PROBUDLJIVANJE STRATEŠKOG PARTNERSTVA! Evo šta su se sve dogovorili predsednici Vučić i Alijev

Tanjug

14:15 Politika 0

Tanjug | 23. 11. 2022.

PROBUDLJIVANJE STRATEŠKOG PARTNERSTVA! Evo šta su se sve dogovorili predsednici Vučić i Alijev

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Aleksandar Vučić i Ilham Alijev razgovarali su danas o perspektivama razvoja odnosa dve zemlje i, pozivajući se na Deklaraciju o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu, potpisanu u Bakuu iz 2013. i Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu iz 2018, potvrdili su zajedničke interese za produbljivanje strateškog partnerstva između Srbije i Azerbejdžana

U zajedničkoj izjavi navodi se:

1. Ponovo potvrđujući svoju posvećenost ciljevima i načelima Povelje UN, Srbija i Azerbejdžan odlučno međusobno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i nepovredivost međunarodnih granica.


2. Strane izražavaju spremnost da neguju politički dijalog u svim oblastima strateške bilateralne saradnje, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

3. Strane ističu značaj bliže koordinacije inicijativa koje su predložile u okviru međunarodnih organizacija čije su članice Srbija i Azerbejdžan, a posebno UN i njenih specijalizovanih institucija, OEBS-a, Saveta Evrope i Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Takođe ističu spremnost da zajednički deluju u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja i Programa "Partnerstvo za mir" Organizacije Severnoatlantskog pakta.

4. Strane ističu neophodnost jačanja kako bilateralne, tako i multilateralne saradnje u borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje, terorizma, separatizma, ekstremizma, transnacionalnog organizovanog kriminala, nezakonite trgovine oružjem, narkoticima i psihotropnim supstancama, trgovine ljudima, pranja novca, krivičnih dela u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i drugih novih bezbednosnih izazova.

5. Strane naglašavaju da će se dve države uzdržati od bilo kakvih radnji koje štete odnosima strateškog partnerstva i da će se međusobno obaveštavati i odmah obaviti konsultacije u slučaju bilo kakve pretnje.

Strane potvrđuju svoje obaveze da spreče korišćenje svoje teritorije, komunikacionih sistema i druge infrastrukture od strane bilo kojeg međunarodnog aktera u svrhu pripreme ili izvođenja oružane agresije ili drugih neprijateljskih akcija i pretnji protiv država Strana.

6. Strane podstiču razmenu poseta na različitim nivoima, intenziviranje i širenje kontakata između parlamentaraca i šefova ministarstava, predstavnika relevantnih struktura, u cilju produbljivanja strateškog partnerstva i jačanja međusobnih aktivnosti.

7. Strane ističu značajnu ulogu međuparlamentarnih grupa prijateljstva koje deluju u skupštinama Srbije i Azerbejdžana u jačanju prijateljskih i obostrano korisnih odnosa između dve države.

8. Imajući u vidu da su međusobna ulaganja jedan od osnovnih podsticaja ekonomske saradnje, strane izražavaju spremnost da jačaju, štite i promovišu ulaganja u oblastima od zajedničkog interesa.

9. Strane konstatuju da pridaju poseban značaj aktivnosti Međuvladine komisije Srbije i Azerbejdžana za trgovinu i ekonomsku saradnju i podržavaju održavanje njenih sastanaka na redovnoj osnovi.

U tom kontekstu, ističu značaj ulaganja zajedničkih napora u cilju povećanja obima međusobne trgovine i diversifikacije njene nomenklature.

10. Strane podržavaju stvaranje povoljnih uslova za preduzetništvo, organizovanje zajedničkih poslovnih događaja u cilju razvoja bilateralnih poslovnih odnosa, kao i širenje direktnih veza između poslovnih zajednica dveju zemalja.

11. Konstatujući izuzetnu ulogu turizma u obezbeđivanju ekonomskog rasta, strane naglašavaju neophodnost zajedničkog delovanja u tom pravcu.

12. Strane podstiču razmenu iskustava i unapređenje saradnje u oblasti multikulturalizma, nauke i obrazovanja, zdravstva, životne sredine, socijalne zaštite, omladinske i sportske politike između dve države, između ostalog, kroz održavanje redovnih bilateralnih sastanaka i dana kulture.

13. Strane stimulišu uspostavljanje direktnih kontakata između gradova dve države u trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturno-humanitarnoj oblasti i u tom pogledu visoko cene izgradnju veza bratimljenja između gradova Srbije i gradova Azerbejdžana.

14. Strane su se saglasile o formiranju Saveta za strateško partnerstvo između Srbije i Azerbejdžan u cilju efikasnog rešavanja prioritetnih pitanja od zajedničkog interesa i podizanja bilateralnih odnosa strateškog partnerstva na kvalitativno novi nivo.

Potpis na zajedničku izjavu, stavili su predsednici Vučić i Alijev.
 

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.