• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

08.04.2022

13:55

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se sa predstavnicima romske zajednice!

Strahinja Babović

Politika

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se sa predstavnicima romske zajednice!

Podeli vest

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa predstavnicima romske nacionalne manjine. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je i ove godine povodom obeležavanja Svetskog dana Roma postavljena zastava Roma na Gradskoj kući, a prvi put i na objektu Mesne zajednice „Peščara“, u znak podrške sugrađanima iz romske zajednice, i da je Grad Subotica u prethodnom periodu pokazao odgovornu politiku u pogledu podrške romskoj nacionalnoj manjini i unapređenju položaja i kvaliteta života Roma i Romkinja u ovom gradu.

 

„Od 2018. godine, putem ’ROMACTED’ programa, romskoj zajednici u našem gradu omogućeno je da se više uključi u društveni život  kroz predstavljanje svojih prioriteta.  U tom smislu, aktivno učešće su uzeli mladi Romi, žene Romkinje i romski muzičari. U narednom periodu očekuje nas izrada novog Lokalnog akcionog plana za period 2022-2027. godina, gde ćemo definisati prioritete za poboljšanje položaja Roma i Romkinja u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva, stanovanja i zapošljavanja“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da ovom prilikom želi da se zahvali romskim koordinatorima, po čemu je, kako je rekao, Grad Subotica jedinstven u Srbiji jer su angažovana dva koordinatora, kao i pedagoškim asistentima i zdravstvenom medijatoru na predanom radu, dobroj saradnji i komunikaciji između lokalne samouprave i romske zajednice.

Foto: Strahinja Babović

Koordinator za romska pitanja Grada Subotice i predsednik Edukativnog centra Roma, Stevan Nikolić, kazao je da isticanje romske zastave na Gradskoj kući znači da su za pripadnike romske zajednice u ovom gradu sva vrata Gradske kuće uvek otvorena.

„Danas slavimo i u skladu sa tradicijom priredili smo i prigodne programe. Ovo je prilika da se predstavimo, da analiziramo urađeno i napravimo zajedničke planove za budućnost. Mi smo servis građana i u funkciji romske zajednice smo 365 dana u godini, a moto međunarodne zajednice ’O Romima sa Romima’ u Subotici je u praksi potpuno opravdan“, kazao je Stevan Nikolić.

Foto: Strahinja Babović

Sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice Jasmina Stevanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Subotice Ilija Đukanović, koordinator za romska pitanja Grada Subotice i član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Klaudija Kurina, pedagoški asistent i član Edukativnog centra Roma Nada Dimović, zdravstveni medijator i član Udruženja „Ači“ Ljubinka Gluščević, i član Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Subotice Magda Fehervari.

Foto: Strahinja Babović

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma u Subotici je organizovan i prigodan program: u vestibilu Gradske kuće otvorena je izložba dečjih radova učenika osnovnih škola, a večeras, od 19.00 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće biće održan koncert romske i svetske muzike uz  „Kurina trio bend i prijatelji“. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija