• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

18.11.2022

07:00

Šiptari hoće da njih 700 izabere vlast na severu Kosova!? ALJBIN KURTI ŽELI DA NA SILU PREUZME SEVER POKRAJINE

Fotoilustracija/AP Photo

Politika

Šiptari hoće da njih 700 izabere vlast na severu Kosova!? ALJBIN KURTI ŽELI DA NA SILU PREUZME SEVER POKRAJINE

Podeli vest

Priznaćemo rezultate izbora čak i ako na njima budu glasali samo Albanci, poručili iz 'izborne komisije' u Prištini

Takozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti pokušava da na silu preuzme svu vlast na severu Kosova i Metohije! Njegov plan je da na izborima na severu pokrajine, koje Prištine planira da sprovede 18. decembra, glasa oko 700 Šiptara, koliko ih živi u Severnoj Mitrovici, i tako izabere vlast na čitavom severu!?!
Ovaj opasan plan potvrdio je Valjmir Eljezi, portparol takozvane kosovske 'centralne izborne komisije' (CIK). Eljezi kaže da će 'rezultati izbora biti overeni kakvi god da budu' (!), uprkos tome što će više od 95 odsto Srba bojkotovati izbore jer je Srpska lista napustila 'kosovske' institucije zbog Kurtijevog političkog zuluma!?

Otvorena pretnja

Kakvi god bili rezultati na izborima 18. decembra, oni će biti overeni od strane CIK-a
Valjmir Eljezi


 

Izlaznost nije bitna?!

Prema njegovim rečima, čak i da nijedan Srbin ne izađe na izbore, rezultati glasanja biće validni!?!
- Uprkos slabom ili nikakvom odzivu birača na vanrednim izborima za četiri opštine na severu, novi gradonačelnici mogu biti izabrani u opštinama kao što su Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Zakon o opštim i lokalnim izborima ne ograničava koliko bi glasačko učešće trebalo da bude u opštini u kojoj se izbori održavaju da bi CIK mogao da overi rezultate. Ni pitanje broja kandidata nije ograničeno zakonom, glasački listić može imati samo jednog kandidata, koji je kod CIK-a overen za učešće na izborima za gradonačelnika određene opštine. Dakle, kakvi god bili rezultati na izborima 18. decembra, oni će biti overeni od strane CIK-a - poručuje Eljezi.

Planira osvetu

Kurti je spremao pakleni plan osvete Srbima
Petar Petković, Kancelarija za KiM


Ovo je, međutim, samo deo opasnog plana Aljbina Kurtija da potpuno izbriše Srbe sa severa Kosova i Metohije. Kurti je hteo da mandate poslanika Srpske liste koji su napustili parlament preda njemu podobnim srpskim političarima i promeni ustav kako bi ukinuo zagarantovana prava Srbima! To je ipak juče sprečeno odlukom da devet novih poslanika Srpske liste i jedan iz građanske inicijative SPO tehnički verifikuju mandate u parlamentu, nakon čega su oni odmah napustili sednicu.


Milan Joksimović, jedan od poslanika Srpske liste koji su tehnički verifikovali mandate, kaže da je ovim sprečen opasan antisrpski plan Aljbina Kurtija.
- Kurtijev plan bio je da uz pomoć njemu lojalnih kvazi-Srba u parlamentu pokrene postupak promene tzv. ustava, sa ciljem ukidanja zagarantovanih prava Srbima na KiM. Jedini cilj našeg poteza jeste da sprečimo da mandati namenjeni Srbima dođu u ruke Kurtija i njegovih kolaboracionista, koji srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ne žele ništa dobro - naglašava Joksimović.

Srpska lista: Mandati su u sigurnim rukama

 

Srpska lista saopštila je juče da je strateškom odlukom da poslanici te liste verifikuju mandate u parlamentu u Prištini najdirektnije sprečeno da se ostvari opasan plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba.
'Namera Aljbina Kurtija, Rade Trajković i ostalih poput nje bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodile ukidanju srpskih opština, otimanju imovine SPC, ukidanju srpskog jezika i prava na zastupljenost u institucijama. Ova strateška i politička odluka neće zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu KiM. Naš cilj je da se zaštite narod i mir, ali i da se ne dozvoli Kurtiju da kroji kapu Srbima', piše u saopštenju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

Neophodna reakcija

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, ocenjuje da odluka predstavnika Srpske liste nikako ne znači vraćanje u prištinske institucije i da će Srbi bojkotovati izbore na severu.
- Kurti je spremao pakleni plan osvete Srbima. Predstavnici Srpske liste verifikovali su mandate i odmah napustili parlament kako Kurti ne bi mogao da započne promenu tzv. ustava 'Kosova' kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na KiM. Ukoliko bi se ostvario Kurtijev scenario da u te poslaničke klupe sednu Rada Trajković i ljudi Nenada Rašića i Slaviše Petkovića, koji nemaju nikakav legitimitet i za koje gotovo niko nije glasao na KiM, dogodilo bi se da Kurti odmah krene u promenu ustava i oduzimanje prava Srbima - objašnjava Petković.
 

Država brine o Srbima koji su napustili institucije

 

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije juče je počelo potpisivanje ugovora između Kancelarije za KiM i Srba koji su napustili prištinske institucije kojima su regulisani obaveze iz radno-pravnih odnosa, penziono i zdravstveno osiguranje.
'Na ovaj način ispunjava se obećanje koje je našem narodu na KiM dao predsednik Aleksandar Vučić da će se država pobrinuti za svakoga od njih', saopštila je Kancelarija za KiM.

Kurti: Povećanje budžeta za nabavku savremenog oružja

 

Aljbin Kurti juče je najavio povećanje budžeta za takozvano ministarstvo odbrane i nabavku savremenog naoružanja za 'kosovske bezbednosne snage'.
- U sadašnjem kontekstu, podrška u sektoru bezbednosti i odbrane je važna, pa smo dodali 300 novih radnih mesta za policiju i povećanje budžeta za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku. Za opšti budžet za Ministarstvo odbrane predviđeno je 123 miliona evra - rekao je Kurti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vejo

pre 1 godinu

I onda ih mi poljubimo u kurac,slušajući njihovu himnu i zaklinjući se nad njihovim ustavom?Bolje da nas nema.Kakvo poniženje.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija