• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2022

07:32

LITIJUM POSTAJE VAŽNIJI OD NAFTE! Srbiju nasankali lažni ekolozi! Evropu trese nova "zlatna groznica"!

Printscreen Kilx.ba

Politika

LITIJUM POSTAJE VAŽNIJI OD NAFTE! Srbiju nasankali lažni ekolozi! Evropu trese nova "zlatna groznica"!

Podeli vest

Dok Evropa pokušava da iskoristi novu "zlatnu groznicu", lažni ekolozi su se u Srbiji grčevito borili protiv iskopavanja litijuma

Nova "zlatna groznica" trese Evropu. Kako pokazuju podaci, litijum postaje važniji resurs čak i od nafte!

S obzirom da se EU obavezala da će električna vozila biti široko dostupna do 2035. godine, očekuje se da će potražnja za metalima potrebnim za proizvodnju baterija, posebno litijumom, eksplodirati. Tržištem trenutno dominira nekoliko zemalja, ali Evropa želi da se pridruži klubu iskorištavajući svoje rudnike.

Brojke govore same za sebe. Od 2015. godine, obim proizvodnje litijuma, poznatog i kao "belo zlato", utrostručio se širom sveta, dostigavši ​​100.000 tona godišnje do 2021., prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Količina bi se mogla povećati sedam puta do 2030. Na evropskom nivou, 2050. će biti potrebno oko 35 puta više litijuma nego danas.

Foto: Printscreen Kilx.ba

Mapa evropskih zemalja i litijum

Evropa se nada da će maksimalno iskoristiti novu groznicu "belog zlata" eksploatacijom vlastitih rudnika. Glavne rezerve kontinenta nalaze se u Portugalu, Nemačkoj, Austriji i Finskoj. U Francuskoj, Francuski biro za geološka i rudarska istraživanja (BRGM) je 2018. godine napravio inventar ističući rezerve u Alzasu, centralnom regionu masiva, kao i na području Armorikanskog masiva u Bretanji.

A šta je sa Srbijom, u kojoj se takođe nalaze nalazišta litijuma?

Našu zemlju nasankali su lažni ekolozi, koji se bore protiv svega što Evropa obilato koristi. Našim lažnim ekolozima smeta razvoj Srbije, nova radna mesta, novi mostovi… Za čiji interes su sve to uradili, odgovor se sam nameće!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 1 godinu

Алооооо,бре,Вучићевићу,бато,не пропагирај ,,корист литијума'' када већ и основци знају ужас ископавања?Ало,бре,па,у Америци која мисли да је Сједињена забрањено је ископавање литијума јер у том реону је велико станиште тетреба.Ловци су поднели захтев и копачи литијума су без дискусије отишли. ПС.Ми који имамо знање кажемо да постоји бољи начин од литијума.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija