• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.12.2022

16:22

Vesić: Građevinski fakultet jedan od najvažnijih oslonaca razvoja Srbije

Informer

Politika

Vesić: Građevinski fakultet jedan od najvažnijih oslonaca razvoja Srbije

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrute Goran Vesić obratio se danas studentima Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji obeležava svoj dan, i poručio da je ta visokoškolska ustanova bila i ostala jedan od najvažnijih oslonaca razvoja Srbije

Vesić je istakao da gotovo ne postoji zemlja u svetu koja se više puta od Srbije gradila i obnavljala, skoro od temelja, a u toj izgradnji Građevinski fakultet, sa 176 godina dugom tradicijom, imao je jednu od glavnih uloga.

“Sa više od 12.000 diplomiranih inženjera ova ustanova je bila i ostala jedan od najvažnijih oslonaca razvoja naše zemlje. Danas, kada se Srbija ubrzano razvija, građevinski sektor beleži istorijski rast, i kada znamo da se svaki uloženi dinar u građevinsku industriju multiplikuje trostruko u našem BDP-u, značaj vaše struke je veća nego ikada pre”, rekao je Vesić.

A, uloga budućih građevinskih inženjera još je značajnija, jer su nove generacije direktan doprinos razvoju Srbije i čitave srpske privrede, dodao je.

“Kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obećavam vam da ću učiniti sve da studenti, istraživači i profesori sa Građevinskog fakulteta budu uključeni u što veći broj projekata koje realizuje naše Ministarstvo”, rekao je Vesić.

Foto: Informer

On je ukazao i da ključ razvoja građevinskog sektora leži upravo u tesnoj saradnji nauke, privrede i države, jer sama nauka, po sebi, ne znači ništa ako nema praktičnu primenu u privredi i društvu.

Zato će Ministarstvo u narednom periodu potpisati ugovor sa Univerzitetom u Beogradu koji se odnosi na studente Građevinskog, ali i drugih fakulteta, kao što su Arhitektonski, Mašinski, Elektrotehnički, Saobraćajni, Rudarsko-geološki, koji će podrazumevati institucionalizaciju studentske prakse, u Ministarstvu i u javnim preduzećima koja su u tom resoru, poručio je Vesić.

Ministar je rekao i da je u pripremi projekat za stipendiranje studenata u koji će biti uključena javna preduzeća, kao i domaća i strana preduzeća koja učestvuju u najvažnijim infrastrukturnim projektima.

Foto: Informer

Naveo je i da će Građevinski fakultet biti uključen u rad radnih grupa za izmenu zakonskih propisa među kojima će prvi biti Zakon o planiranju i izgradnji, kao i da će biti intenziviran zajednički rad u vezi sa Inženjerskom komorom, koja treba da bude zajednički dom svih inženjera.

Ministar Vesić je posebno istakao da se Srbija nikada nije više gradila nego danas - stotine kilometara novih auto-puteva, brzih saobraćajnica, brzih pruga, novi mostovi i tuneli… koji spajaju narod i donose nova radna mesta i investicije.

“U svakom od tih velikih projekata nalazi se pečat vašeg rada”, podvukao je ministar.

Naveo je i da je budžetom za 2023, koju će se u ponedeljak naći pred poslanicima, opredeljeno oko 420 milijardi dinara, odnosno oko 3,6 milijardi evra za kapitalna ulaganja, i da je po visini kapitalnih ulaganja u strukturi BDP, Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi.

Ministar je napomenuo da će država, kako bi umanjila negativne efekte aktuelne krize, nastaviti da ulaže u velike infrastrukturne projekte - puteve, železnicu, bolnice, stadione, a u svemu tome, kaže, potrebna je podrška Građevinskog fakulteta, jer takvi kapitalni građevinski poduhvati mogu da se realizuju samo zajedno.

Primetio je i da se ove godine, osim 176 godina postojanja Građevinskog fakulteta, obeležava i značajan jubilej -  160 godina saradnje tog fakulteta sa nekadašnjim Ministarstvom građevine, a sada Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: Informer

“Ministarstva pod čijom se nadležnošću nalazila oblast građevinarstva, menjala su svoja imena, ustrojstva, ministre, kao i fakulteti koji su se bavili obrazovanjem građevinskih inženjera, ali za ovih 160 godina jedno se nije menjalo, a to je plodotvorna i konstantna saradnja naše dve institucije. Mi, jedni bez drugih ne možemo”, poručio je Vesić.

Zahvalivši svim građevinskim i geodetskim inženjerima čiji je impozantan doprinos ugrađen u temelje moderne Srbije, a među kojima su verovatno najpoznatiji Milutin Milanković i Nikola Pašić, ministar je čestitao Dan građevinskog fakulteta, uz želju da zajedno, na temeljima slavne prošlosti, gradimo bolju budućnost za Srbiju i srpski narod, vodeći se postulatima zapisanim na grbu Fakulteta - istraživati, obrazovati, graditi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

POZNAT DATUM MALE MATURE! Objavljen kalendar aktivnosti za osmake
Društvo

POZNAT DATUM MALE MATURE! Objavljen kalendar aktivnosti za osmake

Završni ispit za učenike koji završavaju osnovnu školu počinje u sredu, 21. juna 2023. godine, od devet do 11 sati, kada će učenici polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će osmaci test iz matematike na kraju osmogodišnjeg školovanja polagati u četvrtak, 22. juna, takođe od devet do 11 sati

02.12.2022

14:47

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija