• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.09.2022

17:08

I KINESKI MEDIJI BRUJE O VUČIĆEVOM GOVORU: Doveo je u pitanje dvostruke standarde zemalja koje ne poštuju teritorijalni integritet Srbije!

Informer

Politika

I KINESKI MEDIJI BRUJE O VUČIĆEVOM GOVORU: Doveo je u pitanje dvostruke standarde zemalja koje ne poštuju teritorijalni integritet Srbije!

Podeli vest

I kineski "Globaltajms" piše o istorijskom govoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveo je u pitanje dvostruke standarde koje praktikuju pojedine zemlje u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, piše kineski medij. Njihov tekst prenosimo u celosti.

- Neupotreba sile i mirno rešavanje sporova su stubovi svetske stabilnosti. Ali oni moraju da budu praćeni principima kao što su neselektivno poštovanje Povelje UN, sprovođenje obaveznih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovni principi važećeg međunarodnog prava - rekao je on u Generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

Srbija nije narušila teritorijalni integritet jedne suverene države. Ali to nije sprečilo NATO da napadne Srbiju bez odluke Saveta bezbednosti UN, rekao je Vučić.

Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, koja je potvrdila i garantovala delimičan suverenitet i pun teritorijalni integritet Srbije, nije sprečila mnoge zapadne zemlje da jednostrano priznaju nezavisnost Kosova i da naruše teritorijalni integritet Srbije, rekao je on.

Bez obzira na to što Srbija i dalje oseća posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog prava, Srbija ne odustaje od temeljnih principa UN, rekao je Vučić.

- Nastavićemo da se zalažemo za dosledno poštovanje principa nepovredivosti granica, poštovanje suvereniteta i integriteta svih drugih država članica UN - rekao je on i dodao:

- Uprkos takvoj našoj poziciji, mnogi u ovoj sali imaju problema sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni imaju moć u svojim rukama, a u njihovim očima mi smo mali i slabi. Srbija smatra da je imperativ da aktuelni izazovi ni na koji način ne smeju da produbljuju svetske podele i da polarizacija na globalnom nivou treba da napravi mesta za principe multilateralizma - rekao je on.

Srbija snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove sa kojima se čovečanstvo suočava, rekao je on.

- Multilateralizam, kolektivno delovanje i zajednička odgovornost su nezamenljivi elementi naših dosadašnjih razgovora. Ali dozvolite mi da podvučem da je polazna osnova za takav konstruktivan angažman solidarnost - rekao je Vučić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Carica Sveta

pre 1 godinu

Ponosna sam na zaista istorijski govor i poruke predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića u UN. I ponosna sam na apsolutnu ooredeljenost za mir, saradnju, ekonomski razvoj. Regionalno povezivanje kroz inicijativu Otvoreni Balkan. I ovo je pokazatelj da i u teškim vremenima sjajne ideje i dosledna politika mogu da iznedre i rešenja koja prevazilaze uobičajena očekivanja. Kada sve ide glatko, možda se uspavaju kreativnost i želja da se razmišlja dublje. Da se angažuje više. Teška vremena inspirišu ljude da se sa više strasti bore i da sa više vere pristupaju rešavanju kriza. Bravo, još jednom.

Luka

pre 1 godinu

Govor koji odrzao nas Predsednik Vucic u UN je pokazao svima da Srbija ima lidera kakvom ostale drzave sveta mogu samo da pozele jer svi ostali su pokazali licemerje i nesposobnost mogu reci i kukavicluk u svojim govorima pokazujuci da ne misle svojom glavom vec tudjom.

Jana

pre 1 godinu

Vučićev govor je privukao veliku pažnju celog sveta. Kad je neko iskren u svom obraćanju mora biti zapažen. Bravo predsedniče!

Marija

pre 1 godinu

Srbija na celu sa Vucicem cuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet

Uros

pre 1 godinu

Vucic vodi odgovornu i posvecenu politiku i bori se za srpske drzavne i nacionalne interese

Dejana

pre 1 godinu

Predsednik Vucic je u Njujorku podsetio na istinu. Njegov govor je bio sadrzajan i precizan i pre svega istinit

Dejan

pre 1 godinu

Vucicev govor u Ujedinjenim Nacijama jeste za ponos

Filip

pre 1 godinu

Srbija na celu sa Vucicem tezi miru i stabilnostikao i solidarnosti

Viktor

pre 1 godinu

Ovo je bilo ocekivano od predsednika Srbije jer uvek kaze ono sto misli bez obzira ko sedi preko puta njega u ovom slucaju sedeo je ceo svet i on nije imao straha da kaze onima koji su licemerni da su licemerni i onima koji su napravili zlocin protiv Srbije da su zlocinci.Isto tako nas predsednik je jedini rekao da se svi treba da ujedinimo i da svaki problem moze da se resi dijalogom.

Brane

pre 1 godinu

Znaju Kinezi ko je Vučić i nisu ništa manje od njega ni očekivali osim hrabrog i na istini utemeljenog govora.

Milica

pre 1 godinu

Svet bruji. Zato sto je hrabro, smelo pogledao svet u oci i postavio pitanja o duplim standardima, izneo cinjenice o nepravdi prema jednoj maloj zemlji koja propagira mir i koja nikada nikog nije napala. Bravo. Ponosni smo kao nikada do sada.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija