• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.04.2022

13:41

PRITISCI NA NAŠU ZEMLJU SE NE SMANJUJU! Stano: Srbija da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji

Printscreen You Tube/ EU Debates

Politika

PRITISCI NA NAŠU ZEMLJU SE NE SMANJUJU! Stano: Srbija da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji

Podeli vest

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere, zbog ruske agresije na Ukrajinu i dodaje da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije

"Razgovaramo sa Srbijom u okviru pristupnih pregovora, kao i kroz različite kontakte - od eksperata do najvišeg političkog nivoa. Proces je u toku, a naši partneri u Srbiji, kao i drugi, vrlo su svesni koliko je ovo pitanje važno za EU", kaže Stano.

Na redovnoj konferenciji Evropske komisije za medije u Briselu, Stano je potvrdio da je EU danas uvela peti paket sankcija protiv Rusije i da je Srbija, kao i svi drugi partneri EU, pozvana da se uskladi sa svakim paketom sankcija.

Radi se o "veoma važnom pitanju onemogućavanja vojne mašinerije Kremlja da nastavi sa brutalnom nelegalnom agresijom protiv Ukrajine", ocenio je Stano.

Foto: Beta

Peter Stano

On podseća da su lideri EU sa samita u martu pozvali sve zemlje da se usklade sa EU sankcijama i to "posebno u slučaju kada je ugrožen međunarodni poredak zasnovan na pravilima".

"To očekujemo od zemalja koje žele članstvo u EU i tvrde da su zasnovane na istim principima i vrednostima kao EU", kaže Stano.

On podseća na pravila pristupnog procesa o ”postepenom usklađivanju” zemalja kandidata sa celokupnim zakonodavstvom Unije, uključujući i spoljnu i bezbednosnu politiku, i navodi da se procene toga vrše kroz različite kontakte i izveštaje o tome ”gde se zaostaje ili očekuje više napora”.

"EU i zemlje članice će važne odluke za ove zemlje donositi na osnovu njihovih odluka, usklađivanja, i deklaracija o solidarnosti i opredeljenosti da se odbrane vrednosti i principi EU", zaključuje Stano.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljuba

pre 2 godine

Kad budemo clanovi EU onda mozemo da se uskladimo, a ovako ne. Dosta nam je vasih obecanja i šargarepe na stapu.

Milan63

pre 2 godine

Traže da postanemo sluge SAD i EU u ratu koji su sami izazvali. Ucenama očigledno nema kraja. Kad pristaneš na jednu, ide sledeća. Po meni, evropski put Srbije je teška stranputica i to se vidi ne samo poslednjih 20 godina, već naročito sada. Traže od nas da se svrstamo u blok protiv Rusije ni krivi ni dužni. Sramotno i ponižavajuće za Srbiju.

Mile

pre 2 godine

VLAST TREBA DA NA NAJVIŠEM NIVOU IZAĐE U JAVNOM OBRAĆANJU PRED NACIJOM I OBJASNI ŠTA TRAŽI AMERIKA A NE EU OD SRBIJE! AKO JE PUT SRBIJE U EU,I AKO SRBIJA NE MISLI DA SA TOG PUTA ODUSTANE,TREBATE KAO VLAST REĆI,MI SAMI DA RAZVIJEMO SRBIJU NE MOŽEMO,ZAVISIMO OD DONACIJA I FABRIKA SA ZAPADA! KOSOVO I METOHIJA SE PO SADAŠNJIM PRILIKAMA NEĆE VRATITI POD KONTROLOM SRBIJE! ALI I DA NAGLASIMO,DA KOMONDOM I SLUŠANJEM ZAPADA SRBIJA VIŠE NEĆE BITI NEZAVISNA DRŽAVA,DA ĆE UMESTO NJE DRUGI DA ODLUČUJE,I TAKO DALJE! VIŠE DOSTA SA OVAKVIM TEMAMA,LJUDI NE ZNAJU NA KOJOJ STRANI DA KRENU,BOREĆI SE SA SVOJIM PROBLEMIMA!

Karma

pre 2 godine

"kada je ugrožen međunarodni poredak zasnovan na pravilima" Besramni licemeri, na kojim i čijim to pravilima? Na planeti zemlji postoje i drugačija pravila od onih koja diktira NATO i Amerika. Šta više, 2/3 stanovništva planete ne podržava ta vaša fašistička imperijalna licemerna pravila. Stići će vas kazna kad tad, molićete vi za oproštaj jednu malu Srbiju ...

Rade R

pre 2 godine

Treba ovim fašistima iz EU zapušiti usta, neka oni gledaju svoja posla a neka nas puste na miru! Koja EU, šta je to, četvrti rajh! E pa nama to ne treba! ŽIVELA SLOBODNA I NEZAVISNA SRBIJA! ŽIVEO SLOBODARSKI SRPSKI NAROD!

Sara

pre 2 godine

Sluzbenik Koji radi za plate I ne misli svojom glavom

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija