• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.11.2022

13:28

Dačić infromisao Sijarta o dešavanjima na KiM

mfa.gov.rs

Politika

Dačić infromisao Sijarta o dešavanjima na KiM

Podeli vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se danas sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Sofiji, gde se održava sastanak ministara spoljnih poslova Centralno evropske inicijative (CEI)

Šef srpske diplomatije izrazio je još jednom zahvalnost Mađarskoj za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija i sagovornika informisao o trenutnom stanju na Kosovu i Metohiji, kao i o položaju našeg naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Dačić je rekao da je zadovoljan redovnim kontaktima dve države, da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnoj razmeni poseta zvaničnika dve zemlje, kao i da se zasnivaju na strateškom partnerstvu i iskrenoj uzajamnoj podršci i prijateljstvu.

Dačić je, takođe, istakao da Srbija ostaje posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa sa zemljama u okruženju.

Dvojica ministara su razgovarala o nastavku unapređenja ekonomskih veza Srbije i Mađarske, o sve intenzivnijoj saradnji u energetici i o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

U razgovoru o značaju jačanja regionalne saradnje kroz inicijative kao što je CEI, istakli su da je ekonomska saradnja dobar put ka ukupnom napretku regiona.

Mađarski šef diplomatije iskoristio je priliku da pozove srpskog kolegu u zvaničnu bilateralnu posetu Mađarskoj i čestitao mu stupanje na novu dužnost.

Dačić je razgovarao i sa ministrom spoljnova službene vlade Bugarske Nikolajem Milkovim.

Inače, ministri spoljnih poslova država članica CEI danas razgovaraju o prevazilaženju krize nastale usled rata u Ukrajini, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije.

Sastanku u Sofiji prisustvuju i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske zdravstvene organizacije, predstavnici Jadransko-jonske inicijative i organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Bugaska, koja od 1. januara ove godine predsedava Centralno evropskom inicijativom, danas će zvanično predati predsedavanje Moldaviji.

U okviru inicijative, održava se i biznis forum u Sofiji na kojem će biti prisutni privrednici iz regiona, a razgovaraće o budućnosti malih i srednjih preduzeća.

Inače, jedan od glavnih prioriteta Centralno evropske inicijative je saradnja sa evropskom unijom, sa ciljem jačanja procesa evropskih integracija celog regiona.

Budući da su članice CEI države koje jesu, ali i koje nisu članice EU, međusobna saradnja podstiče ove druge na brže prilagođavanje evropskim standardima i stvaraju se preduslovi za punu evropsku integraciju.

Centralno evropska inicijativa je nastala 1989. godine i ima 17 članica, devet zemalja su članice EU, a preostalih osam su zemlje Zapadnog Balkana i tzv.evropskog susedstva kao što su Ukrajina i Moldavija.

CEI sa svojih 17 država članica najveća je i najstarija i najveća organizacija centralne istočne Evrope i “pokriva” površinu na kojoj živi 250 miliona ljudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17