• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.11.2022

18:26

VUČIĆ DOPUTOVAO U OSLO! Predsednika sutra očekuju važni sastanci sa najvišim zvaničnicima Norveške

printscreen

Politika

VUČIĆ DOPUTOVAO U OSLO! Predsednika sutra očekuju važni sastanci sa najvišim zvaničnicima Norveške

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Oslo, gde će sutra i u utorak razgovati sa najvišim zvaničnicima Norveške

Vučić će se tokom posete sastati sa kraljem Haraldom Petim, predsednikom Vlade Norveške Junasom Garom Stereom i predsednikom parlamenta Masudom Garahanijem.

Tokom posete, predsednik Vučić će se sresti i sa norveškim privrednicima iz energetskog sektora.

Poseta predsednika Srbije usledila je nakon skupa lidera Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Taj skup je organizovao predsednik Vučić 17. novembra zajedno sa Norveškom, pod nazivom "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu".

Učestvovali su, pored Vučića, i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i zamenik ministra energetike i specijani izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Eriksen.

Vučić je tom prilikom istakao da su u oblasti energetike potrebne brojne reforme, promena naših navika, ali i ogromna ulaganja, čak između 16 i 30 milijardi evra narednih godina, kao i da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora prezdueti, jer ćemo se u suprotnom suočiti sa katastrofom.

Za sve vlade u regionu, jedno od najvažnijih pitanja je napredak u sektoru energetike, istakao je Vučić.

On je rekao da je ove godine konstatovano da u Srbiji postoje duboki suštinski problemi, i to ne samo kada je reč o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već kada je reč o nama, našem staromodnom pristupu, starim tehonlogijama u termoelektranama.

Takođe, dodao je da ničeg novog nema ni kada je reč o hidropotencijalima, i da država nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj ponudi i potrošnji.

- To znači da ćemo morati da sprovedemo mnogo reformi, da promenimo navike i da radimo na prilično drugačiji način - naglasio je predsednik Srbije.

Zato smo, kazao je, i zamolili partnere iz Norveške, ali i Velike Britanije da pomognu, dodajući da su norveški partneri bili od velike pomoći, i posle nekoliko meseci tokom kojih su pomno pratili situaciju u Srbiji, imaju kratkoročne, srednjoročne i durgoročne predloge i postavljene prioritete, kada je reč o tome šta treba da uradimo.

Predsednik Srbije je i tokom boravka u Pragu rekao da Srbija zajedno s Norvežanima priprema energetsku strategiju, a pre nekoliko dana je i ministar finansija Siniša Mali rekao da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom i da će narednih nedelja biti doneta odluka o pravcu u kojem će energetski sektor biti razvijan.

- Narednih par nedelja ćemo da odlučujemo o tome koji ćemo scenario da usvojimo. Potrebno je da se milijarde ulože u energetiku, ali je ova kriza pokažala da, osim zdravstva i proizvodnje hrane, treći najvažniji stub suvereniteta i razvoja zamlje u buduhcosti je energetika, tako da ćemo se veoma ozbiljno posvetiti tome - rekao je Mali.

Eriksen je na konferenciji u Beogradu 17. novembra pozvao zemlje Zapadnog Balkana da sarađuju u oblasti energetike i nalaženju rešenja za uvođenje većeg stepena obnovljivih izvora energije (OIE), kao i postizanju ciljeva zelene trenzicije.

On je ponudio pomoć Norveške, njenih kompanija i iskustva koje imaju u toj oblasti kao zemlja koja 90 odsto svojih potreba za energijom zadovoljava iz OIE.

Naglasio je da je bliska saradnja zemalja u regionu sa fokusom na razmeni enegenata neophodna.

Eriksen je rekao kako zelena tranzicija mora da bude fer proces za koji moraju da budu pronađena održiva rešenja i dodao da to može da se postigne samo u otvorenom dijalogiu zemalja regiona uz međusobno poverenje i posvećenost.

Eriksen je tada najavio da će predsednik Vučić za dve nedelje posetiti Norvešku, kako bi tamo bili nastavljeni razgovori o saradnji i oblasti OIE.

Vlada Srbije je u septembru potpisala ugovor s norveškom firmom "Rystad Energy" o konsultantskim uslugama za unapređenje energeskog sektora Srbije.

Norveška ima velike rezerve nafte i prirodnog gasa u Severnom i Norveškom moru, a obiluje i mineralima i šumama, i u velikoj meri koristi i hidroenergiju.

Takođe, jedan je od lidera u zelenoj tranziciji i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Norveška je najveći evropski dobavljač gasa i veliki svetski proizvođač nafte i u toj zemlji očekuju da će naredne godine proizvoditi 4,3 miliona barela nafte dnevno, što je za 200.000 barela nafte više nego u ovoj godini.

U 2021. robna razmena između Srbije i Norveške je iznosila 142,64 miliona evra (izvoz 26,1 mln. evra, a uvoz 116,54 mln. evra).

U 2020. robna razmena je iznosila 68,11 miliona evra (izvoz 18,71, a uvoz 49,41 mln evra).

Najveći domet saradnje Srbije i Norveške ostvaren je u oblasti investicija u iznosu od 1,36 milijardi evra.

Značajna su ulaganja kompanija RAPPMarineAS, EMISOFT i Elopak.

Norveška je jedan od najvećih bilateralnih donatora u Srbiji - različitim programima pomoći, kroz donacije i tehničku pomoć u proteklih 15 godina obezbedila je oko 216 miliona evra razvojne pomoći.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vojka

pre 1 godinu

Presednik nastavlja u punoj brzini borbu da se cuje i podrzi nas stav

Nemanja

pre 1 godinu

Energetska kriza je svuda u svetu i drago mi je da naš predsednik razmišlja u tom pravcu da na vreme spremimo sve.

Persida

pre 1 godinu

Dobro je ostvariti bilateralnu saradnju sa Norveškom iz razloga prenošenja njihovih iskustava na polje privrede i energetike.

Sanja

pre 1 godinu

Siguran sam da će predsednik za našu zemlju obezbediti najbolje moguće, kapa dole za sve što radi za sve nas.

Marko

pre 1 godinu

Ako se neko bori za naš narod i zemlju onda je to predsednik Vučić, apsolutna podrška i samo napred.

sasa

pre 1 godinu

Ova Vuciceva poseta Norveskoj moze doneti mnogo Srbiji na svim poljima

Biljana

pre 1 godinu

Teme iz energetike prioritet svih prioriteta.

Dejan

pre 1 godinu

Vucic vodi odgovornu, ozbiljnu i posvecenu politiku i vodi Srbiju putem nezavisnosti i samostalnosti

Jelena

pre 1 godinu

Svaki susret i svi razgovori koje predsednik Vucic bude imao u Oslu sve je to za bolje sutra Srbije

Nenad

pre 1 godinu

Borba za interese Srbije i srpskog naroda uvek i na svakom mestu, svaka čast!

Petar

pre 1 godinu

Ne sumnjam da ce predsednik kao i do sada da radi u najboljem interesu nase zemlje.

Iva

pre 1 godinu

Energija je ključno pitanje ove zime a izgleda i u budućnosti, moramo na vreme obezbediti istu za našu zemlju.

Hrvoje

pre 1 godinu

Poseta Norveskoj je od velike vaznosti zbog podrske u vezi proizvodnje energije i snabdevanja.

Marija

pre 1 godinu

Norveska podrzava nas put nezavisnosti i ta podrska nam znaci u ova krizna vremena

sanja

pre 1 godinu

Saradnja sa uspesnim zemljama je od izuzetnog znacaja za nasu zemlju. Uvek imaju nesto korisno da ponude nasoj Srbiji, svaki sastanak je vrlo bitan.

dea

pre 1 godinu

Vucic ima jako puno prijatelja u svetu,a jedna od tih zemalja je i Norveska.

gaga

pre 1 godinu

Moderna zemlja koja nam sigurno može puno pomoći u ova teška vremena ,pogotovo po pitanju ulaganja u energetski sistem.Ubeđen sam da će predsednik da se vrati sa pozitivnim utiscima i dobrim ugovorima na obostrano zadovoljstvo.

Laza

pre 1 godinu

Svaka poseta Predsednika je od ogromnog znacaja za Srbiju.

Jagoda

pre 1 godinu

Posmatrajući problematiku sa energentima, mora se usmeriti svaka država na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

misterija nemoguca

pre 1 godinu

Predsednik ce sve pokusati da nama i nasoj zemlji bude jos bolje.

Tijana

pre 1 godinu

Drago mi je da je nasa zemlja poštovana , a Vučić svuda dobrodošao.

Luka

pre 1 godinu

Dvodnevna poseta Norveškoj je prilika da se razgovara i sklope neki vazni sporazumi.

Nesa

pre 1 godinu

Vucic je doputovao u prijateljsku zemlju Norvesku,gde ce za dva dana sastane sa najvisim zvanicnicima u Norveskoj.

Milica

pre 1 godinu

Naseg predsednika sutra cekaju vazni sastanci sa bitnim ljudima. Pruzamo predsedniku svu podrsku I uz njega smo.

Pera

pre 1 godinu

Norveska je nas iskren prijatelj u svetu,i to prijateljstvo treba da se odrzava.

Nina

pre 1 godinu

Norveška je u ekologiji vodeća, naročito u zelenoj energiji ali mi nemamo tu snagu mora ali imamo druge resurse na kojima se može raditi.

Nena

pre 1 godinu

Sutrasnji sastanak je svakako znacajna za naseg predsednika I za nasu zemlju. Ovo je prava slika Kako jedan predsednik treba da se bori za svoju zemlju I njene interese.

Mili vanili

pre 1 godinu

Норвешка је деценијама помагала разне пројекте у Србији! Имају веома коректан однос према нашем народу!

Kole

pre 1 godinu

Prilika da Vucic upozna nase orijatelje iz Norveske u kakvoj se poziciji nalaci Srbija,i pod kakvim smo protiscima.

Nemanja Stojković

pre 1 godinu

Треба повећати сарадњу са овом богатом земљом! Многе области сарадње су могуће и то је Вучић схватио! Улагања у енергетику су приоритет, а то ова земља може много да нам помогне!

Filip

pre 1 godinu

Poseta Norveškoj u ovom trenutku usled energetske krize je način da se sklopi neki povoljan paket saradnje.

Oli

pre 1 godinu

Odlicna poseta Vucica Norveskoj gde ce imati veoma vazne sastanke sa Norveskim zvanicnicima.

Mili

pre 1 godinu

Вучић наставља да прави добре послове за Србију!

Nina

pre 1 godinu

Kao sto je veliki Alijev rekao jaka i samostalna drzava koja može da vira svoju budućnost.

Mili

pre 1 godinu

Велике су могућности даље привредне сарадње! Норвешкој треба храна , а нама гас и нафта!

Posa

pre 1 godinu

Norveska i Srbija ce imati sigurno zanimljivr teme za razgovor.

Mare

pre 1 godinu

Ovo je jos jedan od vaznih sastanaka za Srbiju, sve pohvale za Vucicevu svakodnevnu borbu za nase bolje i sigurnije sutra.

caca

pre 1 godinu

Predsednika očekuju važni sastanci i nadamo se da će biti uspešni po Srbiju!

Sale

pre 1 godinu

Vucic nastavlja borbu za nase bolje sutra, a ovakvi sastanci su konkretan dokaz toj tvrdnji.

Mili vanili

pre 1 godinu

Јачамо сарадњу са свим земљама које могу да нам помогну у овој ситуацији! Норвешка је дефинитивно једина од њих!

Tara

pre 1 godinu

Zato je nas narod uz Vucica jer se svakodnevno bori za svoju drzavu na svim poljima.

caca

pre 1 godinu

Veoma vazni sastanci ocekuju predsednika i nadamo se da ce oni doneti dobro Srbiji

Aleksandar

pre 1 godinu

Jedino politikom saradnje i mira koju danas vodimo sa Vucicem mzoemo ici napred.

kaja

pre 1 godinu

Vazni sastanci se nizu bitno je sto Srtbija ucestvuje u njima

Sandra

pre 1 godinu

Srbija radi i dalje naporno na očuvanju dobrih medjunarodnih odnosa a ujedno očuvanju svog stava i pravca u kojem se kreće.

Dana

pre 1 godinu

Srbija mora da saradjuje sa svim zemljama i da siri svoja prijateljstva da bi jos jace napredovala

ana

pre 1 godinu

Srbija ima dobre odnose sa Norveskom i verujem da ce iz ovih sastanaka samo izaci dobre vesti

ljilja

pre 1 godinu

Srbija i pored teske ekonomske i energetske krize nastavlja da razvija saradnju sa svima

Nena

pre 1 godinu

Ovo znači još veće poboljšanje odnosa sa Norveškom i saradnja .

Saška

pre 1 godinu

Norveška je jaka zemlja, i ima dobru energetsku perspektivu

Nena

pre 1 godinu

Vučić se zaista trudi da svakom ovakvom posetom unapredi Srbiju i njene odnose sa celim svetom.

Dex

pre 1 godinu

Sastanci sa visokim zvaničnicima Norveške su jasan dokaz koliko je naš predsednik i naša Srbija poštovani od strane Norvežana.

Nena

pre 1 godinu

Svaka poseta predsednika Vucica bilo kojoj zemlji znaci napredak za Srbiju!

Lala

pre 1 godinu

Od Norvežana se može učiti mnogo kada je razvoj zemlje u pitanju i sigurno je da je ova poseta našeg predsednika za svaku pohvalu.

Sanja

pre 1 godinu

U današnje vreme važno je da se mnogo vodi računa i priča o energetskom sektoru i unapređenju tog dela.

Danka

pre 1 godinu

drzimo pesnice predsednice, i nadamo se dobri rezultatitam....

nadja

pre 1 godinu

velika podrska predesniku Vucicu koji se lavovski bori za svoju zmelju i svoj narod

veljko

pre 1 godinu

uy Vucica Srbija ima buducnost...ziv nam bio 100 godina....

nadja

pre 1 godinu

moramo biti pozitivni i misliti pozitivno, nadajmo se samo lepim vestima

Danka

pre 1 godinu

uz Vucuca Srbija koraca cvrstim koracima napred....

Gaga

pre 1 godinu

Jos jedna prilika da odnosi dve drzave ojacaju odnose i saradnju !

Ja

pre 1 godinu

Vazna poseta. Srbiji je mesto na Zapadu i podrska predsedniku za ovu posetu.

Ja

pre 1 godinu

Podrska za preedsednika i cekamo dobre vesti za nasu enegetiku.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija