• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.06.2022

17:23

NASTAVLJAJU SE PRITISCI NA SRBIJU! Novom rezolucijom u Bundestagu postavljaju nam DVA USLOVA na koja Beograd ne može da pristane!

Politika

NASTAVLJAJU SE PRITISCI NA SRBIJU! Novom rezolucijom u Bundestagu postavljaju nam DVA USLOVA na koja Beograd ne može da pristane!

Podeli vest

Nova rezolucija predložena od strane demohrišćana u Nemačkoj predstavlja još jedan u nizu pritisaka na Srbiju. Od zvaničnog Beograda zahteva se uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova

Bivša vladajuća CDU/CSU podnela je Bundestagu rezoluciju u kojoj zahteva od nemačke vlade angažovaniju politiku sa ciljem obnavljanja evropske perspektive država Zapadnog Balkana, ali u kojoj se poziva zvanični Berlin da Srbiji jasno stavi do znanja da bez preuzimanja i primene svih odluka zajedničke spoljne i bezbednosne politike, uključujući i sankcije protiv Rusije, nije moguće završiti pristupne pregovore sa EU.

Demohrišćani ukazuju da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala povredivost granica u srcu Evrope, kao i činjenicu da zamrznuti ili prostorno ograničeni konflikti mogu eskalirati i proširiti se.

Zbog toga, CDU/CSU ističe da mora ostati cilj da svih šest država Zapadnog Balkana postanu članice EU.

Poslanici te frakcije ukazuju da Zapadni Balkan postaje sve više region u kojem treće države pokušavaju da sprovedu svoje geostrateške interese, što je u slučaju Rusije slabljenje EU.

CDU/CSU podvlači da je potrebna angažovana i sa političkom težinom inicijativa nemačke vlade, kako bi se EU navela da državama Zapadnog Balkana pruži jasnu, verodostojnu i sa opipljivim napretkom evropsku perspektivu.

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Bundestag



S tim u vezi, pored usvojene nove metodologije, dmohrišćani u rezoluciji predlažu i zalaganje za stvaranje mogućnosti tešnjeg približavanja regiona kroz, na primer, pridruženo članstvo spoljnjoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici bez prava glasa, te i, na osnovu napretka u primeni Kopenhaških kriterijuma, omogućavanje pristupu zajedničkom tržištu.

U rezoluciji CDU/CSU želi da Bundestag jasno poruči da ne prihvata promene granica i da takav stav treba da potvrde i zemlje regiona.

- Od kandidata se očekuje preuzimanje i primena odluka EU u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i istovremeno treba da se jasno stavi do znanja da bi suprotno delovanje samo ugrozilo pristupni proces, zaustavilo ga ili sprečilo punopravno članstvo - podvlači se u preloženoj rezoluciji.

Sankcije Rusiji i priznanje Kosova kao glavni uslovi



Kada je reč o Srbiji, CDU/CSU od vlade traže da zahteva od Beograda brže ispunjavanje kriterijuma demokratije, vladavine prava i slobode medija, kako bi se postigao što brži kraj pregovore.

Vlada treba jasno da stavi do znanja Srbiji da bez preuzimanja i primene svih odluka spoljne i bezbednosne politike, uključujući i sankcije vezane sa ruskom agresijom protiv Ukrajine, ne može okončati pristupne pregovore, navode iz CDU/CSU.

Kada je reč o Kosovu, demohrišćani, pored zalaganja za viznu liberalizaciju, od nemačke vlade očekuju zalaganje da preostale članice EU priznaju nezavisnost, ukazivanjem na novonastalu bezbednosnu situaciju u Evropi usled rata u Ukrajini.

Zahtevaju da vlada uloži sve napore kako bi tzv. Kosovo postalo što pre članica međunarodnih organizacija, a kao prvi korak da podrži aktivno članstvo u Savetu Evrope.

Zanimljivo je da se u rezoluciji CDU/CSU od nemačke vlade traži i da se založi da sve države Zapadnog Balkana postanu članice NATO i da podrži njihove zahteve za učlanjenje.

Pored toga, zahteva se od nemačke vlade da se založi za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te i za što skorije uspešno zaključenje pregovora sa Crnom Gorom.

Što se tiče BiH, CDU/CSU od nemačke vlade traži angazovanje kako bi se prevazišla institucionalna blokada, ali i da predstavi koncept kako visoki predstavnik međunarodne zajednice može biti snažnije podržan.

Ova rezolucija nalazi se pred poslanicima na današnjoj sednici Bundestaga, na kojem će biti doneta odluka i o produženju mandata nemačkih vojnika pri KFOR-u sa do 400 vojnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 1 godinu

majmuni nacisticki e moji Rusi sto im seme niste zatrli u drugom svetskom,kao i ustase jednom ustase zauvek ustase jednom nacisti zauvek nacisti

Pera pravda

pre 1 godinu

Pa mi treba Nemačkoj da uvedemo sankcije, da ih tužimo za genocid u 1.i2.svetskom ratu kao i za bombardovanje 99 i okupaciju Prizrena koja još traje. I tako sve što daju kroz EU kombinacije uzmu duplo nazad.

Rade R

pre 1 godinu

I naš parlament po hitnom postupku da izglasa rezoluciju o genocidu nemačke u oba rata nad Srbima, da nam isplate ratnu štetu iz oba rata uvećanu deset puta, da nam se izvinu i obećaju da nikad više neće smeti ni u oči da nas pogledaju zbog zlodela koja su nam činjena u oba svetska i svim ovim ratovima od devedesetih, od raspada Jugoslavije! Đubre fašistička!

Rade

pre 1 godinu

Kada Bundestag, bude priznao, odcepljenje Bavarske, i mi ćemo priznati Kosovo ! ! ! !

Milan

pre 1 godinu

Što onda potpisasmo juče energetski sporazum sa Kosovom ako Srbija ne želi??

Penzionerj

pre 1 godinu

Nije vam bilo dovoljno dva puta, hoćete još. Dobićete!!!

Fikus

pre 1 godinu

Fašisti ostaju fašisti i zaista bi trebalo da naša vlast raspiše referendum i od građana traži nedvosmislen odgovor na pitanje: Da li želite ulazak u ovakvu EU, po cenu odricanja od državnih interesa i suvereniteta i iste bezpogovorno prepustiti birokratiji u Briselu?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17