Nebojša Bakarec: Koliko mora da mrziš Srbiju, kad navijaš za protivničku državu!

nebojša bakarec

16:06 Politika 0

Informer.rs | 25. 11. 2022.

Nebojša Bakarec: Koliko mora da mrziš Srbiju, kad navijaš za protivničku državu!

Političke razmirice i razmimoilaženja su jedno, a sport je nešto sasvim drugo. Političke razmirice i razmimoilaženja su jedno, a mržnja prema svojoj zemlji je nešto sasvim drugo. Ta mržnja je najočiglednija kada određeni mediji, po pravilu tajkunski, opozicioni i antisrpski, i pojedinci sa tih medija, otvoreno navijaju za protivnike naše fudbalske reprezentacije, na svetskom prvenstvu u sportu koji u Srbiji izaziva najveću pažnju. Jedino objašnjenje koje se može naći za ovu pojavu je mržnja prema sopstvenoj zemlji, tzv. autošovinizam. Koji drugi razlog može da postoji? Nema ga!

Neoprani besposličar, tajkunska pudlica i bazdeći hejter Marko Vidojković, 24.11.2022. gostovao je  na TV „NovaS“, gde je izneo niz uvreda na račun Srbije, predsednika Srbije i fudbalske reprezentacije Srbije. Vidojković je kolumnista lista „Danas“, novinar medijske kuće „NovaS“ i voditelj emisije „DLZ“ koja se prikazuje na programima „NovaS“.

Vidojković je pozvao narod da navija za reprezentaciju Brazila na prvom meču koji srpska reprezentacija igra u Kataru. Vidojković, obnevideo od mržnje, reprezentaciju Srbije je nazvao „SNS reprezentacijom“ i „bagrom“. Vidojković je Srbiju nazvao „nacističkom“. Vidojković je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića takođe nazvao „bagrom“ i „kriminalcem, diktatorom, autoktatom i lusterom“.

Vidojković sramno kaže: „Poslednji put je 2010. Srbija bila demokratska zemlja, te si mogao da navijaš za Srbiju, kada je bilo svetsko prvenstvo…Od tog trenutka SNS ima kontrolu nad svakim segmentom društva, naročito nad fudbalom, i ti vidiš da je to reprezentacija SNS…“.

Prvo, Srbija je demokratska država, neupitno. U poslednjih deset godina, od kako je na vlasti SNS, demokratija je mnogo razvijenija, nego u periodu do 2012. Drugo, Vidojković pokazuje kolika je neznalica, zbog toga što je SNS na vlasti od 2012. godine, a ne od 2010. godine. Treće, predsednik Vučić i SNS, uzdižu, grade Srbiju, umesto da je kontrolišu. Četvrto, svi nacionalni timovi, u svim sportovima, su reprezentacije Srbije, i sramotno je da ih bilo ko vređa nazvajući ih „reprezentacijama SNS“.

printscreen

Vidojković sramno kaže o predsedniku Srbije: „Pa evo ovaj luster je pričao pre neki dan. Tako mu dobro priliči da je luster, da sam odlučio da mu je to novi nadimak. Momci su se slikali sa lusterom, kad su išli avionom…Luster im se privalio…To nije predsednik naše zemlje, on je autokrata, diktator i kriminalac. Tako da, u tom kontekstu, kada znamo da je zemlja oteta od strane jedne organizovane kriminalne grupe, i reprezentacija je isto oteta od iste grupe. Prema tome, to nisu moji, da pratiim prvenstvo navijao bih za Brazil večeras“.

Prvo, ovde se „novinar“ samozvanih elitnih medija, podsmeva nekome po osnovu fizičkog izgleda. Podsmeva se predsedniku Vučiću zbog toga što je visok dva metra, i naziva ga lusterom. Kada se podsmeva nekome ko je normalan, zamislite kako bi se tek „novinar“ Vidojković podsmevao tzv. malim ljudima, hendikepiranima, invalidima. Sramota. Drugo, Vidojković vređa predsednika Srbije, nazivajući ga kriminalcem, diktatorom i autokratom. Za ovih deset godina, predsednik Vučić je pokazao sve suprotno od toga. Dvostruko je povećao plate, smanjio nezaposlenost za tri petine, izgradio je Srbiju. Usvojio je sve zahteve predstavnika EU parlamenta i opozicije u vezi izbora. Većina medija je protiv njega, i slobodno deluju. Pa, koji autokrata, diktator i kriminalac bi tako postupao? Nijedan!Treće, Vidojković vređa i SNS i građane koji su glasali za SNS (1,6 miliona na parlamentarnim izborima) nazivajući ih „organizovanom kriminalnom grupom“. Sram ga bilo!

Kada se na ekranu emisije, pojavila slika predsednika Vučića i naše reprezentacije iz aviona, neoprani novinar lista „Danas“ i „NoveS“, Vidojković je kriknuo: „Evo to je ta slika, evo ga luster, pa ne mogu bre da navijam za ovu bagru, nikako“.

Lažni novinar bazdeći Vidojković, naše fudbalere, reprezentativce, trenere, i predsednika Vučića najgrublje vređa, nazivajući ih bagrom. Nisu li upravo Vidojković i njegov emotivni partner iz emisije „DLZ“ najgora bagra koja postoji?

Užegli i zadrigli Vidojković na kraju halucinira pod uticajem neke supstance: „Nalazimo se u nacističkoj Nemačkoj. Nalazimo se u prilično sličnoj državi, u sistemu koji je uspostavljen na principima vladanja Gebelsa, jel, kao što je princip Aleksandra Vučića lustera …To je sada jedna šira slka… Da ne ličimo više na nacističku Nemačku, da uvedemo sankcije Rusiji, koja liči na nacističku Nemačku“.

Zbog čega neoprani Vidojković vređa Srbiju nazivajući je nacističkom? Zbog toga što patološki mrzi Srbiju. U kojoj to nacističkoj zemlji, u medijima bi mogao da opstane neko nalik Vidojkoviću? Ni u jednoj. Srbija ima intenzivnu spoljno političku i međunarodnu saradnju, pre svega sa zemljama zapada. Pa, valjda bi neko sa tog zapada, za ovih deset godina, primetio taj nacizam u Srbiji, i reagovao. Toga nema, to ne postoji. To je samo odvratna autošovinistička halucinacija jedne bahate ništarije, koju bez razloga nazivaju piscem i novinarom. I ovo dolazi iz tajkunskih medija koji tvrde da su profi novinarstvo. Ovakvo novinarstvo, poput Vidojkovićevog, postoji samo u kafileriji pasa obolelih od besnila!

printscreen

Tokom i posle utakmice takunski mediji su pokazali da navijaju za Brazil, a protiv Srbije. Najdalje u navijanju protiv Srbije, a za Brazil, su otišli tajkunski portali „Direktno“ i „NovaS“.

Sajt „Direktno“- naslov - „Majstorija Brazilca: Rišarlison-Srbija 2:0!“. Tekst je pratio tok utakmice. Kad je Brazil postizao gol, pokazivano je ogromno oduševljenje, a tekst je glasio: „GOOOL – VODI BRAZIL 1:0!“ i „„GOOOL – 2:0 ZA BRAZIL!“.

Ovakvo oduševljenje se normalno pokazuje samo kada vaša zemlja postigne gol.

Sajt „Direktno“- naslov - „Ovom golčinom je Rišarlison presudio Srbiji (VIDEO)“. U tekstu stoji: „Najveći "krivac" za ovaj poraz Srbije jeste i napadač Brazilaca, Rišarlison, koji je postigao dva gola. Drugi pogodak je bio istinsko umetničko delo. Srbija je imala priliku da spozna "Žogu bonito"“.

Ovakvo oduševljenje se normalno pokazuje samo kada vaša zemlja postigne gol.

Sajt „Direktno“- naslov -„BRAZIL JE BRAZIL: Sad mora da padne Kamerun!“ U tekstu stoji: „“Karioke“ su majstorijama Rišarlisona slavile sa 2:0 i tako su napravile korak ka osmini finala“.

Sajt „Novas“ – naslov - „VIDEO Majstorija Brazilca protiv Srbije: Nismo ovo smeli da mu dozvolimo“

Sajt „NovaS“ - naslov -„Piksijeva besna reakcija: Bacio sako i flašicu, ovakvog ga nikad nismo videli“.

Sajt „NovaS“ – naslov „VIDEO Frka na tribini iza gola, Srbin pobesneo, pa pljunuo“. U kratkom tekstu stoji: „Na samom početku meča iza gola Srbije jedan navijač „orlova“ je pljunuo ka Brazilcu koji ga je iznervirao“.

Čemu služi ovakav tekst, koji ima i video prilog? Ovakav prilog služi tome da prikaže naše navijače kao primitivce koji pljuju divne navijače Brazila.

printscreen

Sajt „NovaS“- naslov -„Predsedniče, je l’ ste baš morali da zovete Piksija?“. U tekstu stoji: „Pa, kako to da prođe bez njega...Ono što nije preko potrebno, bez čega se nekako i može je poziv predsednika Aleksandra Vučića, ali nije odoleo. Morao je. Pozvao je Piksija, što ne bi? Poželeo mu je sreću pred utakmicu s Brazilom. Pa, kako da nešto bitno prođe bez njega, da slučajno ne bude fokus na njegovoj „borbi za Kosovo““.

Ovaj odvratni tekst pokazuje šta je cilj, ko je meta, i ko smeta „Novoj S“. Ovaj tekst pokazuje koliko novinari „NoveS“ mrze Srbiju i predsednika Srbije. Novinari „NoveS“ spore nesporno, a u fudabal mešaju politiku, i posprdno pominju Vučićevu „borbu za Kosovo“. Sramota.

printscreen

Sajt „Danas“- naslov - „Nemoć, utišana euforija…“. U tekstu stoji: „Regionalni mediji nisu štedeli Srbiju za inferiornu igru protiv Brazila“: „Novinari iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na isti način videli poraz Orlova od Karioka (0:2). Tako je Klix.ba zveštaj naslovio sa „Brazil furioznom igrom u drugom poluvremenu savladao nemoćnu Srbiju“, dok je Index.hr napisao „Srbija nemoćna protiv prvog favorita“. Hrvatski Jutarnji list je događanja u Dohi opisao sa „Brazil na krilima Rišarlisona srušio Srbiju“, a rivalski Večernji list primetio „Brazil nakon žestoke borbe „orlovima“ za 10 minuta slomio krila i san o senzaciji““.

Jedina svrha ovog teksta je da se prenese izveštavanje antisrpskih medija iz Hrvatske i Federacije BiH.

Sajt „Danas“ – naslov - „„Jedna lopta mi je bila potrebna da probijem Srbiju“: Rišarlison objasnio pobedu svog Brazila“.

Akcenat je na „PROBIJANJU“ Srbije. „Danas“ slavi probijanje Srbije!

Da može i drugačije pokazao je sajt N1. Mnogo umerenije reakcije su bile na sajtu N1. To je istovremeno i dokaz da reakcije na portalima „Direktno“, „Danasa“ i „NoveS“ nisu normalne.

Tekstovi na sajtu N1 glase: „Orlovi se držali sat vremena, ali Brazil došao do rutinske pobede“ i „Brazilci blistaju na društvenim mrežama: Cilj ispunjen!“.

Kako izgleda normalno novinarstvo i izveštavanje, navešću, ne kroz primere provladinih medija već kroz primere dva neutralna medija – portala „Euronews“ i RTS.

Sajt „Euronews“ ima samo dva naslova o utakmici Srbija- Brazil – „Dragan Stojković posle Brazila: Da se odmorimo, pa da rešimo svoju sudbinu“ i „Brazil je ipak mnogo jak, Rišarlison sa dva gola matirao Srbiju na startu SP“. Nema mržnje prema Srbiji, nema navijanja za Brazil.

Sajt RTS je, naravno imao mnogo tekstova na temu utakmice Srbija – Brazil, ali ni jedan nije bio protiv Srbije, ili navijački nastrojen u korist Brazila. Evo samo tri primera naslova sa sajta RTS: „Piksi posle poraza od Brazila: Da su nam zdravi Mitrović, Vlahović i Kostić...“, „“Orlovi“ požrtvovani, ali bez prave ideje i šanse za dobar rezultat protiv Brazila“ i „Analiza suđenja - Fagani se nije proslavio“. U ovom poslednjem tekstu stoji: „Stručni komentator RTS-a, sudijski trener Dejan Nedić, istakao je da je Iranac Alireza Fagani bio naklonjen Brazilu na utakmici protiv Srbije“.

Na kraju, postaviću pitanje medijima „Direktno“, „NovaS“ i „Danas“, iz naslova teksta - Koliko mora da mrzite Srbiju, kad navijate za protivničku državu?Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.