• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.05.2022

13:49 >> 13:48

VUČIĆ UGOSTIO PATRIJARHA PORFIRIJA I VLADIKE SPC: Tražimo mir za celo čovečanstvo, a od koga da ga tražimo nego od Boga!

printscreen

Politika

VUČIĆ UGOSTIO PATRIJARHA PORFIRIJA I VLADIKE SPC: Tražimo mir za celo čovečanstvo, a od koga da ga tražimo nego od Boga!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC.

Vučić se najpre zahvalio patrijarhu što je prihvatio da danas on i vladike SPC budu njegovi gosti i da razgovaraju o važnim pitanjima za srpski narod.

- Vaša svetosti, vi koji stolujete na mestu Svetog Save, želim da Vam se zahvalim na pažnji koju poklanjate srpskom narodu. Danas, više nego ikad nam je potreban samo mir, ne samo od nas nego za celo čovečanstvo - rekao je Vučić.

On je rekao da zbog položaja na kom je bolje nego ikad vidi da se Srbija nalazi u težoj situaciji nego pre šest meseci i da su se "zbiljno gradonosni oblaci nadvili nad Srbijom".

On je naglasio da je izjavom Putina o izjednačavanju Ukrajine i Kosova i Metohije Zapad ubrzao ceo proces oko KiM kako bi “izbili” taj argument ruskom predsedniku iz ruku.

- Razgovarao sam sa mnogim državnicima, i svi najavljuju još težu situaciju u svetu nego pre Drugog svetskog rata. Mi radimo sve što možemo da se pripremimo za takav scenario. Imamo dovoljno struje i gasa.Pritisci će biti sve žešći, posebno kad je Putin rekao kako temelji svoju operaciju u Ukrajini - rekao je Vučić i dodao da su lideri Zapada to iskoristili za jači pritisak.

- I tu će će biti sve teže sačuvati nase interese zato što će pristisci biti najžešći. Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno- pravnom i političkom smislu, od tog trenutka sve zapadne sile rade na tome da ubrzano se reši kosovosko-metohijski čover, sa cilje da bi izbili argument iz ruke predsedniku Rusije", rekao je Vučić.

 

 

"Naravno Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i to koriste za svoje potrebe, logično ponašanj, za nas je to sve samo dodatni teret i dodatna muka - istakao je Vučić.

Kako je rekao nikad nije video ovoliko pritisak na jednu zemlju.

- Mi smo jedina zemlja u Evropi koja u ovom trenutku nije uvela sankcije Rusiji i zbog toga smo pod ogromnim pritiskom, to nam pravi probleme, ti problemi nisu mali i biće sve veći - rekao je Vučić i dodao:

- Ja ovo u životu nisam video, niti sanjao da ću doživeti. Nikada nisam video ovakav pritisak, suočavamo se sa histerijom i sa time da niko nikoga ne želi da čuje, a kamoli sasluša. Neviđena histerija, diplomatija više ne postoji - rekao je Vučić.

OBRAĆANJE PATRIJARHA PORFIRIJA 

Patrijarh srpski Porfirije složio se sa predsednikom Vučićem je da je situacija u svetu teška i da je stav Crkve uvek put molitve.

– Hvala gospodine predsedniče na pozivu i toploj dobrodošlici. Sa naše tačke gledište sukob u Ukrajini je sukob sistema vrednosti, sukob civilizacija, sukob koji i nas dovodi u poziciju da imamo neki stav. Naš stav crkve je molitva Bogu za mir.

Osećamo da su vremena komplikovana i više nego teška i svakoga dana ležemo i budimo se sa pitanjem kada će doći kraj sukoba u Ukrajini, znajući da je to dublji sukob, sukob civilizacija.

Patrijarh je istakao da se mole da mir što pre dođe na sve ljude sveta, na prostore Ukrajine, da se jezik oružja se što pre zaustavi, a da započne razgovor i dijalog.

"Sukob na malom, sigurno je uvek i sukob na velikom", rekao je patrijarh.

On se zahvalio predsedniku na svemu što čini sa svoje pozicije, kao i na tome što se trudi da građanima Srbije ova kriza bude što blaža.

- U svakoj državi sveta ima i naših vernika i koliko je to do nas, mi se trudimo da pomognemo našem narodu. Mir je nešto što je najdragocenije i najvažnije. Od našeg odnosa prema Bogu, smirenja, mira, zavisiće i naši odnosi međusobno. Mi kao Srpska pravoslavna crkva smo 55 godina imali raskol sa braćom iz Makedonije... Dao je Bog da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo sa nama. To vidim kao jedno čudo, zato smo blagodarni Bogu na tome. Crkva će biti uvek otvorena za svaku vrstu saradnje - kazao je patrijarh.

Foto: printscreen

Susret se održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragance

pre 1 godinu

Uglavnom politicari zaborave na veru i crkvu ali svaka cast predsedniku na zalaganja

Ivana

pre 1 godinu

Mir i stabilnost su nam prekopotrebni u ovim teškim trenucima.

Ivana

pre 1 godinu

Svaka čast predsedniku, uvek se zalaže za mir i veru, koja je svima nama sada jako potrebna.

Ivana

pre 1 godinu

Celom čovečanstvu je mir neophodan, patrijarh Porfirije i predsednik Srbije se zalažu za to, crkva i vera jedine nam to najbolje mogu omogućiti.

Neca

pre 1 godinu

Svaka čast Vučicu na zalaganju, cilj je samo da sačuva mir u nasoj zemlji!

Luka

pre 1 godinu

U ovim teškim trenucima moramo da se molimo za mir!

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija