• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

15.07.2022

07:00

ZAPAD TREBA DA DIGNE RUKE OD LAŽNE DRŽAVE! Grenel poručio: NATO da se povuče sa KiM!

Fotoilustracija/AP PHOTO/Pixabay

Politika

ZAPAD TREBA DA DIGNE RUKE OD LAŽNE DRŽAVE! Grenel poručio: NATO da se povuče sa KiM!

Podeli vest

Najbliži saradnik Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika, kaže da Zapad treba da digne ruke od lažne države

Amerikanci bi morali momentalno da povuku NATO snage i misiju Kfora sa Kosova i Metohije!
Ovo poručuje Ričard Grenel, najbliži saradnik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Prema njegovim rečima, misija Kfora svojim prisustvom na Kosovu i Metohiji samo produžava sukob kojem se ne vidi kraj.

Prevaziđeno

Grenel kaže da NATO sa svojim vojnicima na teritoriji južne srpske pokrajine samo šteti razvoju ekonomije.

- Amerikanci treba da povuku Kfor sa Kosova. To je tamo percipirani, produženi konflikt u kome mi ne treba više da učestvujemo. Ne treba da imamo američke vojnike na Kosovu. To samo daje signal našim kompanijama da ne dolaze u taj region. Ako želite da ubedite Zapad da investira, morate da uklonite narativ percipiranog konflikta... - rekao je Grenel, koji je održao predavanje 'Amerika, Balkan i Evropa' na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. On je poručio Vašingtonu da digne ruke od lažne države.

Foto: Tanjug

Ričard Grenel

I dok se niko iz Prištine nije oglašavao ovim povodom, politikolog Aleksandar Pavić naglašava da je Grenel na tragu Trampove pragmatične politike prema našem regionu.

- Ta politika je bila lišena antisrpskog geopolitičkog naboja. Bila je usredsređena na rezultate i smanjeni američki vojni angažman u inostranstvu, osim na mestima najvitalnijeg američkog interesa. Ne zaboravimo da Tramp nije bio oduševljen širenjem NATO na Crnu Goru i da ga je smatrao 'prevaziđenim'. Pogotovo je ispravno Grenel primetio da dalje prisustvo Kfora samo produžava stanje sukoba na Kosovu, što je slučaj i sa BiH. Kosovski Albanci koriste Kfor kao pokriće za nastavak etničkog čišćenja Srba, što je potpuno suprotno njegovom mandatu - objašnjava Pavić, dodajući da Grenel trenutno ne može da utiče na američku politiku, ali...

- Ipak, njegov glas mogao bi jače da se čuje ako republikanci povrate većinu u američkom Kongresu na izborima u novembru ove godine. Njegov uticaj bi pogotovo porastao ukoliko bi se Tramp vratio u Belu kuću, jer on planira da se 2024. godine ponovo kandiduje za predsednika - kaže Pavić.

Vašingtonski sporazum se ne primenjuje zbog Kurtija i EU

Ričard Grenel, koji je učestvovao u potpisivanju Vašingtonskog sporazuma, tvrdi da se taj dokument ne primenjuje zbog takozvanog premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija i Evropske unije.

- Vašingtonski sporazum, potpisan 2020. godine, ne primenjuje se jer je administracija sadašnjeg američkog predsednika Džozefa Bajdena sudbinu sporazuma predala Evropskoj uniji i Aljbinu Kurtiju, koji odbija taj dokument - objašnjava Grenel.

Ivan Miletić, programski direktor Instituta za javnu diplomatiju, ističe da je ovo stara ideja iz vremena Trampove administracije, koja je imala strategiju izvlačenja Amerike iz rešavanja evropskih pitanja.

- Takva ideja naizgled zvuči primamljivo, ali kad se uzme u obzir narastajuća militarizacija Nemačke, jačanje njene tvrde moći koja se ogleda kroz povratak vojnika na Balkan kroz Eurofor, možda ta ideja i nije toliko dobra. Povlačenje Kfora bi zahtevalo novu rezoluciju Ujedinjenih nacija, koja bi anulirala Rezoluciju 1244 i koja bi definisala novi sigurnosni okvir za teritoriju Kosova. Pitanje je da li bi Savet bezbednosti UN mogao da se dogovori o tom novom bezbednosnom okviru, uzevši u obzir sadašnju geopolitičku situaciju - upozorava Miletić.

Mali uticaj

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović, na drugoj strani, ocenjuje da Grenelove izjave, nažalost, imaju malo političkog uticaja.

- Dok je bio na vlasti, Grenel se bavio više ekonomskim pitanjima nego geopolitičkim i vojnim stvarima. Ne bih mu pridavao neki poseban značaj, jer ne odražava zvaničnu američku politiku, koja je u ovom trenutku za nastavljanje NATO misije na Kosovu i Metohiji. Njegova izjava može da bude jedna od ideja, ali samo ako dođe do političkih promena u Americi - zaključuje Jovanović.

Krasnići: Kosovo kao država neće dugo postojati!

Fjorin Krasnići, bivši poslanik pokreta 'Samoopredeljenje' Aljbina Kurtija, kaže da lažna država Kosovo neće još dugo postojati jer samozvani kosovski premijer vodi jako lošu politiku!

Prema njegovim rečima, pravo je iznenađenje to da je 'Kosovo' opstalo ovoliko dugo, budući da su odnosi prištinskih institucija sa SAD sve lošiji.

- Čudo je da smo mi uopšte i postali država. To se desilo zahvaljujući SAD, ali trenutna vlast održava jako loše odnose sa Amerikom, što je veoma opasno. Iz tog razloga bi trebalo izabrati novu vlast, koja će biti sposobnija i odgovornija - kaže Krasnići, dodajući da je Kurti 'slab lider koji ne uviđa da su za opstanak Kosova ključni prijateljski odnosi sa SAD'.

Foto: Beta

Aljbin Kurti

- Nemačka je napredna zemlja, ali to je naša slaba politička pozicija. Nisam protiv tih odnosa, prijateljstvo sa Evropom je neophodno. Međutim, dobra komunikacija sa Amerikom je svetinja - ističe Krasnići, a prenosi prištinski 'Reporteri'.

Komentarišući sve ove navode, bivši ambasador Milisav Paić kaže da je saglasan sa tim da su odbrojani dani lažnoj državi.

- 'Kosovo' je posle NATO agresije stavljeno pod protektorat. Civilnu vlast vršio je Unmik, a bezbednost je osiguravao Kfor. Obe institucije bile su pod kontrolom Vašingtona, koji je 2008. godine isforsirao jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine. Svi predstavnici privremenih institucija slepo su pratili politiku SAD sve do pobede 'Samoopredeljenja', na čijem čelu je Kurti. On je prvi koji je insistirao na tome da je 'Kosovo' suverena država i da bi trebalo da vodi nezavisnu spoljnu politiku koja će dolaziti i u sukobe sa SAD. Krasnići je u pravu, pogoršani odnosi sa Vašingtonom koštaće Prištinu, i to mnogo - ocenjuje Paić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija