• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.11.2022

08:49 >> 15:48

PREDSEDNIK SRBIJE POKAZAO DA JE DRŽAVNIK KOJI HOĆE MIR, A KURTI DA ŽELI RAT I PROTERIVANJE SRBA! Vučić: Iz neobjašnjivih razloga NISMO POSTIGLI DOGOVOR!

printscreen instagram

Politika

PREDSEDNIK SRBIJE POKAZAO DA JE DRŽAVNIK KOJI HOĆE MIR, A KURTI DA ŽELI RAT I PROTERIVANJE SRBA! Vučić: Iz neobjašnjivih razloga NISMO POSTIGLI DOGOVOR!

Podeli vest

Premijer lažne države Kosovo Albin Kurti odbio ama baš svaki kompromis, pa čak i to da odustane od kažnjavanja Srba koji nisu želeli da preregistruju svoje automobile i postave tablice "RKS". S druge strane, Vučić je demonstrirao drzavničku mudrost, pokazao želju za kompromisom i dogovorom radi mira, pristao čak i na to da se ne izdaju nove KM tablice, ali s druge strane je imao sagovornika koji želi samo jedno - rat i proterivanje Srba

 

15.24 - Vučić se kratko obratio javnosti iz Brisela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela posle višesatnog sastanka sa predstavnicima EU i Aljbinom Kurtijem.

- Sačekaćemo izjavu Borelja, iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana je bila konstruktivna. Deset puta menjane tekstove smo prihvatali, a albanska strana nije. Želim da sve utiske saberem - rekao je Vučić i dodao:

Foto: printscreen

- Pred nama su besane noći i mnogo teški dani, pa ćemo videti šta će biti. Poslušaćemo savet i zahtev visokog predstavnika. EU predstavnici su predložili Kurtiju da odustane od kazni, a nama da više ne izdajemo tablice sa oznakom KM - rekao je Vučić.

- Danas je svima jasno ko je bio konstruktivan i ko teži miru i stabilnosti. 

Vučić je rekao da će se po povratku iz Brisela obratiti građanima.

- Ne znam kada ćemo stići nazad, da li večeras, ili sutra, ali ću se obratiti građanima sa svim zaključcima - rekao je Vučić.

On je srpskom narodu na KiM poručio da će država biti uz njih.

- Bićemo uz njih, i njihova država će uvek, bez obzira na sve, biti uz njih - poručio je predsednik Srbije.

 

 

14.40 - U toku novi bilateralni sastanak zvaničnika EU sa delegacijom Prištine

Nakon višesatnog zajedničkog sastanka zvaničnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prišitnskih institucija Aljbinom Kurtijem, u toku je još jedan bilateralni sastanak predstavnika EU sa prištinskom delegacijom.

Foto: printscreen

14.27 - Maratonski reagovori u briselu i dalje traju

Pregovori predstavnika EU, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i dalje traju. Kako saznajemo, niko pouzdano ne zna kada bi mogli da budu završeni.

14.19 - Vučić igra šah dok čeka ishod razgovora predstavnika EU s Kurtijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravo je na svom Instagram profilu "buducnostsrbijeav" objavio sliku nastalu tokom današnjih pregovora u Briselu, na kojoj se vidi kako igra šah uz poruku:

"Dok čekamo završetak bilaterale između Prištine i Brisela..."

 

 

13.10 - Pregovori Vučića i Kurtija u Briselu ušli u četvrti sat

Pregovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija, uz posredstvo predstavnika EU, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka traju već tri sata. 

Kako Informer nezvanično saznaje, niko ne može da nasluti ishod ovih razgovora, a ono što je poznato je da EU insistira na kompromisnom rešenju koje Kurti uporno odbija.

11.48 - Razgovori i dalje traju - EU traži kompromis, Kurti odbija

Zajednički razgovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa evropskim predstavnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom traju već duže od sat i po vremena i biće nastavljeni. 

Kako Informer saznaje, EU insistira da se postigne neka vrsta kompromisnog rešenja, ali, za sada Kurti odbija kompromis!

Foto: printscreen

10.20 - Ništa od dogovora - Srbiji ponuđeno sramno rešenje

Srbiji je jutros u Briselu, na sastanku koje je Evropska unija sazvala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ponuđeno rešenje koje je za nju ponižavajuće, saznaje Informer.

Rešenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija nije mogla da prihvati. Po svemu sudeći, kako saznajemo, očekuju nas teški i neizvesni dani, posebno na severu Kosova i Metohije.

Prema našim saznanjima, predsednik Vučić će se najverovatnije večeras obratiti građanima.

10.15 - U toku zajednički sastanak zvaničnika EU, Vučića i Kurtija

Nakon odvojenih sastanaka, usledio je i zajednički sastanak evropskih zvaničnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

9.03 - Počeo sastanak Borelja sa Vučićem

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je u 9.00 sati u Briselu.

Borelj je prethodno od osam sati imao odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prišitnskih insitucija Aljbinom Kurtijem.

8.58 - Borelj završio sastanak sa Kurtijem, sledi sastanak sa Vučićem 

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj završio je oko 8.40 sati odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Foto: printscreen

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom treba da počne u 9.00 sati.

08.41 - Vučić stigao u Brisel, sa Boreljom u 9.00 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel gde će se u 9.00 sati sastati sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

08.02 - Borelj i Lajčak sastaće se najpre odvojeno sa delegacijama

Očekuje se da u svakom momentu počnu, kako su zvaničnici EU opisali, vanredni i hitni sastanci Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa delegacijama iz Beorgada i Prištine. Najpre će se održati odvojeni sastanci, a predviđen je i zajednički sastanak.

Predviđeno je da se šef evropske diplomatije obrati novinarima na kraju sastanka, ali nije dat vremenski okvir za to, jer se ne zna koliko će sastanci trajati.


Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja koji treba da ima odvojene sastanke sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom Vučićem, a zatim je predviđen zajednički susret.

Kako je ranije najavljeno iz Evropske službe za spoljne, Borelj odvojene razgvore sa liderima ima počev od osam časova.

Borelj je sinoć poručio da je potrebno prestati sa rešavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.

- Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa - naveo je na Tviteru.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopšteno je ranije iz EEAS.

Kako je najavljeno, Borelj bi nakon zajedničkog sastanka, trebalo da se obrati novinarima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Patak

pre 1 godinu

Vucic daje svoj maksimum u borbi za ocuvanjem srpskih interesa na KiM

stefan

pre 1 godinu

Nikada necemo odustati od KIM,niti od naseg naroda koji zivi u pokrajini,to Kurtiju treba da je jasno

stefan

pre 1 godinu

Nikada necemo odustati od KIM,niti od naseg naroda koji zivi u pokrajini,to Kurtiju treba da je jasno

Pavlovic

pre 1 godinu

Zbog jednostranih poteza i bahatog ponasanja Kurtija,sve smo dalji postizanju kompromisa

Dana

pre 1 godinu

Podrska predsedniku koji se lavovski bori za svoj narod.

Tinka

pre 1 godinu

Iako nema mnogo nade da će doći do pomaka, Vučić će se danas lavovski boriti za Srbe na KiM, za mir i stabilnost.

Ivona

pre 1 godinu

Puna podrska predsedniku koji cini sve da ocuva mir i zastiti svoj narod na KiM.

Sasa89

pre 1 godinu

Danas je situacija na KiM nikada teza ali se nadam da ce se mirnim i konstruktivnim razgovorom pronaci resenje za postojece probleme.Moram da kažem da mi je drago zbog ovog sastanka, jer verujem u odluke Aleksandra Vučića i njegovu borbu za Srbiju i narod.

Teodora

pre 1 godinu

Zivela Srbija, predsednik se zalaze za mir a isto tako bori se lavovski za svoj narod.

Bilja

pre 1 godinu

Kao nikada jace treba da smo uz svoju drzavu i svoj narod na Kim. Nista ovo nije ni naivno ni lako. Predsednik se bori sa vetrenjacama, blago receno.

Lazar

pre 1 godinu

Verujem da će Vučić ipak izvući nešto korisno za Srbe iz ovog sastanka.

dada

pre 1 godinu

Veoma tezak i naporan sastanak ceka predsednika Vucica

dada

pre 1 godinu

Verujem da ce sastanak biti tezak, ali Vucic je resen da ocuva mir i stabilnost na KiM

maki

pre 1 godinu

Iako nisam optimista da ce se naci neko resenje, ali verujem da ce Vucic uraditi sve da sacuva mir.

gagi

pre 1 godinu

Medjunarodna zajednica mora jednom da prizna da je Kurti faktor nestabilnosti na Balkanu.

Srdjan

pre 1 godinu

ZSO mora da se formira pa tek onda mozemo napredovati u dijalogu.

caca

pre 1 godinu

Srbija je uz predsednika Vučića koji se hrabro bori za svoj narod!

Ana

pre 1 godinu

Srbija se suočava sa velikim pritiscima ali mora se stati na put nepoštovanju koje pokazuje Albanska strana.

tami

pre 1 godinu

Sve dok je Eu na strani Kurtija nažalost nismo u dobroj situaciji i položaju.

Milena

pre 1 godinu

Albanska strana nije ispoštovala ništa iz potpisanog sporazuma. Kurtijev bezobrazluk prevazilazi sve granice.

Slavica

pre 1 godinu

Vučić radi sve u interesu Srba na KiM i svi znaju da oni na Beograd uvek mogu da računaju.

Alen

pre 1 godinu

Maksimalan doprinos za dobrobit Srbije je dao predsednik..

Iv

pre 1 godinu

Kurtiju treba da bude jasno da Srbija nikada neće odustati od KiM.

Sandra

pre 1 godinu

Podrska predsedniku koji se lavovki bori za ocuvanje srpskih interesa i zastiti naseg naroda na KiM.

Pavle

pre 1 godinu

Predsednice, verujemo da ce sastanak biti uspesan.

Perica

pre 1 godinu

Srbija je povukla crtu iza koje ne moze da ide, to je jasno i zapadu, zato su i pozvali ludog Kurtija da ga urazume.

Mikica

pre 1 godinu

Kurti je ludak koji ocigledno ne zeli mir i pregovore, samo trazi nacin da raspiri mrznju i nemire!

Jovana

pre 1 godinu

Gradjani su ponosni na svog Predsednika i pruzaju mu maksimalnu podrsku

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

KURTI TAJ KOJI ODBIJA SVAKO REŠENJE! ,,Kosovo nema svoju politiku, našu politiku vodi Amerika'' - ne tako davno je priznao Ramuš Haradinaj.

Ja

pre 1 godinu

Terorista Kurti nije normalan. Realno, Vucic je prihvatio svaki predlog EU i nadam se da ce se to ceniti a da ce Eulex i KFOR odraditi svoj posao i zastititi gradjane.

Dragi

pre 1 godinu

Država Srbija će biti iz svoj narod na KiM... Deklarativno, da svakako. Ali vojno...kako ćemo ući na KiM kad tamo od 2013 nema Srpske policije? Kako će naša vojska ući na KiM kad su tamo NATO trupe? Zašto naš predsednik izbegava da odgovori na jednostavno pitanje: A zašto na Severu KiM nema srpske policije od 2013? Do 2013 bila je i srpska policija i srpsko pravosuđe i srpsko...sve je bilo srpsko.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija