• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.04.2022

13:16

Kurti prvo nabavlja oružje, a sad preti ujedinjenjem sa Albanijom!

Fotoilustracija/Kosovo online/Beta

Politika

Kurti prvo nabavlja oružje, a sad preti ujedinjenjem sa Albanijom!

Podeli vest

Aljbin Kurti prvo je odlučio da naoruža lažnu državu protivno rezoluciji SB UN 1244 i drugim aktima, a onda je počeo da preti ujedinjenjem sa Albanijom, ističući da su "granicu između Kosova i Albanije nametnuli Srbija i Jugoslavija"

 

Kurti je u intervjuu za Katimerini govorio o ujedinjenju takozvanog Kosova sa Albanijom ističući da su oni "jedan narod".

- Mi smo jedan narod i nemoguće je da zaboravimo da su nam granicu između Kosova i Albanije nametnuli Srbija i Jugoslavija. To je granica koja nije naša. A kada Srbija napadne Kosovo, mi ne reagujemo samo kao Kosovo, mi reagujemo kao albanski narod, jer Srbija ima veoma bliskog saveznika u Moskvi i veća je od nas, tako da reagujemo na način koji nas približava uspešnoj odbrani.

Podsetimo, Velika Britanija isporučila je krajem prošle nedelje lažnoj državi Kosovo 50 lakih protivoklopnih lansera NLAW. To je, kako je saznao Informer, učinjeno po ličnom nalogu premijera Borisa Džonsona, a na osnovu usmenog dogovora koji je krajem februara postigao sa Aljbinom Kurtijem!?!

Ovo moderno protivklopno oružje Britanija i NATO pakt u velikim količinama isporučuju Ukrajini, a podaci kažu da je posle početka rata sa Rusijom u Kijev poslato oko 2.000 NLAW-a!

Kako saznajemo, plan je da do kraja aprila iz Velike Britanije lažnoj državi Kosovo bude poslato i 20 'džavelina', najmoćnijih američkih antitenkovskih sistema. Takođe, deo ovog aranžmana jeste i dogovor da NATO instruktori obuče Šiptare za korišćenje novog naoružanja.

Sasvim logično postavlja se pitanje šta to rade Britanija i NATO pakt i za šta spremaju svoje albanske poslušnike?! Da li to, može biti, u Londonu planiraju neki novi rat na našim prostorima?!

Vučić: Niko nema pravo da naoružava Prištinu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć da niko nema pravo da naoružava Prištinu po rezoluciji SB UN 1244 i drugim aktima, ali da to ipak čine i podržavaju zapadne zemlje.

"Niko nema pravo da naoružava Prištinu i baš ih briga (za međunarodno pravo)", rekao je Vučić gostujući u Hit tvitu na Pinku odgovarajući u okviru pitanja kako komentariše kritike koje se mogu čuti iz regiona kako se Srbija naoružava.

Vučić je rekao da po rezoluciji SB UN 1244 niko nema pravo da naoruža po članovima 5, 9 i 15, kao ni po dve tačke tzv. ustava privremenih institucija.

"Niste imali pravo da donesete odluku o formiranju ni kosovskog bezbednosnog korpusa, tzv kosovske vojske. Morali su da imaju i većinu manjina za to", rekao je Vučić.

Naglasio je da je sporazum iz Kumanova predviđa samo jednu oružanu silu Kfor na KiM.

Vučić je rekao da nisu Englezi prvi koji naoružavaju Kosovo i to izuzetno opasnim protivtenkovskim raketama koje su se pokazale veoma efikasnim u Ukrajini.

"Razumeli smo poruku", dodao je Vučić.

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić

Amerikanci su ih naoružavali različitim vozilima, a Turci im obučavaju pilote za neke avione koje će verovatno dobiti, naveo je predsednik Srbije.

Zapitao je sve te zemlje da su oni isti ti koji traže od Srbije da podržava međunarodno pravo po pitanju Ukrajine iako ga oni brutalno gaze.

Vučić je rekao da te zemlje baš briga za UN kada im ne odgovaraju i koje su priznale Kosovo kada je samoproklamovalo nezavisnost.

Predsednik dodaje da onda svima smeta kada se Srbija naoružava i iako se Hrvatska naoružava niko ne pita Hrvate zašto se naoružavaju i sa kim će to da ratuju.

"Valjda će da ratuju sa Austrijom i Mađarskom koje su članice NATO", primetio je Vučić.

Napomenuo je da Srbija kupuje defanzivno oružje.

Na pitanje kako vidi to što Aljbin Kurti kaže da se Srbija ubrzano naoružava jer se plaši da ne ostane sama, Vučić je rekao da je Kurti retko u pravu, pošto su "Kurti i istina kontradikcija".

Vučić je dodao da je Srbija okružena NATO zemljama i istakao da Srbija hoće da gradi pristojne odnose sa NATO , ali da želi da ima svoju politiku i sama da čuva svoje nebo.

Na pitanje kako komentariše to što se Milo Ðukanović pridružio napadima koji stižu na Beograd iz Prištine, Vučić je rekao da ne postoji ništa čemu se Ðukanović nije pridružio a što je protiv Srbije.

Deo njih živi za to da Srbija bude toliko mala u ekonomskom i političkom i gepolitičkom smislu i bude beznačajna, dodao je Vučić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Drecun: Cilj naoruzavanja na KiM je nasilno osvajanje severa Kosova i Metohije!
Politika

Drecun: Cilj naoruzavanja na KiM je nasilno osvajanje severa Kosova i Metohije!

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je jutros da je naoružavanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga koje su ušle u četvrtu godinu tranzicije prema tzv. Vojsci Kosova, nešto što je planirano i radi se sistematski i u čemu najveću ulogu imaju SAD i Velika Britanija, kao i Turska i Nemačka

18.04.2022

10:16

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija