• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.10.2022

12:18

Brnabić: Uloženo milijardu evra, nastavak velikih ulaganja

printscreen

Politika

Brnabić: Uloženo milijardu evra, nastavak velikih ulaganja

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zadovoljstvo rezultatima u unapređenju kvaliteta radioterapije i stvaranja uslova za lečenje onkoloških pacijenata u Srbiji i naglasila da će Vlada Srbije nastaviti velika ulaganja u komplento zdravstvo, u koje je za prethodnih osam godina već uložila milijardu evra

- Mnogo smo uradili, krenuli smo ne od nule već od minusa, jer je stanje u zdravstvenim ustanovama bilo jednako stanju u poljskim i ratnim bolnicama. Sve je moralo da se promeni, uložili smo više od milijardu evra za osam godina. Kako bi uslovi rada bili bolji, ulagali smo u infrastrukturu, u sve - od primarne zdravstvene zaštite, preko domova zdravlja, opštih bolnica do najmodernijih kliničkih centara - rekla je ona.

Brnabić je na otvaranju međunarodne konferenije "Unapređenje kvaliteta radioterapije u periodu od 2015 do 2022." naglasila da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučih insistirao da dođe na skup, što govori koliko je ta tema značajna i koliko su učesnici - stručnjaci u radioterapijskom timu značajni i za Vladu Srbije.

- To je garancija da ćemo nastaviti da radimo zajedno i nastaviti velika ulaganja u kompletno zdravstvo, ali i sa još većim ulaganjima u prevenciju i tretiranje malignih bolesti koje su sve prisutnije u Srbiji ali i globalno - rekla je predsednica Vlade Srbije.

Podsetila je da se ulagalo i u zdravstveno osoblje i da su danas u odnosu na pre 10 godina plate medicinskih sestara i tehničara povećane za 103 odsto, a lekara nešto više od 90 odsto.

Izrazila je uverenje da svi, i zdravstveni radnici i pacijenti, osećaju poboljšanje, ali da ostaje da se uloži još mnogo više, obezbedi da zdravstvo nastavi da napreduje i jača, a da zdravstveni radnici ostanu u Srbiji. "Sramota je da vi koji se bavite ovim poslovima imate takve plate", rekla je ona i dodala da će vlada nastaviti da radi u tom pravcu.

Prema njenim rečima, za očekvati je da radioterapija i preventiva budu sve važnija tema u Srbiji, jer je to problem sa kojim ćemo se suočavati.

- I mi kao vlada moramo da reagujemo više, da nastavimo da jačamo taj segment zdravstvene zaštite kako bi svim građanima, ma u komjem delu Srbije živeli, omogućili najbolju negu, a vama koji se svaki dan s time borite i pacijentima život značite bilo bolje - rekla je ona.

Govoreći o rezultatima vlade u oblasti zdravstva, Brnabić je istakla kao jedan od najvećih uspeha otvaranje KC Niš u koji je uloženo oko 53 miliona evra. "To je bilo simbolički važno za novu sliku Srbije koja je uspešna, uporna i završava započeto, kao vetar u leđa da nastavimo da ulažemo", navela je ona.

Podsetila je da je ulagano i u ljude, koji su najvažniji stub, da ubrzano odobravaju specijalizacije, na čemu je, kako je rekla, ministar Zlatibor Lončar posebno inisistirao.

Radilo se i na dodatnom zapošljavanju, rekla je ona i naglasila da nikada nije postojala zabrana zapošljavanja medicinskog kadra, već administrativnog osoblja, zbog ogromne nesrazmere.

Brnabić je govorila i o rezultatiam ostvarenim tokom pandemije i naglasila da Srbija nastavlja rad na izgradnji onkološke klinike.

- Pokazali smo da možemo i napredujemo dalje - rekla je ona na skupu na kojem je rečeno da je od 2014. godine između ostalog u cilju povećanja dostupnosti i kvaliteta lečenja malignih bolesti zračnom terapijom u specijalističkim onkološkim centrima nabavljeno 12 linearnih akceleratora sa pratećom opremom, gama i iks nož i druga oprema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija