve hahaahahahaahaha

Janko saraku

pre 2 godine

Pa nebih se ja baš kladio da ne mogu. Sada kada su razjareni bolje ne dirati ih.

mirjana

pre 2 godine

Neka ne brinu siftari da je Putin za sada zauzet samo Ukrajinom.Ako bude gusto neka putin posalje samo desetak hiljada cecena ima da siftare razbucaju kao svinja torbu.A bonstvil ce biti zauzet sa drogom i nece imati kad ni gace da obuce.

Rade R

pre 2 godine

Nema potrebe da nas iko brani! Međunarodno pravo, kojeg su se sada svi fašisti sveta setili, je na našoj strani, strani Srbije! Neće valjda taj "demokratski i pravedni" svet, predvođen Amerikom, da sada ponovo zaboravi to međunarodno pravo! Koje su, da podsetimo, 1999. tako "slučajno" zaboravili! Evo, pošto su ga se sada tako naprasno setili, prilike da isprave tu svoju grešku! Kakvo licemerstvo!

Spasko

pre 2 godine

ja vam vec pet godina stalno pisem da morate pod hitno srpsko kinesku mirovnu vojnu bazu za hitne slucajeve da napravite u Srbiji a vi se zajebavate .

Realista

pre 2 godine

SRJ su izbacili iz svih organizacija 1992 zbog sankcija UN za koje je tada glasala i Rusija. Rusiju su sada najurili iz mnogih organizacija i bez sankcija UN.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija