• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.11.2022

11:01

MORAĆEMO DA SE OSLONIMO VIŠE NA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE! Vučić o energetskoj strukturi: Preživećemo ovu zimu, ali je pitanje šta će biti sledeće

printscreen

Politika

MORAĆEMO DA SE OSLONIMO VIŠE NA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE! Vučić o energetskoj strukturi: Preživećemo ovu zimu, ali je pitanje šta će biti sledeće

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”

- Moraćemo da promenimo svoje navike i sprovedemo reforme, da radimo na drugi način. Naši norveški i britanski prijatelji su nam bili od pomoći. Oni su postavili prioritete kada je reč o tome šta treba da uradimo – objasnio je i dodao:

Moramo to što pre da uradimo inače ćemo se suočiti sa pravom katastrofom. Reč je o negde oko 16-7 milijardi evra do 32-33 milijarde evra koje moramo da uložimo u energetsku infrastrukturu – naglasio je.

Nema tako važnog sektora, osim zdravstva, poput energetskog, istakao je predsednik Srbije i dodao da ćemo morati da promenimo strukturu našeg energetskog sektora.

Dok svi mi ovde sedimo i ustremljeni smo da rešimo ove probleme, znamo da naše prenosne sisteme (interkonektore) da poboljšamo. Ovo je prilike za strane investiture, ali i za sve nas da povećamo stopu rasta, a istovremeno biće teško da se zadrži fiskalna stabilnost. Predviđen je deficit budžeta od 3,3-3,4 odsto, ali gotovo 45 odsto toga ide na snabdevanje energentima što pokazuje koliko je to postalo važno. Čak i danas ćemo da potrošimo 3,2 miliona evra na to, krvarimo… – upozorio je on.

Preživećemo ovu zimu, ali je pitanje šta će biti sledeće. Sledeća će biti daleko teža, okrutnija – dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da ćemo morati da promenimo strukturu našeg enegetskog sektora i da se oslonimo više na obnovljive izvore enrergije.

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestvovali su i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rada

pre 1 godinu

Srbija ima podrsku velikog broja drzava i uspece da se izbori sa energetskom krizom

Sanja

pre 1 godinu

Reforme se moraju sprovoditi kako bi kriza sto brze bila prevazidjena

Patak

pre 1 godinu

Teska su i krizna vremana i moramo dati na znacaju obnovljivim izvorima energije,to sigurno

stefan

pre 1 godinu

Pitanje energetske stabilnosti je veoma vazno,kako za nas,tako i za zemlje u regionu

stefan

pre 1 godinu

Pitanje energetske stabilnosti je veoma vazno,kako za nas,tako i za zemlje u regionu

Pavlovic

pre 1 godinu

Ovo je odlična prilika da se na primeru Norveške nauči još više o ulaganjima u obnovljive izvore energije koja je neminovna budućnost energetike

sasa

pre 1 godinu

Mi moramo sami da kreiramo svoju buducnost i da sami brinemo o toj buducnosti

stevo

pre 1 godinu

U poslednjih 10 godina u Srbiji razvijamo i infrastrukturu, i Srbija je sve snaznija.To je ite kako primetno

stevo

pre 1 godinu

Jako je vazno da se obezbedi energetska stabilnost,imajuci u vidu da su teska i neizvesna vremena

Maja

pre 1 godinu

Hvala bogu da se Vucic snasao za energente za ovu zimu,a posle cemo videti sta da radimo.

Nikola

pre 1 godinu

Obnovljivi izvori energije su buducnost planete,pa cemo i mi morati tome da se prilagodimo.

MILA

pre 1 godinu

Jedino Predsednik Aleksandar Vucic radi u interesu gradjana Srbije i za to zasluzuje maksimalnu podrsku gradjana Srbije.Sastanci predstavnika regiona i razmatranje situacije u energetici doprineće boljem nalaženju rešenja po pitanju ovog sektora.

Mitar

pre 1 godinu

Da, ako ostane sve na istom naravno da će sledeća zima biti teža, ali ako svi damo svoj doprinos u pomoći predsedniku, verovatno je nećemo ni osetiti.

MILA

pre 1 godinu

Odlican skup gde ce se kroz razgovor videti koji su problemi u vreme krize.Obnovljivi izbori energije su neminovna buducnost na kojoj se moraju uposliti skoro svi raspolozivi resursi

MILA

pre 1 godinu

Znam da će Vučić iznalazi prava rešenja koja se tiču obnovljivih izvora energije ipak ovo i jeste najvažnija tema ovih dana.Srbija je sada jaka drzava i nastavice putem ekonomskog prosperiteta

MILA

pre 1 godinu

Srbija je jaka drzava i odolece krizi i bice jos uspesnija u buducnosti.Srbija je sve cenjenija u svetu

Nenad

pre 1 godinu

Mnoge zemlje su počele da koriste sve što mogu da iskoriste za energiju a da pri tom ne štete prirodu. Svaki savet po tom pitanju nam je dobro došao.

MILA

pre 1 godinu

Obnovljivi izvori energije biće od značaja i za običnog čoveka.Jako društvo, sve tigar do tigra. Samit najbogatijih država Evrope.

MILA

pre 1 godinu

Budućnost energetskog sektora je u obnovljivim izvorima energije.Srbija je sve cenjenija u svetu

Lana

pre 1 godinu

Vučić je pametan čovek i rado će poslušati svaki savet koji može da sprovede u delo, a sve u svrhu unapredjenja naše države.

Milica

pre 1 godinu

Moramo da se okrenemo obnovljivim izvorima energije, to je naša budućnost. Predsednik je svestan toga.

Simka

pre 1 godinu

Ništa ne dolazi samo od sebe niti nam samo sa neba pada, zato treba svi da učestvujemo u doprinosu boljitka naše države i olakšanju života svih nas. Predsednik nas u tome dobro vodi.

Vedrana

pre 1 godinu

Kao što je predsednik voljan da sasluša i prihvati savet drugih zemalja, tako i svi mi treba da poslušamo njega. Svima će nam biti mnogo lakše.

danka

pre 1 godinu

Srbija ce uspeti da prevazidje krizni period i nastavi da ostvaruje pozitivne rezultate

Mila

pre 1 godinu

Ulaganje u energetsku infrastrukturu ce se isplatiti

Katarina

pre 1 godinu

Gradjani cene rad i trud svog Predsednika i pruzice mu maksimalnu podrsku

ana

pre 1 godinu

Zaista se vodi racuna o svemu, bukvalno o svakom segmentu zivota, sto je za svaku pohvalu

Jovana

pre 1 godinu

Dostupnost energenata je veoma važno pitanje, a Srbija je već sada spremna da vrši reforme kako bi prešli na obnovljive izvore energije!

mima

pre 1 godinu

Srbija ce biti regionalni lider i po pitanju obnovljivih izvora energije, ova konferencija je odlican potez

Ana

pre 1 godinu

Moramo se boriti da sacuvamo mir jer jedino tako se kriza moze prevazici

nina

pre 1 godinu

Ulaganje u obnovljive izvore energije je vazno,ne samo za nas,vec i nase susede

vera

pre 1 godinu

Jako je bitna saradnja a Predsednik ima dobru saradnju sa svima

Igor

pre 1 godinu

Srbija se dobro pripremila za ovu zimu i mislim da necemo imati vecih problema. Naravno, treba razmisljati i za buducnost, te je ovo jako dobar i pravovremeni korak

gaga

pre 1 godinu

Srbija je uvek otvorena i spremna za saradnju sa regionom i susedima u cilju napretka.

Jovana

pre 1 godinu

Snaga Srbije je u tome što razmišlja unapred! Tako se mi već sad spremamo za prelazak na obnovljive izvore energije!

Nenad

pre 1 godinu

Energetika jeste jedan od najvaznijih sektora, zato je dobro sto je na vreme prepoznat znacaj obnovljivih izvora energije. Vucic razmislja dosta unapred i svaku kriznu situaciju Srbija spremno docekuje

Jovana

pre 1 godinu

Sigurni smo da su obnovljivi izvori energije najbolje rešenje za nas! Sigurno Vučić ne bi razmišljao o njima da nije tako!

Ana

pre 1 godinu

Najbolji nacin da zajedno prevazidjemo probleme u energetici.

Mare

pre 1 godinu

Izuzetno bitna Regionalna konferencija za Srbiju. Drago mi je da vidim da je Vucic domacin ove konferencije jer treba razmisljati o vecoj upotrebi obnovljivih izvora energije.

Mikser

pre 1 godinu

Ova konferencija od velikog znacaja odrzava se bas u Beogradu, sto dovoljno govori o vaznosti koju Srbija danas ima za citavu Evropu

Jovana

pre 1 godinu

Građani Srbije žele da žive u zdravoj životnoj sredini, dobro je da Srbija razmišlja na prelazak na obnovljive izvore energije!

Markoni

pre 1 godinu

Ovo Vuciceva izjava je na mestu: "Moracemo da promenimo strukturu naseg enegetskog sektora i da se oslonimo vise na obnovljive izvore enrergije".

Jovana

pre 1 godinu

Srbija će mnogo da radi na energetskom sektoru kako bi građani Srbije živeli još bezbrižnije!

Brane

pre 1 godinu

Svaka kriza koja se na vreme prepozna moze biti i sansa za razvoj, naravno ako se na vreme reaguje. Srbija je reagovala na vreme, pa sada ulaganjima u energetski sektor moze naci nacina da privucei strane investicije. To ce biti korisno i za Srbiju i za Evropu

Dragana

pre 1 godinu

Ceo svet treba da se okrene ka koriscenju obnovljivih izvora i ovaj forum je izuzetno koristan za nas i nasu zemlju. Srbija trena da ulozi u energetsku infrastrukturu kako je rekao Vucic.

NIk

pre 1 godinu

Imam utisak da smo za ovu zimu jako dobro pripremljeni i da cemo je pregurati bez problema. Sada se spremamo i za svaku narednu

Danko

pre 1 godinu

Na ovoj konferenciji je zakljuceno da su obnovljivi izvori energije buducnost i zato moramo ulagati u njih kako bi smo bili energetski nezavisni.

Miloš

pre 1 godinu

Srbija je svaku krizu zahvaljujući predsedniku i finansijskoj stabilnosti pobedila .

Boki

pre 1 godinu

Ova danasnja Konferencija o izvorima energije je jako bitna za sve nas a pre svega za Srbiju. Trebamo menajti svoje stare navike i treba da se okrenemo ka koriscenju obnovljivih izvora energije.

Ivan

pre 1 godinu

Vrlo mali broj potrošača ima svest da je štednja deo rešenja. Nisku cenu El. energije država ne može dugo finasirati.

Perica

pre 1 godinu

Obnovljivi izvori energije su budućnost, tako da podržavam najavu ulaganja u takve izvore energije.

Mikica

pre 1 godinu

Treba ulagati u obnovljive izvore energije, bez njih nam nema lepe budućnosti.

Vesna

pre 1 godinu

Srbija je na današnjoj Regionalnoj konferenciju izložio plan da se Srbija ubuduće posveti mnogo više obnovljivim izvorima energije, gde su nam primeri dobre prakse Norveška i Velika Britanija, kako bi u budućnosti imali sigurne izvore neophodne energije.

lala

pre 1 godinu

Predsednik Vučić misli o budućnosti svih nas građana o celoj Srbiji.

Sanjica2467

pre 1 godinu

Ulaganje u obnovljive izvore moze visestruko da se isplati

Tea

pre 1 godinu

Dobro je da se država odlučila na korenite promene u energetskom sistemu.Neko to mora da započne.Prvo će biti teško pa ćemo navići a na kraju zahvaljivati i biti zadovoljni što smo ih uradili.

Ana

pre 1 godinu

Srbija će uspeti da prebrodi sve poteškoće ma čelu sa Vucicem.

Zare

pre 1 godinu

Veoma je vazno da se ulaze u energetski sektor a narocito u obnovljive izvore

daca

pre 1 godinu

Obnovljivi izvori energije su budućnost čovečanstva i treba maksimalno im se posvetiti

Fedor

pre 1 godinu

Energija je danas primarna tema u svetu. Srbija treba da resava svoju energetsku zavisnost od Rusije i da se okrene i ka drugim snabdevacima energentima! Kostace koliko kosta ali cemo posle biti mirni sto se tice kolicine energenata u Srbiji!

NEŠA

pre 1 godinu

Energetska situacija je svakako zabrinjavajuća ali sposobnost našeg predsednika prevazilazi sve prepreke

Aron

pre 1 godinu

Prioriteti drzava se menjaju svetlosnom brzinom. Danas je gotovo svim drzavama Evrope glavna tema energija i energenti. Srbija je do sada dobro "plivala" u komplikovanoj situaciji sa energentima ali sada treba ozbiljno poraditi na energetskoj sigurnosti Srbije!

Dzo

pre 1 godinu

Danas se energenti placaju kao suvo zlato! Srbija je na vreme obezbedila dovoljne zalihe za predstojecu zimu ali da ne bi bili u problemu, moramo ulagati u nas energetski sistem i traziti nove mogucnosti za snabdevanje Srbije enrgentima!

Dušan

pre 1 godinu

Kada drzava počne da se bavi ekologijom, energetskom efikasnošcu i slicno, to je pokazatelj da je ta drzava ekonomski jaka.

Željko

pre 1 godinu

Veća upotreba obnovljivih izvora energije će u budućnosti značajno doprineti stabilnosti energetskog snabdevanja.

Bojan

pre 1 godinu

Ulaganje u energetski sektor je veoma važno za Srbiju.

Srdjan

pre 1 godinu

Budućnost u obnovljivim izvorima energije i zato će Srbija raditi na tom polju!

Saša

pre 1 godinu

U budućnosti će rasti udeo obnovljivih izvora u proizvodnji energije. To je pitanje budućnosti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija