• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

21.04.2022

16:42

SRBI NEĆE U NATO, ALI NI U "RUSKI SAVEZ"... VOJNA NEUTRALNOST NAS SKUPO KOŠTA, ALI... Pritisci su ogromni, prete nam obustavom isporuke oružja... KAKO SE IZBORITI SA VELIKIMA?!

Informer

Politika

SRBI NEĆE U NATO, ALI NI U "RUSKI SAVEZ"... VOJNA NEUTRALNOST NAS SKUPO KOŠTA, ALI... Pritisci su ogromni, prete nam obustavom isporuke oružja... KAKO SE IZBORITI SA VELIKIMA?!

Podeli vest

Da li vojna neutralnost Srbije može da uspori ili čak i potpuno onemogući da dođemo do naoružanja i vojne opreme koju je naša država avansno platila? Stručnjaci su sigurni u jedno - Srbija je ispoštovala svoj deo ugovora, sada je na potezu druga strana!

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Nebojšta Stefanović prilikom obraćanja na svečanosti Vojske Srbije rekao je da se Srbiji ne prašta njena vojna neutralnost.

- Često nam ne praštaju naš put vojne neutralnosti, put koji podrazumeva snaženje naše vojske, snaženje nauke i snaženje naših instituta - rekao je Stefanović tom prilikom.

Na koji način vojna neutralnost Srbije može da se odrazi na našu državu, ali i da li to znači da bi moglo doći do problema pri isporuci unapred ugovorenog naoružanja pitali smo stručnjake. Ono u čemu su saglasni je da, ukoliko budu poštovani međunarodno ugovori isporuke za avansno plaćanje - problema neće biti.

Vojna neutralnost - najmudriji izbor!

Stručnjak za bezbednost Božidar Spasić potpuno je saglasan sa vojnom neutralnošču Srbije i ocenjuje da je to jedino što nam garantuje stabilnost i napredak, kao i poštovanje ugovora.

Foto: Printscreen You Tube

Božidar Spasić

- Vojna neutralnost je održiva, Srbija će to nastaviti da sprovodi bez ikakvih pravih problema. Srbija ne može ni na jednu ni na drugu stranu, ne samo iz političkih, već i iz vojno-tehničkih razloga, jer posedujemo naoružanje i jednih i drugih, sa zapada i sa istoka. Srbija je raskrsnica puteva, mi možemo da budemo neka "trampon zona" u svako doba. U svakom slučaju, mislim da će Srbija nastaviti ovakvu politiku koju sada vodi predsednik Vučić i u nekom narednom periodu. Što se tiče isporuke naoružanja mislim da tu neće biti problema, kineske rakete i vazdušni sistemi za nhašu odbranu su dopremljeni, ugovori se poštuju. Ne postoje granice kada su u pitanju vojno neutralne zemlje iz prostog razloga: I ako se uvedu sankcije, moraju se ispoštovati ugovori. Sankcije važe tek od momenta kada isteknu ti ugovori -  smatra Spasić.

Potpukovnik KOS-a Ljuban Karan stava je kao i Spasić. On kaže da ćemo samo ovom politikom vojne neutralnosti u potpunosti biti sigurni u bezbednosnom smislu.

Foto: Printscreen TV Pink

Ljuban Karan

- Stub aktuelne vlasti je vojna neutralnost. Ako bi to bilo dovedeno u pitanje, onda bi kompletna politika, koja je obezbedila prosperitet, razvoj i vratila ugled Srbije, sve to bi se dovelo u pitanje. Zato treba da ostanemo čvrsto na svojim pozicijama. Mislim da će Aleksandar Vučić uspeti da odbrani svoju politiku i stavove koji su Srbiju doveli u mnogo bolju poziciju nego što je bila. Nadam se da će Vučić uspeti da se "odbrani" i od velikih pritisaka koji se tiču uvođenja sankcija Rusiji, jer tu će pritisci biti takvi da se tiču životnih pitanja: energenti, uvoz, izvoz, povlačenje fabrika... Sankcije će biti osnovno pitanje i predmet pritisaka, a vojnu neutralnost niko ne može da ospori i dovede u pitanje - podvlači Karan.

Ipak, Karan nam sreće pažnju da je specijalni hibridni rat koji se vodi protiv Srbije mnogo opasniji nego što možemo da zamislimo. 

- Dojave o bombama su jedna perfidna metoda u okviru hibridnog rata, jedna psihološka metoda. Međutim, to u mnogome utiče i na ekonomiju države i na bezbednosno stanje u državi zato što izaziva ensiguirnost kod ljudi. Ona je već dovoljno proširena, ali, ako nastave dalje, onda će to biti ozbiljna vrsta pritiska i država će morati da napravi drugačiji sistem zaštite i preventinih kontrola - objašnjava karan. 

Međutim, istorija nas uči da se "veliki" često poigravaju sa "malima", te da za mnoge od moćnih svetskih sila nikakav ugovor nije obavezujuć u toj meri da od njega ne mogu da naprave samo mrtvo slovo na papiru.
 
Šta kaže istorija?

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da može doći do kašnjenja u isporuci, zbog novonastale situacije u Ukrajini.

Foto: Privatna arhiva

Vlade Radulović

- Ono što je dogovoreno i avansno plaćeno biće isporučeno, tu dileme nema. Mada, istina bilo je slučajeva u istoriji da neka sredstva ostanu zauvek "zarobljena" na stokovima proizvođača ili remontnih zavoda. E sad, posmatrano iz današnje perspektive, zemlje se trude da isporuče svoje naoružanje drugim kupcima jer je to deo njihovog korporacijskog imidža u svetu. Problem se javlja kada određene zemlje budu suočene sa sankcijama, ograničenjima i tome slično. Tada suštinski nisu u mogućnosti da ispoštuju ugovore, pa čekaju "neko bolje vreme". Jer kako da transportni avion dostavi naoružanje i vojnu opremu, ako je zatvoren vazdušni prostor drugih zemalja za njegove vazduhoplove? - objašnjava Radulović.

On podvlači da je moguće da će biti prolongirana isporuka složenih borbenih sistema iz Rusije, iz svima dobro poznatih razloga.

U našem slučaju, ako govorimo o dolasku nekih složenih borbenih sistema iz Rusije, sasvim sigurno će biti određenih prolongiranja i isporuke će dovedene u pitanje u nekom skorijem periodu. Ali to nije zbog Srbije, koja se maksimalno trudi da ispoštuje svoje obaveze, nego zbog Rusije koja je pokrenula opštu invaziju na Ukrajinu i isprovocirala sankcije - zaključuje Radulović.

Vojno neutralne države u Evropi

Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja se formalno opredelila za vojnu neutralnost. Narodna skupština 2007. godine proglasila je vojnu neutralnost.
Najvažnije neutralne zemlje u Evropi su: Austrija, Finska, Irska, Moldavija, Srbija, Švajcarska i Švedska.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 2 godine

Oni su Velike sile pa neka se biju u Velikom stilu .Moje dede i moj otac su pričali o iskustvima uoči u toku i posle drugog svetskog rata.Glava se gubila pred rat zbog poprekog pogleda za vreme rata zbog reči a posle rata zbog kuglice(za mlade koji danas sve znaju u pitanju je glasanje)

deda Raša

pre 2 godine

Pa neka ti "VELIKI" slede Srbiju i unište svo naoružanje na kugli zemaljskoj. Ne treba nama naoružanje, oni nas na njega prisiljavaju.

ratko

pre 2 godine

a ko to da nam obustavi isporuku oruzija smrdljivi francuzi britanci amerikanci ma boli nas za njihovo oruzije ,vUcicu opameti se i od Kine kupuj odmah sad jos FK3 avione J10c Fk 2000 kupuj vise ne izigravaj pametnjakovica sa francskim i britanskim fasistickim avionima

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija