• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

10.10.2022

07:00

DRŽAVA NAŠLA REŠENJE ZA SANKCIJE NA RUSKU NAFTU KOJE JE ZAHTEVAO ZAGREB! Srbija pravi naftovod ka Mađarskoj! Hrvati besni, gube 50 MILIONA EVRA godišnje

Politika

DRŽAVA NAŠLA REŠENJE ZA SANKCIJE NA RUSKU NAFTU KOJE JE ZAHTEVAO ZAGREB! Srbija pravi naftovod ka Mađarskoj! Hrvati besni, gube 50 MILIONA EVRA godišnje

Podeli vest

Predsednik Vučić dogovorio sa mađarskim premijerom Orbanom da se izgradi naftovod prema mađarskom mestu Alđo dug 128 kilometara kojim bi Srbija dobila još jedan pravac snabdevanja

Srbija je ekspresno pronašla rešenje za novi paket evropskih sankcija prema Rusiji, kojim je, na insistiranje Hrvatske, našoj zemlji od decembra zabranjen uvoz ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (Janaf)!

Naša država će, naime, u najskorije vreme početi izgradnju naftovoda prema Mađarskoj, čime će dobiti još jedan pravac snabdevanja ovim energentom i time neće biti vezana samo za Janaf. Ova investicija koštaće oko 100 miliona evra, dok Srbija Hrvatskoj godišnje placa čak oko 48 miliona samo za tranzitne takse!?! Stručnjaci ocenjuju da će se ovaj projekat finansijski brzo isplatiti Srbiji, ali i osloboditi je posledica evropskih sankcija koje važe samo za rusku naftu koja se prevozi morem, a ne kopnenim putem.

Ova dobra računica za Srbiju potpuno je razbesnela Hrvatsku posto je vlast u Zagrebu shvatila da će uskoro izgubiti prihod od skoro 50 miliona evra godišnje, ali i politički adut za dalje ucenjivanje Srbije! Tako su zagrebački mediji brže-bolje objavili da predsednik Vučić ovim planom 'radi protiv Hrvatske i regiona', svesno prećutkujući da je upravo njihov zahtev da Zapadni Balkan, time i Srbija, ne dobije izuzeće od sankcija na uvoz ruske nafte!

Razumeli poruku

Dogovor o izgradnji naftovoda iz Srbije prema Mađarskoj postigli su predsednik Vučić i premijer Orban.

- Srbija će, u skladu sa dogovorom koji je napravljen sa mađarskim premijerom Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mestu Alđo dug 128 kilometara. Time bi Srbija dobila još jedna pravac snabdevanja i mogućnost da bira ono što je za nju povoljnije. Naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo koristili postojeću trasu gasovoda ka Mađarskoj - rekao je Vučić, dodajući da je ovo rešenje problema koji je Hrvatska izazvala insistiranjem da se u osmom paketu evropskih sankcija prema Rusiji izbriše derogacija (izuzeće) za zemlje Zapadnog Balkana.

- Posle niza godina pouzdanog snabdevanja Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač i mi smo razumeli poruku. Kao što smo razumeli poruku i oko gasa, gde nismo uspeli da dobijemo dovoljne zagarantovane količine gasa od ruskih partnera. Iako smo dobili 65 odsto naših potreba po izuzetno povoljnoj ceni, preostalih 35 odsto morali smo da nabavljamo na slobodnom tržištu po cenama koje su izuzetno visoke za nas, pa smo morali da krenemo u diversifikaciju. Tako ćemo da krenemo i u diversifikaciju izvora nafte i naftovoda - najavio je Vučić.

Nafte imamo dovoljno

Prema rečima Jelice Putniković, Srbija može da obezbedi dovoljne količine nafte za svoje potrebe.

- Rafinerija u Pančevu može da proizvede dovoljno naftnih derivata, ne samo za Srbiju već i da izvozi u region. Kad je reč o najavi izgradnje druge rafinerije u Smederevu, to nije novost. Bilo je informacija da su se Kinezi interesovali da grade rafineriju u Smederevu. Ako oni hoće sami da finansiraju, a pominju se i Indijci i Kinezi, ako oni vide da od toga mogu da profitiraju, ako hoće da ulažu, zašto da ne? - kazala je Putnikovićeva.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor, komentarišući ovaj plan, kaže da je dobro infrastrukturno povezivanje.

- Infrastrukturno povezivanje jeste veoma dobro. Naravno, uvek treba postaviti pitanje da li je komercijalno i ekonomski opravdano. Ne znam da li je Hrvatska nepouzdan partner, jer mi možemo da primamo bilo koju naftu preko Janafa, osim ruske. Međutim, niko ne želi scenario sankcija - ističe Kapor, dodajući da se diversifikacija u snabdevanju gasom pokazala odličnom.

- Napokon imamo neku diversifikaciju u snabdevanju gasom. Nažalost, bilo je potrebno da se dogode dve političke stvari: rat u Ukrajini i smena Bojka Borisova u Bugarskoj da bi se ti projekti implementirali. Bilo kako bilo, Srbija će biti u prilici da uvozi neki drugi gas osim ruskog gasa - naglašava Kapor.

Kraj ucenama
Hrvatska, odnosno Janaf, ucenjivao je i skupljim cenama tranzita, jer mi nemamo drugi alternativni naftovod. Ovo bi značilo da imamo alternativni pravac snabdevanja
Jelica Putniković, 'Energija Balkana'

Brže i jeftinije

Jelica Putniković, glavni urednik sajta 'Energija Balkana', ocenjuje da Srbija svakako treba da ima alternativu u snabdevanju naftom.

- Ideja da se Srbija poveže na naftovod 'Družba' u Mađarskoj pomenuta je pre godinu dana i svakako treba da imamo alternativni pravac u odnosu na snabdevanje kroz Hrvatsku. Srbija ima rafineriju koja je napravljena tako da može da prerađuje rusku naftu. Onda bi bila jednostavno obezbeđena mogućnost da se kraćim i jeftinijim dotokom nafte Srbija snabdeva u narednim decenijama. Tu je još jedan značajan momenat. Hrvatska, odnosno Janaf, ucenjivao je i skupljim cenama tranzita, jer nemamo drugi alternativni naftovod. Ovo bi značilo da imamo alternativni pravac snabdevanja - objašnjava Putnikovićeva, dodajući da pretpostavlja da će u slučaju da Srbiji ne dozvole da uvozi rusku naftu naša država uvoziti iračku ili neku drugu naftu.

Gorivo neće poskupeti

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor ocenjuje da zbog sankcija koje će zaustaviti dotok ruske nafte naftovodom do Srbije ne bi trebalo da poskupe derivati u našoj zemlji.

- Ne bi trebalo da zbog toga poskupe derivati u Srbiji. To nema ekonomsku logiku. Jedino što će da smanji profit NIS-Gaspromnjefta, a donekle i Srbije, zbog usklađivanja cena uvozne cene nafte na tržištu. Po cenama naftnih derivata Srbija ne zaostaje u odnosu na okolne zemlje - ističe Kapor.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 1 godinu

ТО НИЈЕ ДОВОЉНО ЗА УСТАШЕ.ТРЕБА ''ЗАМОЛИТИ ''УВОЗНИКЕ ЦИГАРЕТА ДА ПРЕСТАНУ УВОЗИТИ УСТАШКЕ ЦИГАРЕТЕ,А УЉАРАМА ЗАБРАНИТИ ИЗВОЗ ЗА ХРВАТСКУ,КАО И ОСТАЛИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОДИМА

Spasitelj

pre 1 godinu

To je još jedno licemerje nacističkog zapada. Ustaše nam zavrću slavinu za naftu, a ovi zapadni nacisti se prave ludim. Samo što njihova lijepa neće izgubiti samo novac na toj tranziciji, tu su naši turisti koji više i ne pomišljaju da idu na njihovo more. A mi bi sada trebali da zavrnemo kompletan izvoz hrane, pa da ustaše jedu i piju tu njiihovu naftu

Thomas

pre 1 godinu

Ako Srbija sada pocne graditi naftovod gotov je mozda za dve godine. Do tada moze nestat celi svet. Od koga dobiva Madjarska naftu ? Isto preko Hrvatske. HRVATSKA NE GUBI NISTA. Kao da je njiman ta 50 miliona Evra bitna. Srbija ce potrosit 100+ miliona Evra.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija