• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. D

06.09.2022

07:00

ZAPAD TERA SRBIJU U RAT, MOSKVA PREDLAŽE OTVARANJE RUSKE BAZE! Ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ima 'rešenje'!

Politika

ZAPAD TERA SRBIJU U RAT, MOSKVA PREDLAŽE OTVARANJE RUSKE BAZE! Ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ima 'rešenje'!

Podeli vest

Ambasador Rusije u Beogradu Bocan-Harčenko kaže da zapadni pritisci imaju za cilj da izazovu sukobe: Amerikanci preko 'Bondstila' kontrolišu sve, zato Moskva predlaže otvaranje ruske baze

Zapadni moćnici svojom agresivnom politikom sve otvorenije guraju Srbiju u nove sukobe i rat! Oni čitav region kontrolišu preko baze 'Bondstil' na Kosovu i mi zato, kao protivtežu, predlažemo Srbiji otvaranje ruske baze. Ali to je samo naš predlog, na tome ne insistiramo i to ne namećemo nikome u Beogradu...

Dramatične posledice

Jasno je da dolaze meseci kada će se posledica rusko-ukrajinskog rata osetiti na dramatičan način u celoj Evropi, naravno i na Balkanu, upozorava diplomata Dragan Bisenić.

Ovo je izjavio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko u specijalnoj emisiji 'Srbija, znaci rata', koja je emitovana na kanalu 'Raša tudej'.

Harčenko objašnjava da zapadni pritisak na Srbe i Srbiju ide preko tri ključne tačke.

- Tri su razloga za konflikt: Zapad sve više gura Srbiju ka uvođenju antiruskih sankcija, Srbiji se ne dozvoljava snabdevanje jeftinim gasom pošto Zapad želi da eliminiše Rusiju kao glavnog snabdevača energijom za Evropu, a u isto vreme Srbija se gotovo svakodnevno tera da prizna lažnu državu 'Kosovo'... Za sve to Amerikanci koriste svoju vojnu bazu 'Bondstil', oni odande kontrolišu čitav Zapadni Balkan. Kako bi se napravila protivteža američkoj, odnosno NATO bazi na Kosovu, Rusija predlaže Srbiji da otvori rusku vojnu bazu. Ali mi na tome ne insistiramo, niti to namećemo, kao što to drugi rade... - rekao je Bocan-Harčenko.

Šta je u interesu Srbije?

U ovoj emisiji, čiji je autor Vjačeslav Guz, današnji položaj Srba na Kosovu i Metohiji poredi se sa položajem Srba u Hrvatskoj neposredno pre i u vreme zločinačke vojne akcije 'Oluja', uz objavljivanje snimaka srpskih izbeglica iz Hrvatske, NATO agresije na Srbiju 1999. godine i uništenih srpskih svetinja u južnoj pokrajini...

Komentarišući sve ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da ruski ambasador radi u interesu svoje države, a da mi moramo dobro da razmislimo šta je u našem interesu.

- I bez Rusa mi vrlo dobro znamo kako funkcioniše pritisak koji ide iz EU, NATO i SAD. Zapadna diplomatija preko obaveštajnih službi najpre inicira i podstiče bezbednosnu krizu, a nakon toga se nameće kao posrednik i spasilac. Njihovi zahtevi se nisu promenili, isti su bili i u periodu kada su nas otvoreno napadali i sada kada sve treba da izgleda tako kao da nam oni, veliki dobrotvori, pomažu da očuvamo mir... Ipak, dok se predstavljaju kao prijatelji, njihove 'sugestije' sve više zvuče kao da Srbija mora da radi baš onako kako oni traže... To se uglavnom odnosi na prekid veza sa Rusijom i Kinom i na priznanje nezavisnosti 'Kosova', odnosno 'realnosti na terenu' - kaže Karan i naglašava da predsednik Vučić vodi najbolju moguću politiku.

- Sa Zapada sada potenciraju da bi priznanje 'Kosova' bila hrabra odluka predsednika Vučića, a upravo suprotno, hrabrost jeste upravo ono što što Vučić sada radi, suprotstavlja se svim pritiscima i čuva celovitost države i nezavisnu politiku Srbije - podvlači Karan.

Uvlače nas u sukob

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović, na drugoj strani, ocenjuje da skoro svakog dana čujemo 'zapovesti' sa Zapada da uvedemo sankcije Rusiji i priznamo nezavisnost lažne države 'Kosovo'.

- Isto tako, i oni čuju naš odgovor da im te želje nećemo ispuniti. Pritisci sa Zapada, međutim, postaju sve više zabrinjavajući i bezbednosno opasni, mada oni još ne govore kako će to kazniti 'neposlušnu' Srbiju. Pretpostavljam da bi jedna od 'kazni' mogla da bude podrška 'kosovskim bezbednosnim snagama' da upadnu na sever Kosova, tako izazovu sukobe i jednostavno uvuku srpsku vojsku u sukob pošto bi država morala da brani svoj narod, uprkos svim željama i apelima na mir - upozorava Bjegović.

Nestabilnost preti i Srbiji

Postoji zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini, ali bi ista nestabilnost mogla da se prenese i na druge delove Evrope. Odnosi Prištine i Beograda su komplikovani i u svakom slučaju može da izbije neka varnica, incident koji bi mogao da dovede do oružanog sukoba, jasan je Slobodan Zečević, iz Instituta za evropske studije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Borislav Mitrović

pre 1 godinu

Njemačka i EU su planirali da granica EU bude do reke Save. Uzeti Kosovo, uzeti vojvodinu. Raskomadati Srbiju. Pusti Njemački snovi.

Milan

pre 1 godinu

Nisam clan nijedne partije ali Vuciceva politika je trenutno izvanredna uzimajuci okolnosti u kojima se nalazimo.Neutralnost i put EU sa zeljom da nikad tamo ne stignemo.Rusku bazu treba odmah otvoriti i Rusima dati odresene ruke da ne bude posle kasno..

deda Raša

pre 1 godinu

Dobar i za Srbiju pametan predlog. Odluku treba doneti što pre u Skupštini.

vladimir

pre 1 godinu

Odreknemo li se Rusije /sankcije/ NESTAĆEMO i kao država i kao narod, a "ruska vojna baza" bi nam GARANTOVALA sigurnost i opstanak i ujedno "obesmislila" bazu "bondstil" na Kosmetu u baze u Rumuniji!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija