• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2022

18:53

SRBIJA SE NEDVOSMISLENO IZJASNILA PO PITANJU SITUACIJE U UKRAJINI, ALI... Vučić nakon sastanka sa Šolcom: Ostajemo na evropskom putu!

printscreen

Politika

SRBIJA SE NEDVOSMISLENO IZJASNILA PO PITANJU SITUACIJE U UKRAJINI, ALI... Vučić nakon sastanka sa Šolcom: Ostajemo na evropskom putu!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc sastali su se u Berlinu, a nakon razgovora potvrdili su evropsku perspektivu naše zemlje

- Naše dve zemlje imaju jako dobru ekonomsku saradnju - rekao je Olaf Šolc na početku obraćanja.

On se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini.

- Rekli smo da ne možemo podržati ponašanje Rusije i agresiju na Ukrajinu. 

Situacija na KiM

- Ključna tema našeg razgovora bila je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Izneo sam i svoje primedbe na secesionističko ponašanje Milorada Dodika i sa Vučićem sam se složio da je ključan mir u regionu. Razgovore ćemo nastaviti kada budem u poseti regionu. Želim još jednom dobrodošlicu predsedniku Vučiću - rekao je Šolc. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je stav naše zemlje po ključnim pitanjima.

- Srbija je Nemačkoj najvažniji partner na Zapadnom Balkanu. Za nas je jako važno da je kancelar Šolc ponovio da je važna evropska perspektiva Zapadnog Balkana. To je važno za sve zemlje regiona, ali i za Srbiju. Kada je u pitanju situacija u Ukrajini, ukazao sam na opredeljivanje Srbije dva puta u UN o tom pitanju, govorio sam o svim problemima sa kojima se Srbija suočava. Što se tiče regionalnih odnosa, ne mislim da je jedna strana krivac u BiH, o tome sam detaljno govorio kancelaru Šolcu, ali sam naglasio da Srbija nije uzrok problema i da ćemo uvek da garantujemo mir i stabilnost. Mi ćemo pokušati da pronađemo kompromisna rešenja, verujem da ćemo imati snage da dođemo do napretka u dijalogu sa Prištinom. Ovo mi je prvi put da nisam za ovom govornicom sa Angelom Merkel i želim da se zahvalim i njoj i kancelaru Šolcu - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti najavio je da će tzv. Kosovo aplicirati za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir, a Vučić je rekao da što se Srbije tiče za njega je vazno ono što je rekao kancelar Šolc, a to je da sve što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo i da se nada da se to odnosi i na Briselski sporazum.

- Ali ako neko ne zeli da postuje Vašingtonski sporazum i zeli da ide tim putem i nase će ruke biti odresene. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije i nasim nacionalnim i drzavnim interesima - poručio je Vučić.

On je napomenuo da to ne znači da Srbija treba sebi da puca u nogu, ali da na svaki nacin treba da gleda kako da se dođe do kompromisnog resenja.

- Verujem da ćemo imati dovoljnom snage i da će nemacki prijatelji razumeti da je potrebno da o takvim stvarima zajednicki dolazimo do resenja i da o tome razgovaramo - rekao je Vučić.

 

 

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji

- Srbija je u više navrata u UN zastupala stav EU da se radi o ruskoj agresiji u Ukrajini i taj stav i to ponašanje ne treba prevideti. Ostalo su detalji na kojima radimo - rekao je Šolc.

Predsednik Vučić objasnio je stav naše zemlje.

- Srbija se izjasnila nedvosmisleno i jasno. Da budem sasvim otvoren, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih. Vi znate da mi nismo otvorili poglavlje 31 i da imamo obavezu samo postepeno da se usaglašavamo sa stavovima Evropske Unije. To je sve što sada imam da kažem. Srbija ima drugačiji odnos po pitanju KiM i zato imamo mnoge druge probleme. Nemojte da vas podsećam da je Srbija bila pod sankcijama čitavu deceniju i dobro razumemo tu politiku. Ali, jasan nam je stav Nemačke i politika Nemačke - rekao je Vučić.

Šolc o Ukrajini i Putinu

- Već sam rekao da je važno da se razgovara i sa ukrajinskim i sa rusim predsednikom. Situacija je takva kakva jeste, ne treba imati iluzije, nastavak ovog brutalnog rata na istoku Ukrajine je nešto što nas i užasava, ali i pokazuje da Putin ide putem koji vodi u ćorsokak. Ukoliko Rusija bude spremna da sklopi sporazum sa Ukrajinom koji toj zemlji odgovara, onda će biti bolje. Iznuđeni mir koji Rusiji odgovara nije prihvatljiv. Nema smisla i neodgovorno je nastaviti taj rat, ali to se dešava i svako od nas bi trebalo da shvati da je situacija dramatična. Rusija što pre mora da prekine vatru. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zemlja prokletih

pre 1 godinu

Kad su ovi izrodi iz SNS mafije mogli da potpišu IPAP sporazum, šta im je teško da uvedu i sankcije Rusiji? Vlast i pare su najbitniji SNS mafiji.

gavrilo princip

pre 1 godinu

JELI TAJ PUT IMA svoj KRAJ ILI JE BESKONACAN KAO DA ZIVIMO U KOSMOSU

Alex

pre 1 godinu

Znači, "divne" vesti, Kosovo ulazi u Savet Evrope, a naši evropski "prijatelji" će to podržati. A šta je sa odpriznavanjima koje je Srbija stopirala? Svakoga dana situacija je sve crnja i gora po nas, a mi pristajemo na sve ustupke. Neka nas gaze dok ne pocrkamo.

Mil

pre 1 godinu

Znači predsednik će morati da ispuni obećanje i prizna Kosovo? Zašto smo spustili ruke kod odpriznavanja Kosova, izdaja.

ratko

pre 1 godinu

pizde da bog da pocrkali svi u vladi koji podrzavaju sankcije Rusiji i koji su se izjasnili da je to agresija Rusije na smrdljivu nacisticku ukrainu ,sram vas bilo izdali ste rusiju jebala vas nemacka i Eu

Ana

pre 1 godinu

Srbija sa Nemackom ima jako vaznu saradnju koja mora ostati na istom nivou i cak biti unapredjena na sta ne bi trebala ucestvovati kriza izazvana ratom. Velika podrska za Aleksandra Vucica koji se danas nasao na ni malo lakom zadatku i izazovu ali eto svojom mudrom politikom a cvrstim stavovima se za intrese Srbije i danas borio.

Solo

pre 1 godinu

I Englezi a i Ameri su se polako povukli sa razgovora izmedju nas i siptara i to sad predali nemcima da nas omeksaju ali i mi znamo da sa nemcima imamo lose iskustvo koje Vucic nesme da zaboravi iako im dovodi kompanije u nasu zemlju jer za njih je to jeftina radna snaga a za nas 500 evra plata sto je jos uvek mizerno za zivot akamoli za nesto drugo...Sve u svemu kako god okrenemo svi hoce nasu slobodu i nas potpis da je izgubimo a to je EU koje mozda nece biti kako je pocelo sa Ukrajinom...A ovo je tek pocetak...!!!

Ema

pre 1 godinu

Ekonomiji Srbije doprinosi dobra saradnja Srbije i Nemačke. Nemačka podržava put EU Srbije i zalaganje predsednika Vučić za očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

ratko

pre 1 godinu

to mozes ti da ostanes na smrdljivom putu ali ne i Srbi i picko jedna Orban ostao za |ruski gas a ti ko pizda se krijes nemas muda da kazes sta misli Srpski narod ,samo tako nastavi neces jos dugo voditi Srbe isti si kao i onaj zuti olos

ratko

pre 1 godinu

Jebo te evropski put ti idi gde hoces Srpski narod ne treba raspalu Eu ovaj narod neces uvuci u ta govna isti si kao i zuta bagra,sram te bilo ,neka crkne svako ko i malo podrzi sve te nato sluge zbog kojih je ovaj narod stradao

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija