• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2022

07:28

Ministar Selaković drugog dana u Njujorku razgovarao sa 27 šefova diplomatija

mfa.gov.rs

Politika

Ministar Selaković drugog dana u Njujorku razgovarao sa 27 šefova diplomatija

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, u okviru aktivnosti tokom utorka, drugog dana učešća na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, imao je veliki broj susreta na marginama tog značajnog multilateralnog događaja

Šef srpske diplomatije imao je u jednom danu kraće ili duže susrete sa čak 27 ministara spoljnih poslova, tokom kojih su dotaknute teme iz oblasti bilateralne saradnje, ali i aktuelne geopolitičke teme.

Selaković je imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Svete Lusije, Malte, Jermenije, Senegala, Somalije, Kuvajta, Gruzije, Laosa i Kostarike, saopštio je MSP.

Foto: mfa.gov.rs

Ti razgovori su bili prilika za iznošenje konkretnih predloga za unapređenje bilateralne saradnje, kao i za razmenu informacija i stavova o najvećim međunarodnim izazovima današnjice, kao što su kriza u snabdevanju hranom i energentima.

Jedna od dominantnih tema i u jučerašnjim razgovorima bila je situacija na Kosovu i Metohiji i nastojanje Srbije da se, u skladu sa međunarodnim pravom, mirnim i političkim sredstvima, izbori za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

Foto: mfa.gov.rs

Tokom ovog dinamičnog dana u Nmujorku potpisana su još dva međunarodna sporazuma - o saradnji u oblasti sporta sa Kuvajtom i saradnji u oblasti poljoprivrede sa Senegalom.

Šef srpske diplomatije je bio pozvan i da učestvuje na skupu „Mladi ministri spoljnih poslova“, čiji je domaćin bio ministar Pakistana. O svojim iskustvima na čelu nacionalnih diplomatija, ali i ulozi uspešnih političara nove generacije u kreiranju miroljubivih i stabilnih geopolitičkih odnosa, govorilo je 10 ministara.


Na skupu su, osim ministra spoljnih poslova Srbije i domaćina iz Pakistana, učestvovali predstavnici Mađarske, Češke, Katara, Kanade, Lihtenštajna, Litvanije, Paname...

Drugi radni dan u Njujorku ministar Selaković završio je trilateralnom radnom večerom sa šefovima diplomatija Grčke i Kipra, navadeno je u saopšgtenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija