• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Strihar/Informer

04.07.2022

07:00

SRBE, KAO RUSE, PROGLASITI ZA NEPRIJATELJE EVROPE!? HRVATI TRAŽE OD EU DA KAZNI BEOGRAD! Ima li kraja ludilu Zagreba

AP/Photo/Clip art/Fotoilustracija

Politika

SRBE, KAO RUSE, PROGLASITI ZA NEPRIJATELJE EVROPE!? HRVATI TRAŽE OD EU DA KAZNI BEOGRAD! Ima li kraja ludilu Zagreba

Podeli vest

Hrvatska i njeni mediji opet najstrašnije napadaju Srbiju zbog odbijanja da Rusiji uvede sankcije zbog rata u Ukrajini. Ovoga puta zagrebački mediji traže od Brisela da se Srbija, kao i Rusija, proglasi za neprijatelja Evropske unije!?!

Zagrebački 'Večernji list', koji je blizak vladajućem režimu u Hrvatskoj, tvrdi da se status Srbije u Evropi mora iz korena promeniti, jer je naša zemlja 'glavna Putinova saveznica' (!?!), a ruski predsednik je već proglašen za direktnu pretnju EU i Zapadu. Hrvatski novinari čak tvrde da se Beograd 'solidarisao sa ruskom agresijom, a ne sa žrtvom agresije', iako je srpsko državno rukovodstvo više puta ponovilo da podržava teritorijalni integritet Ukrajine!?!

Antisrpska politika

Ovi sumaniti zahtevi navode se u tekstu pod naslovom 'Proglašavanjem Rusije direktnom pretnjom Evropi i Zapadu menja se i status Putinove saveznice Srbije'.

'Javnost u Srbiji većinski se solidarisala sa ruskom agresijom, a ne Ukrajinom, žrtvom te agresije', navodi se u tekstu 'Večernjeg lista', u kojem direktno traži da se Srbija proglasi za 'neprijatelja Evrope'!?!

Komentarišući ovakve 'analize' i zahteve koji stižu iz Hrvatske, politikolog Aleksandar Pavić kaže da je odavno poznato da Zagreb vodi antisrpsku politiku po nalogu Zapada.

- Hrvati su već postali sasvim predvidivi. Oni su bolesno opsednuti Srbijom i Srbima. To je centar njihove svesti i postojanja, gotovo pa jedini njihov smisao. Jedina svrha hrvatske države jeste da bude 'anti-Srbija', kao što je jedina svrha ukrajinske države da bude 'anti-Rusija'. Oko toga se Rusi i mi vrlo dobro razumemo... - kaže Pavić, koji objašnjava da Hrvati jedva čekaju da odrade bilo kakav prljavi posao protiv Srba i Srbije.

- Hrvati će izmisliti svaki razlog da nas za nešto optuže i rado će prihvatiti sve zadatke spolja da nas ocrne i demonizuju. Ovaj napad je kombinacija i jednog i drugog. Od Zagreba ne možemo očekivati ništa dobro. Jedini donekle izuzetak jeste predsednik Zoran Milanović, koji je pravilno razumeo da nije u interesu njegovog naroda da bude samo antisrpski instrument u rukama Zapada. Ali on, nažalost, nije taj koji odlučujuće utiče na hrvatsko javno mnenje - ističe Pavić

Paić: Srbija im je večita inspiracija

Diplomata Milisav Paić kaže da se stiče utisak da je Srbija 'večita i jedina inspiracija' za hrvatske medije.
- Hrvati pokušavaju da skrenu pažnju sa sopstvenih političkih i ekonomskih problema. Čini mi se da je Zagreb jedva dočekao da Beograd odbije da uvede sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini. Ovu situaciju su odmah iskoristili kako bi Srbiju optužili da je produžena ruka Rusije. Ovakvo ponašanje zagrebačkih medija dokazuje strašan kompleks Hrvata prema nezavisnoj spoljnoj politici Srbije - objašnjava Paić.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, naglašava da Hrvati 'uživaju u samozavaravanju'.

- Na kraju će oni, kao i njihove zapadne gazde, shvatiti bespuće kojim su krenuli. Nedavno se čuo glas jednog od umnijih Hrvata, koji je rekao da je njegov narod opet na pogrešnoj strani istorije. Srbiji je danas u interesu da gaji prijateljske odnose sa Rusijom. Naša država dobro pamti na koga je mogla da se osloni u prethodnim godinama, a i decenijama. Očekujem da će uskoro i Evropska unija shvatiti da joj je došao kraj... - uveren je Jovanović.

Ne može 'sve ili ništa'

Pol Mekarti, predstavnik američkog Međunarodnog republikanskog instituta, na drugoj strani ocenjuje da Srbija neće popustiti pod pritiscima Zapada.

Foto: Fotoilustracija

Hrvatska korosti svaku priliku da napakosti Srbiji, uglavnom bezuspešno

- Srbija će nastaviti da vodi svoju politiku. Zapad neće moći da uradi mnogo povodom toga. Aleksandar Vučić je jasno stavio do znanja da želi nastavak integrisanja u EU, ali i da će održavati prijateljske odnose sa Rusijom. On želi da očuva dobre odnose sa Moskvom prevashodno zbog energetske saradnje. Zato je pred vratima evropskog kluba potrebno formulisati uslove koji bi Srbiju okrenuli u pravom smeru. Ne verujem da je moguće uspostaviti odnos 'sve ili ništa'. Očekujem više proevropskih poteza Srbije, koja će istovremeno održavati i veze sa Rusijom - zaključuje Mekarti.

Čine uslugu Vladimiru Putinu

Evropska unija ovakvim odnosom prema Balkanu najveću uslugu čini Vladimiru Putinu. Aleksandar Vučić ima argument da kaže: 'Zašto bih radio bilo šta, kada EU ne ispunjava svoje obaveze? Objašnjava Edvard Džozef sa univerziteta 'Džons Hopkins''

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 1 godinu

Ludilo u Hrvatskoj ce nastati posle 01.01.2023.godine kad predju na euro valutu sto ce im potvrditi samostojnost i suverenitet.Tada ce se mirovine izrazene u tisucama kuna naglo pretvoriti u izdasene mirovine od 120 do 200 eura koje ce biti dovoljne za toalet papir, vodu i dobro mesto pored kontejenera u bogatim delovima grada.I za to imaju pravo da kazu da su Srbi krivi.Krivica Srba je samo u tome sto ih nisu na vreme postavili na mesto koje im pripada.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija