• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

03.11.2022

10:32

SRBIJA I VUČIĆ SU UZ NAŠ NAROD! Petković: Kurti hoće tihu okupaciju severa, srpski policajci postupili časno

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

SRBIJA I VUČIĆ SU UZ NAŠ NAROD! Petković: Kurti hoće tihu okupaciju severa, srpski policajci postupili časno

Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti najnovijim potezom, odnosno odlukom da pošalje saobraćajnu policiju iz Prištine na sever Kosova, želi da uruši Briselski sporazum. Kako je rekao za televiziju Pink, on na sve načine pokušava da izvrši tihu okupaciju severa Kosova

Petković je za televiziju Pink rekao da je jučerašnje prisustvo saobraćajnih patrola koje je Kurti poslao da izdaju pisane opomene izazvalo je ozbiljno uznemirenje građana zbog čega su reagovali institucionalni predstavnici srpskog naroda koji su jasno poručili da srpski policajci neće izdavati nikakve ukore za KM tablice.

- Ovo slanje pokazuje da Kurti želi da uruši Briselski sporazum posebno tačku 9. koja se odnosi na policiju. Nema potrebe da se albanski policajci upućuju na sever to je suprotno Briselskom sporazumu u kome se navodi da će na severu sastav policije odražavati nacionalnu strukturu. Priština gradi četiri baze u zelenoj zoni gde isključivo Kfor ima nadležnost, šalju policajce sa juga da maltretiraju Srbe na severu, a pravi razlog je da nateraju srpske policajce da kažnjavaju Srbe sa KM tablicama. Nijedan Srbin, nijedan srpski policajac to ne želi jer je to politička odluka protiv Srba. Srpska policija ne želi da kažnjava naše roditelje, vozače saniteta, to je suludo - rekao je Petković.

Petković je istakao da Priština na sve načine pokušava da izvrši tihu okupaciju severa KiM, ali da im to neće poći za rukom.

Kako je rekao jučerašnja odluka policije, gradonačelnika i predstavnika Srpske liste pokazuje da je srpski narod jedinstven i da niko nema pravo da ugrozi slobodu kretanja. 

- Mi to podržavamo jer je to jedina ispravna odluka. Policija ne treba da se zloupotrebljava, ona ima drugi zadatak. Juče u Prištini, pogotovo sinoć su bili veoma nervozni posle obraćanja Đurića, predstavnika Srpske liste i gradonačelnika jer po portalima pozivaju na odgovornost - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima Kurti ne samo da donosi nasilne odluke već ide protiv zahteva SAD i EU da odloži odluku o preregistraciji.

Za EU i SAD Petković kaže da oni pozivaju na deo sporazuma koji kaže da se preregistracija vrši 12 meseci, ali ne pominju da po sporazumu taj proces treba da bude takav da građani mogu da biraju između RKS i statusno netralnih KS tablica.

- Mi smo i u Briselu to ponudili, ali je Kurti na to skočio kao oparen jer misli da su neutralne KS tablice gora opcija jer smatra da se tako vraća statusna neutralnost po pitanju KiM. Priština je 2020. godine ukinula KS tablice i niko se nije bunio protiv toga sem nas, jer smo sve vreme govorili da će ukidanje KS tablica stvoriti problem - rekao je Petković.

On je kazao i da Priština mesecima unazad koristi poseban narativ gde se govori o kriminalnim i paralelnim strukrturama na severu, odnosno da pokušava time da kriminalizuje sever.

- Tu retoriku Kurtija koriste ovde pojedini predstavnici opozicije kao Aleksić koji tvrdi da se Vučić dogovorio oko tablica sa Kurtijem. Njega su naši policajci juče demantovali jer su rekli da ne žele te tablice, pa bi mogao da se izvini. On je navikao da laže kao i njegov šef Vuk Jeremić, ja mu poručujem da u njihovo vreme ne bi mogli da dignu nijedan avion, a mi imamo eskadrilu - rekao je Petković.

On je ponovio da je srpski narod jedinstven.

- Srbija, Aleksandar Vučić su uz naš narod. Mi smo opredeljeni da stvari rešavamo na miran način, da očuvamo stabilčnost. Po pitanju tablica stvari su jasne, Priština je prekršila sve u vezi sa dogovorom. Razumemo i podržavamo naše institucionalne predstavnike jer brane naš narod i pravo na slobodu kretanja - rekao je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija