• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.06.2022

20:50

Ana Brnabić: Prioriteti u narednom periodu moraju biti izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

Ana Brnabić: Prioriteti u narednom periodu moraju biti izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima

Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastale su se danas sa članovima Radne grupe zaduženim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju, sa kojima su razgovarale o sprovođenju akcionog plana i o prioritetima za naredni period

Pored članova Radne grupe iz medijskih i novinarskih udruženja i iz državnih organa, sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu i predstavnici Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, partnera koji su sarađivali na izradi strategije i akcionog plana.

Predsednica vlade Ana Brnabić zahvalila je svim učesnicima sastanka, posebno predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, na ocenama i predlozima u vezi sa daljim sprovođenjem strategije i akcionog plana, i još jednom naglasila važnost nastavka dijaloga koji je u zajedničkom interesu. 

Brnabić je istakla da prioriteti u narednom periodu moraju biti, pre svega, izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, da taj proces treba da se ubrza i da se konsultacije nastave i u tehničkom mandatu vlade. Pored tog zakona, Brnabić je kao prioritet izdvojila i nastavak rada na izmenama Krivičnog zakonika u vezi sa pitanjima krivično-pravne zaštite novinara, kao i izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima. Predsednica vlade je takođe zamolila za pomoć partnere iz međunarodnih organizacija za izradu nedostajuće analize relevantnog medijskog tržišta.

Potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da za to ministarstvo izmene i dopune pomenutih zakona ostaju apsolutni prioritet i dodala da je reč o izuzetno važnim zakonima koji zahtevaju široku javnu raspravu.  

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Radne grupe, složili su se da je deo aktivnosti iz akcionog plana urađen, ali da postoje kašnjenja u implementaciji. Zajednička je ocena da se posebno kasni sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima, i da je jako važno da se taj proces ubrza. Izmene i dopune tog zakona važne su i zbog pitanja projektnog sufinansiranja koje treba pažljivo regulisati, ali i zbog uspostavljanja socioekonomskog dijaloga radi boljeg profesionalnog i radnopravnog statusa novinara i medijskih radnika.

Prema oceni predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, radna grupa koja je radila na izmenama i dopunama zakona imala je veliki broj članova što je uticalo na njenu efikasnost. Pored ovog, rečeno je da se kasni i sa izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima. 

Govoreći o pojedinačnim aktivnostima, kao dobar primer navedeni su projekti koje se odnose na oblast medijske pismenosti. Kada je reč o aktivnostima koje nisu završene, predstavnici medijskih i novinarskih udruženja istakli su potrebu da se uradi sveobuhvatna analiza relevantnog medijskog tržišta koja sada nedostaje, i takođe pitanje preostalih odnosno nezavršenih privatizacija medija. U razgovoru je takođe istaknuta važnost pitanja sindikalnog organizovanja i radno-pravnog statusa novinara.    

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ponovio je da su sloboda medija i sloboda izražavanja od izuzetne važnosti za EU.

Žiofre je rekao da je veoma pozitivno  što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali da je sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena.

Dodao je da je zato važno da RG nastavi da prati i usmerava implementaciju Akcionog plana, te da je potrebno da se taj proces ubrza, kako bi se ostvarile konkretne pozitivne promene. 

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu takođe je podvukao važnost rada RG koja prati implementaciju Akcionog plana, imajući u vidu kašnjenja ali i činjenicu da će uskoro biti potrebno da se uradi novi akcioni plan za naredne godine.

Ambasador Bratu je rekao da će OEBS nastaviti da podržava aktivnosti na sprovođenju strategije kao i sve aktivnosti koje se zajednički sprovode na unapređenju bezbednosti i zaštite novinara.

Dodao je da je uvođenje SOS telefona za prijave pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara jedno od rešenja koje je pohvaljeno među članicama ove organizacije. Bratu je takođe istakao važnost Saveta za štampu za unapređenje medijske scene Srbije i dodao da će OEBS nastaviti da podržava rad tog tela. 

Dogovoreno je da se u što kraćem roku održi novi sastanak u sličnom formatu na kojem će fokus biti na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija