• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

30.06.2022

07:00

ŠTA JE PROBLEM U VELIKOM TRNOVCU I ZAŠTO SE OPET PONAVLJA GLASANJE? Šaip Kamberi hoće da glasaju i mrtvi i Albanci iz Švajcarske!

Fotoilustracija/Informer

Politika

ŠTA JE PROBLEM U VELIKOM TRNOVCU I ZAŠTO SE OPET PONAVLJA GLASANJE? Šaip Kamberi hoće da glasaju i mrtvi i Albanci iz Švajcarske!

Podeli vest

Lista 'Koalicija Albanaca doline' na čelu sa Šaipom Kamberijem na sve načine pokušava da obezbedi mandat u Skupštini Srbije, pa su čak zloupotrebili i preminule osobe

Lista 'Koalicija Albanaca doline' na čelu sa Šaipom Kamberijem na sve moguće načine pokušava da obezbedi sebi jedan mandat u Skupštini Srbije na ponovljenom glasanju u Velikom Trnovcu, pa se služi najstrašnijim zloupotrebama i mahinacijama.

Kako saznajemo, čelnici ove liste koriste čak i imena preminulih ljudi, ali i pokušavaju da navuku glasove uz pomoć Albanaca iz inostranstva koji uopšte nemaju mesto prebivališta u tom mestu. Ovo su i upravo, tvrde upućeni, glavni razlozi zbog kojih se u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom mestu na jugu Srbije, danas peti put ponavljaju parlamentarni izbori. Ovo biračko mesto je i poslednja prepreka proglašavanju konačnih rezultata parlamentarnih izbora, koji su održani pre više od dva meseca, 3. aprila ove godine.

Tačka ili tri tačke

Iskreno se nadam da će danas biti stavljena tačka na ovo izborno mesto i da ćemo konačno krenuti da formiramo institucije
Vanja Vukić, SPS

 

Ponavljanje unedogled

Prema rečima naših izvora, listi Šaipa Kamberija potrebno je još 610 glasova kako bi obezbedila jedno poslaničko mesto u republičkom parlamentu, ali nijednom do sada nisu uspeli da toliko osvoje, već se brojka kreće oko 550 glasova.
- Svaki put je problem kontrola izbornog procesa i uočene su velike zloupotrebe. Recimo, iako Albanci i Srbi moraju zajedno da kontrolišu proces, prošli put problem je nastao kada Srbima nije dat uvid u izveštaje. Prošlog četvrtka Albanci su zloupotrebili jedno ime preminule osobe, birač broj 868, koji je preminuo u BiH!?! Ipak, on nije izbrisan sa biračkog spiska, a čak je dva puta bio zaokružen da je glasao!?! - prenosi naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti.
Prema njegovim rečima, Albanci se trude i da na sve moguće načine navuku glasove iz inostranstva.
- Angažuju svoje ljude u inostranstvu, pre svega, u Švajcarskoj, da dođu i glasaju. Svaki put kad se ponavljaju izbori dolazi do pretnji sa njihove strane, do maltretiranja, ucena.. Čak su lomili i udarali sve oko sebe ako im se ne dozvoli glasanje, iako se jasno vidi da nemaju mesto prebivališta u Srbiji - ističe naš izbor.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šaip Kamberi


Kako bismo proverili ove navode, pozvali smo i šefa liste 'Koalicija Albanaca doline' Šaipa Kamberija, ali je on juče uporno ignorisao naše pozive i poruke.
Komentarišući ove navode, Vanja Vukić iz Socijalističke partije Srbije (SPS), koja se na ovom biračkom mestu takođe bori za poslanički mandat, na drugoj strani kaže da se nada da će se izborni proces okončati.
- Iskreno se nadam da će danas biti stavljena tačka na ovo izborno mesto i da ćemo konačno krenuti da formiramo institucije. Verujem da će sve konačno proteći regularno i u miru. Samo građani odlučuju ko će pobediti u Velikom Trnovcu - naglašava Vukić.

Bitni su zakoni

Komentarišući sve ovo, analitičar Vladimir Dobrosavljević ocenjuje da situacija na jugu nije nimalo začuđujuća, jer Veliki Trnovac ima 'tradiciju neuklapanja u državno-pravni sistem Srbije'.
- To mesto je bilo jedno od centara terorista i regionalni centar za trgovinu narkoticima. Nije zato čudno što njegovi meštani pokušavaju da ono što oni smatraju svojim pravima ostvare na način na koji nijedna civilizovana država ne bi mogla da razume ili da prihvati. Samo treba da se strpljivo prema ovome ophodimo i da se potencira poštovanje zakona - apeluje Dobrosavljević.

Đilasovci u Velikom Trnovcu za kontrolore postavili Albance

 

Lista Dragana Đilasa 'Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije' u birački odbor je ponovo postavila Albance. Time je Đilas, po svemu sudeći, pokazao da više veruje Albancima nego Srbima!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija