• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.11.2022

09:16

Poboljšanje životnog standarda građana, investicije i energetika! Siniša Mali o tri stuba budžeta za narednu godinu!

Printscreen RTS

Politika

Poboljšanje životnog standarda građana, investicije i energetika! Siniša Mali o tri stuba budžeta za narednu godinu!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali bio je gost Jutarnjeg dnevnika na RTS u kom je govorio o budžetu za 2023. godinu, koji će se danas naći na sednici Vlade Srbije

- Već treća godina za redom, najveća je ekonomska kriza ikada, kovid, pa energetska kriza, poremećaj u lancima snabdevanja, sukob u Ukrajini... Sve je to promenilo način na koji svetska ekonomija funkcioniše. Mislim da se srpska ekonomija mnogo bolje nosi sa ovom krizom nego i mnogo razvijenije ekonomije od nas. Mi ove godine imamo stopu rasta našeg BDP u prvom kvartalu 4, 3 odsto, u drugom 3, 9, malo usporavanje u trećem kvartalu, ali i dalje smo pozitivni, i dalje rastemo. Veliki broj zemalja već je ušao u recesiju. Posebno je važno da nam tržište rada dobro funkcioniše, da građani Srbije znaju da mi za prvih 10 meseci imamo realan porast plata u privredi za tri odsto, realan porast plata u privatnom sektoru za 5,4 odsto, 8,9 posto nam je stopa nezaposlenosti, da podsetim pre 10 godina nam je stopa nezaposlenosti bila 25,9 posto. I dalje se dobro držimo - kazao je ministar Mali.

"Svi poreski prihodi nam rastu"

- Ono što je meni posebno važno, svi poreski prihodi nam rastu, porez na dobit, porez na dohodak, porez na dodatnu vrednost mnogo bolji od očekivanja. Naša ekonomija i dalje raste. Stoga smo u budžetu za narednu godinu projektovali rast prihoda od 7, 8 osto - rekao je ministar, koji je posebno govorio o tri stuba budžeta za narednu godinu, a to su poboljšanje životnog standarda građana, investicije i energetika.

 

 

Tri stuba budžeta

-  Imamo novca za povećanje plata u javnom sektoru, 12,5 posto, kao što je predsednik obećao. Uz povećanje minimalca od 14, 3 odsto, imaćemo prosečnu platu 720-730 evra naredne godine. U budžetu je novac i za povećanje penzija, od 1. januara 12, 1 odsto, već smo 1. novembra povećali za 9 odsto, dakle 20, 8 odsto povećanje penzija. Procentualno najveće do sada. Ono što je važno za privredu, nastavljamo sa daljim rasterećenjm poreza na zaradu, odnosno opterećenja plata, povećaćemo neoporezivi deo dohotka na 21.712 dinara, za jedan procentni poen ukidamo doprinose za PIO fond na teret poslodavca, to je ukupan gubitak prihoda budžeta 45 milijardi dinara. U ovom trenutku je borba za radna mesta. Na takav način ćemo dodatno rasteretiti našu privredu, omogućiti poslodavcima da zadrže radna mesta. Sa tim se dobro nosimo. Došli smo do toga da smo sačuvali naše proizvodne pogone, fabrike...

- Drugi stub budžeta su investicije, ne odustajemo ni od jedne investicije. Nastavak velikih kapitalnih, infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, zdravstva, zaštite životne sredine, sporta… Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi ne odustajemo od velikih javnih ulaganja i nastavljamo da gradimo Srbiju.

- Treći stub je energetika, borimo se sa energetskom krizom, i dalje je teret krize na državi - ulaganja u energetski sektor, kako kroz izgradnju i obnovu energetske infrastrukture, tako i za nabavku svih vrsta energenata, jer želimo da građani i privreda u svakom trenutku imaju dovoljne količine struje, gasa, goriva, uglja… - istakao je ministar.

"Budžet kombinacija razvojnog i štedljivog"

- Budžet je kombinacija razvojnog i štedljivog. Ne postoji ništa u budžetu što nam nije potrebno, s druge strane je razvojni jer investiramo i dalje u razvoj naše infrastrukture. Planirani BDP je 67-68 milijardi evra. Srbija je bogatija, više se radi, više se proizvodi - dodao je Mali.

- Danas očekujem usvajanje na sednici Vlade, sutra će već biti pred poslanicima, imaju 15 dana da ga analiziraju, 5. decembra očekujem da će krenuti rasprava u Skupštini - naveo je ministar i rekao da nastavljamo sa reformama.

- Za sada makroekonomski pokazatelji su nam dobri - zaključuje ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija