• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

20.08.2022

11:02

Ni NATO ne priznaje "Kosovo"! FOTOGRAFIJE KOJE GOVORE VIŠE OD SVIH REČI

Fotoilustracija/AP Photo

Politika

Ni NATO ne priznaje "Kosovo"! FOTOGRAFIJE KOJE GOVORE VIŠE OD SVIH REČI

Podeli vest

Na konferenciji za medije posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom iza predsednika Aleksandra Vučića bila zastava Srbije, a iza Aljbina Kurtija nije bilo zastave lažne države


Čak ni NATO pakt ne priznaje lažnu državu Kosovo! Možda nekima ovo zvuči neverovatno, ali je sasvim istinito.

Ovu istinu definitivno dokazuju konferencije za novinare koje su održane u sredu u Briselu posle sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i samozvanog premijera "Kosova" Aljbina Kurtija sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Jer, dok je iza predsednika Vučića stajala zastava Republike Srbije, iza "kosovskog lidera" Kurtija nije bilo zastave lažne države, već samo zastave NATO pakta.

Foto: printscreen

Sada je sve jasno

Aljbin Kurti je, osim ovoga, doživeo još jedan politički i diplomatski poraz jer je na zvaničnom sajtu Evropske unije, uoči sastanka sa predsednikom Vučićem, predstavljen kao "lider kosovske opozicije", dok je uz "Kosovo" stajala i zvezdica, koja označava da je u pitanju sporna teritorija! Prištinski mediji nisu krili ogorčenje ovakvim "dočekom" Kurtija u sedištu NATO i EU, pa je tako Gazeta objavila tekst pod naslovom: Za razliku od Vučića, Stoltenberg dočekuje Kurtija bez državne zastave, dok je portal Reporteri konstatovao da Kurti ne samo da nije pomenut kao premijer države već je nazvan liderom opozicije.

Foto: printscreen

Komentarišući sve ove navode, Snežana Paunović iz Odbora za KiM kaže da smo u Briselu možda prvi put videli prilično korektan odnos prema Srbiji.

Sasvim logično

Više članica NATO pakta ne priznaje ovu kvazidržavu, pa je sasvim logično da nema njenih obeležja

Snežana Paunović, Odbor za KiM

- Sasvim je normalno da iza predsednika suverene države stoji zastava njegove države, bas kao sto je normalno da iza pajaca koji sam sebe zove 'premijerom Kosova' nema nikakve zastave. Više članica NATO ne priznaje ovu kvazidržavu i onda je sasvim logično da nema ni njenih obeležja. Koliko god razočaran bio, Kurti neka utehu potraži u činjenici da se u Briselu vijorila zastava Srbije čiji je i on državljanin i da je predsednik Vučić došao sa porukama mira i ispruženom rukom. Sve što se desilo u Briselu u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN - ističe Paunovićeva.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaze da je slika koju smo videli iz centrale NATO potpuno normalna.

- Pristrasnost Zapada toliko je jaka da smo počeli da se čudimo i ovakvim normalnim situacijama. Ovo jeste pozitivan signal iz NATO da bi Kfor mogao biti objektivan u slučaju da Kurti i dalje ignoriše pregovore i ako nastavi da primenjuje silu prema golorukim Srbima. Ovo je i poruka da ako Kurtija mogu naterati da izađe pred novinare bez zastave 'Kosova', onda ga mogu naterati i na sve drugo. Albancima postaje jasno da od lažne države nema ništa. Ovo je trežnjenje od lažnog zanosa jer i oni uviđaju da žive u Srbiji - objašnjava Karan.

Moj ugao

VESELIN ŠLJIVANČANIN, PUKOVNIK

Ništa čudno. Kurtijeva zastava je zastava Srbije. Takvi ljudi, teroristi, poslušnici svetskih terorista, da nešto znaju, znali bi da je njihova zastava srpska trobojka.

Simboličan gest

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, naglašava da je simbolika u Briselu i te kako značajna.

- Kad imaš svoju državu, imaćeš iza sebe i svoju zastavu. Ali kada pokušaš da neku teritoriju pretvoriš u državu, onda to izgleda onako kako je Kurti prošao - zaključuje Deđanski.

Ako Ukrajina može da brani Krim, može li i Srbija da brani Kosovo?!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je posle sastanka sa Aljbinom Kurtijem da je Krim nelegalno anektiran od strane Rusije i da Ukrajina ima pravo na samoodbranu.

Ova njegova izjava, ocenjuju stručnjaci, povlači za sobom pitanje da li onda isto važi i za Srbiju i Kosovo i Metohiju?! General Vladimir Lazarević kaže da bi svaki ozbiljniji analitičar, pozivajući se na međunarodno pravo i regulative UN, lako dokazao Stoltenbergu da nije u pravu i da govori sa pozicija sile.

- Ako je Krim okupiran od strane Rusije, uprkos istorijskim činjenicama, nacionalnoj pripadnosti stanovnika Krima i održanog referenduma, pa onda je i naša pokrajina takođe anektirana i okupirana! Kosovo je porobljeno od strane organizacije na čijem je čelu upravo Stoltenberg! NATO nema nikakvo istorijsko, nacionalno, civilizacijsko pravo na to - podvlači Lazarević.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija