• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.06.2022

14:03

Gradonačelnik Bakić: Ostvarenje prošlogodišnjeg budžeta put za planiranje budžeta Grada Subotice u narednim godinama

Strahinja Babović

Politika

Gradonačelnik Bakić: Ostvarenje prošlogodišnjeg budžeta put za planiranje budžeta Grada Subotice u narednim godinama

Podeli vest

Na dvadeset i trećoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, među 64 tačke dnevnog reda koliko ih je ukupno usvojeno, odbornici su sa 52 glasa „za“ i jednim „protiv“ doneli Odluku o konsolidovanom završnom računu Grada Subotice za 2021. godinu

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se medijima nakon  donošenja te odluke, istakao da se oprezan i realan pristup planiranju gradskog budžeta za 2021. godinu pokazao kao ispravan i da je to, kako je rekao, omogućilo da se prevaziđu sve poteškoće nastale u 2020. godini i da se odgovorno i nesmetano vodi politika preuzimanja i izmirivanja obaveza u toku 2021. godine.

Foto: Strahinja Babović

- Pored pandemije virusa korona, oprezni u planiranju budžeta Grada Subotice bili smo i zbog ekonomske i energetske krize, kao i zbog povećanja cena i na tržištima energenata i građevinskog materijala. I pored svih tih poteškoća i problema koje smo imali tokom 2021. godine, uspeli smo da napravimo niz istorijskih rezultata na brojnim pozicijama, u raznim oblastima, i to bi trebalo da nam bude put kako da u narednim godinama planiramo gradski budžet - kazao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da je, pored opreznosti i realnosti, najbolji pokazatelj dobro planiranog budžeta procenat ostvarenja prihoda od planiranog obima budžeta.

Foto: Strahinja Babović

- Budžet grada Subotice je u toku 2021. godine raspolagao sa sredstvima u visini od 7,43 milijarde dinara, što predstavlja 98,32 odsto planiranog obima za 2021. godinu, a što je za 9,95 odsto više sredstava u odnosu na raspoloživa sredstva budžeta u 2020. godini. Tekući prihodi budžeta ostvareni su u visini od 6,66 milijardi dinara, što je 96,86 odsto ostvarenja u odnosu na godišnji plan. U strukturi tekućih prihoda najznačajniji su prihodi od poreza na dohodak koji u ukupnim prihodima budžeta učestvuju 41,53 odsto, što je u odnosu na 2020. godinu povećanje za 26,01 odsto. To pokazuje  da su subotički privredni subjekti prebrodili ekonomsku krizu izazvanu kovidom 19 i da su uspeli da očuvaju radna mesta naših zaposlenih sugrađana - kazao je Bakić.

Istakao je da je, kada je reč o istorijskim rezultatima budžeta za 2021. godinu, ponosan i na činjenicu da su pored finansiranja tekućih obaveza uspešno izmirene i prenete obaveze iz prethodog perioda.

Foto: Strahinja Babović

- Dobar primer za to je izmirena obaveza po ugovorima za pribavljenu vojnu imovinu: deset rata za kasarnu ’Kosta Nađ’ i 22 rate za Dom vojske. Dugovanje gradskog budžeta za kupljenu vojnu imovinu u iznosu od 210 miliona dinara je izmireno u celosti i primljenom pismenom potvrdom od Republičke direkcije za imovinu, grad raspolaže predmetnom imovinom u celosti bez opterećenja. Još jednom bih se zahvalio Ministarstvu odbrane na strpljenju i razumevanju koje su pokazali prema Gradu Subotici kada je reč o izmirenju obaveza za pribavljenu imovinu. Otplata ovog duga dodatno je osnažila poziciju našeg grada da   razmišljamo u kom pravcu ćemo da tražimo rešenja za te objekte, ili u pregovorima sa zainteresovanim potencijalnim investitorima - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da su izmireni i prispeli anuiteti zajma grada od Evropske banke za obnovu i razvoj, i da su javna i javno-komunalna preduzeća finansijski podstaknuta i potpomognuta za investicione projekte. 

- U obraćanju odbornicima u Skupštini grada zahvalio sam se svima, i lokalnoj samoupravi, i izvršnoj vlasti, i građanima Subotice, kao i opoziciji koja je na današnoj sednici gradske skupštine korektnim izjavama i sama potvrdila kakav smo rezultat napravili. Glavni cilj, kako aktuelnoj tako i svim narednim vlastima, treba da bude kontinuitet stabilnosti finansija i budžeta ovog grada. Moja vizija je da ovaj grad svaki dan na računu mora da ima 200 do 300 miliona dinara čime će graditi svoj autoritet i pokazivati snagu kakvu treba da ima jedan grad kao što je Subotica - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na današnjoj sednici Skupštine grada doneta su i rešenja o davanju saglasnosti na srednjoročne planove poslovne strategije i razvoja za period od 2022. do 2026. godine, kao i rešenja o davanju saglasnosti na dugoročne planove strategije i razvoja za period od 2022. do 2031. godine, za 12 javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica, kao i za dva društva sa ograničenom odgovornošću.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija