• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ssr.org.rs

18.09.2022

18:26

JEDINI RAZLOG ZBOG ČEGA JE UBIJEN JESTE ŠTO JE SRBIN! Linta: Tužilaštvo u Beogradu da pokrene postupak za ubistvo Dušana Trivunčića iz Jasenovca

Tanjug

Politika

JEDINI RAZLOG ZBOG ČEGA JE UBIJEN JESTE ŠTO JE SRBIN! Linta: Tužilaštvo u Beogradu da pokrene postupak za ubistvo Dušana Trivunčića iz Jasenovca

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zahteva od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene krivični postupak za svirepo ubistvo poslanika u Hrvatskom saboru Dušana Trivunčića koje se desilo pre 31 godinu

Dušan Trivunčić bio je ugledni Srbin iz Jasenovca koji je bio cenjen i poštovan u lokalnoj zajednici i šire. Na višestranačkim izborima u proleće 1990. godine izabran je za poslanika ispred liste SKH-SDP koje je tada vodio Ivica Račan. Jedini razlog zbog čega je ubijen jeste što je bio Srbin. Cilj likvidacije Dušana Trivunčića bio je da se dodatno zastraše preostali Srbi u Jasenovcu, Novskoj i šire i da im se pošalje zlokobna poruka da im nema života u Tuđmanovoj Hrvatskoj. Njegovo ubistvo je dodatno produbilo strah među preostalim Srbima i pokrenulo završni talas prisilnog iseljavanja srpskog naroda iz navedenih krajeva.

Prema ispovesti supruge i kćerke naoružana lica su odvela Dušana Trivunčića iz porodične kuće u Jasenovcu 17. septembra 1991. godine. Pretresli su kuću tražeći oružje, stavili mu lisice na ruke i odvezli ga u nepoznatom pravcu. Sutradan 18. septembra njegovo beživotno telo pronađeno je u šumi Zelenika pored autoputa Zagreb-Beograd. Prema saznanjima do kojih je došla porodica, Dušana Trivunčića su odveli i likvidirali pripadnici HOS-a. Na osnovu nalaza o uzroku i načinu smrti jasno se može zaključiti da su ga ubice prvo brutalno mučile a zatim su ispalili u njega 7-8 hitaca. Mišljenje lekara-veštaka je da je Dušan Trivunčić umro nasilnom smrću, a da su uzrok smrti prostrelne rane na grudnom košu i glavi.

Linta ističe da pravosuđe Hrvatske nije učinilo ništa u prethodnih više od tri decenije da se pronađu, uhapse i adekvatno kazne nalogodavci i počinioci ovog monstruoznog zločina, kao i mnogih drugih ratnih zločina nad Srbima. Iako su poznate okolnosti, kao i imena ljudi koji su ga odveli u belom kombiju,  Državno tužilaštvo i dalje nije otvorilo zvaničnu istragu a kamoli podiglo optužnicu za ubistvo Dušana Trivunčića.  Važno je naglasiti da je Državno tužilaštvo u Zagrebu, a ranije u Sisku, sistematski opstruisalo dugi niz godina inicijative i predloge članova porodice, kao i informacije o imenima ubica.

Mnoge činjenice jasno potvrđuju da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno, nepristrasno i profesionalno već je u funkciji opravdanja Tuđmanove ratne politike čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba. U Hrvatskoj se ubice Dušana Trivunčića i mnogih drugih Srba slobodno šeću, odaju im se počasti na razne načine i dodeljuju visoka odlikovanja a stradali Srbi se prešućuju i nipodaštavaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija