• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. JEVTIĆ

24.12.2022

07:00

NASTAVLJA SE NEVIĐENA HAŠKA TORTURA NAD SRBIMA  Britanci maltretiraju Karadžića u zatvoru

Politika

NASTAVLJA SE NEVIĐENA HAŠKA TORTURA NAD SRBIMA Britanci maltretiraju Karadžića u zatvoru

Podeli vest

Bivši lider Republike Srpske, koji kaznu služi u ozloglašenom kazamatu na ostrvu Vajt, sa porodicom može da razgovara samo pet minuta nedeljno, i to isključivo na engleskom jeziku!?

 

Britanci nastavljaju da muče bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji hašku kaznu služi u ozloglašenom zatvoru na ostrvu Vajt, dozvoljavajući mu da sa porodicom priča samo jednom nedeljno, i to isključivo na engleskom jeziku!?!

Ove šokantne informacije otkriva advokat Goran Petronijević, koji ističe da Karadžićevi razgovori sa porodicom smeju da traju svega pet minuta. Osim toga, dodaje Petronijević, britanski čuvari teraju Karadžića i članove njegove porodice da pričaju isključivo na engleskom jeziku kako bi sve razumeli, jer nemaju prevodioca!?!

Politika osvete

Ovo mi liči na britansko sprovođenje politike osvete
Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

 


Nema promene

 


Petronijević upozorava da se zatvorski uslovi u kojima Karadžić boravi uopšte nisu promenili otkad je prošle godine prebačen na ostrvo Vajt na služenje doživotne kazne.
- Dakle, Karadžić samo može porodici da kaže da je živ i ništa više. Nastavlja se tortura. Njega sada primoravaju da govori na engleskom jeziku, jer nemaju tamo prevodioca, kako bi znali šta govori! Zamislite da on mora sa sopstvenom porodicom da razgovara na engleskom jeziku!?! Lično, vrlo sam zabrinut za ono što će se u budućnosti s njim dešavati - ističe Petronijević.


Radovanu Karadžiću, kako smo ranije pisali, britanski čuvari su uskratili i najosnovnije stvari poput jastuka za spavanje, stolice, računara, lampe za čitanje, pa čak i lekova i hrane!?! 
Komentarišući ove navode, Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije i jedan od potpisnika apela više 120 istaknutih ljudi u Srbiji kojim su generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu skrenuli pažnju na maltretiranje Radovana Karadžića u zatvoru, kaže da mu to liči na politiku osvete.
- To što Karadžić ima pravo samo pet minuta da priča sa svojom porodicom jeste jedno ograničenje koje je izuzetno strogo. On je politički osuđenik, a ne klasičan kriminalac. Kao politički osuđenik trebalo bi da ima bolji tretman. Ali jasno je da Britanci namerno to rade. Sprovode politiku "vendete", odnosno osvete. Kao da žele da zatvorenicima dodatno otežaju život u tim zatvorima, mimo zatvorskog režima. To je politika traženja "žrtvenog jarca" za negativnu ratnu politiku koju je Zapad vodio prema bivšoj Jugoslaviji - naglašava Jovanović.


Muslimanski lobi


Advokat Božidar Spasić ocenjuje da u ovom zatvoru postoji jak muslimanski lobi koji nije naklonjen Karadžiću.
- Karadžićev tretman u zatvoru zvuči gotovo neverovatno, ali je istina. Za vreme rata u BiH upravo je Karadžić imao jaku lobi grupu iz Londona, koja mu je nakon hapšenja i suđenja okrenula leđa. Karadžićev loš tretman možemo tumačiti i željom Engleza da prikriju nekada dobre veze s njim. Postoje i glasine da je jedan od upravnika zatvora musliman koji je veoma blizak Bakiru Izetbegoviću. Karadžić, prema svemu sudeći, definitivno ima status "otpisanog" - zaključuje Spasić.
 

Stevandić: Ima tretman kao terorista

 

Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske, ističe da je Radovan Karadžić politički zatvorenik i da je on kao takav bezopasan po svoju okolinu, a suđeno mu je kao da je u pitanju nekakav opasan terorista.
- Karadžić je politički zatvorenik i njemu je suđeno zbog politike koju je predstavljao, a sada ima tretman kao da je terorista koji je bacao bombe. On je bezopasan za svoju okolinu i zatvorenike. Sve to ukazuje na političke motive - podvlači Stevandić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosBikovic

pre 1 godinu

Да садашња борба има религијски смисао и позадину, јасно показују активности светских политичара. Запад је раније приказивао себе: као борца с „безбожним комунизмом“, „исламским фундаментализмом“, а сада је коначно отворено изговорио име свог правог непријатеља – православља...! Тако је недавно један од главних заговорника прикључивања Украјине Европској Унији, шведски министар иностраних послова Карл Билт, изјавио да се последњих неколико година Русија наводно, - променила на горе…!? Ако је у првој деценији после распада Совјетског Савеза њена власт изражавала кроз своју политику посвећеност „западним вредностима“ и покушавала да ове „вредности“ усади у своје становништво, то се тренутно руско руководство (Путин) солидарисало са грађанима и учврстило у оштрој опозицији Западу. „Путин“, рекао је Билт, „демонстрира своју приврженост, не међународним вредностима, него - православним...! Због тога је православље опасније од исламског фундаментализма и представља: главну опасност по западну цивилизацију“... Између осталог и зато: што покушава да наметне одређени тип традиционалних породичних односа и непријатељство према гејевима и трансгендерима“...! ( Зашто се то од једног НАТО званичника приписује Православљу: када ТО ЈАСНО ПИШЕ У ПОСЛАНИЦИ СВЕТОГ ПАВЛА РИМЉАНИМА, која је саставни део Светог Писма – Новог Завета

Zokson

pre 1 godinu

Netreba da nas cudi takvo ponasanje prema Srbima, kroz citavu istoriju se to desava ! Inace zlocinci ostaju zlocinci !

Dragi

pre 1 godinu

Stevandić...kao i Dodik...kako vetar duva. Juče bi, kao i Dodik, hapsio Karadžića, samo da zna gde se krije, a danas... i on i Dodik su najveće patriote, najveći Srbi...Sram ih bilo. Stevandić je bio visoki funkcioner SDS-a, a onda se 2014 preko noći prodao Dodiku i "oduzeo" mesto gradonačelnika Banja Luke Dodikovom SNSD-u. Ali narod je glasao za njih na zadnjim izborima. E, eto pokazatelja kakav smo mi narod!?

Sta

pre 1 godinu

Neka osjeti kako je bilo Muslimanima po srpskim logorima

Sava

pre 1 godinu

Енглези су одговорни за многа Крвопролића широм Света а за Растурање Југославије уз Немце и САД главни Режисери…Овде се ради о основним људским правима који су укинути нешто као над Србима на Косову и Метохији.Кадија те тужи, кадија те суди!

pisac

pre 1 godinu

On nema tretman kao "terorista",on je terorista i masovni ubica i takav tretman je za njega ok.Nije Svet zaboravio sta su srbi radili 1990 -ih god.Sada neko treba i da placa cenu te zloglasne politike,zato ja mu od sveg srca zelim da pozivi jos dugo i da uziva tu gde jeste.

PUTIN NIJE RADOVAN KARADŽIĆ, BAŠ DA VIDIMO KAKO ĆETE GA SMESTITI U HAG?! Britanac koji osudio lidera RS ima specijalan zadatak u Ukrajini!
Planeta

PUTIN NIJE RADOVAN KARADŽIĆ, BAŠ DA VIDIMO KAKO ĆETE GA SMESTITI U HAG?! Britanac koji osudio lidera RS ima specijalan zadatak u Ukrajini!

Britanski sudija Hauard Morison koji predsedavao većem koje je osudilo prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog navodnih ratnih zločina, obučava 90 ukrajinskih sudija za rad na slučajevima "ratnih zločina" koji su navodno počinjeni tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi Skaj njuz.

15.12.2022

18:49

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sudar na putu Bor - Zaječar! Ima povređenih
Hronika

Sudar na putu Bor - Zaječar! Ima povređenih

Tri osobe povređene su danas oko 13 sati u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila nedaleko od skretanja za nekadašnji aerodrom na putu Bor – Zaječar, kod semafora kojim se reguliše saobraćaj zbog radova na asfaltiranju.

08.05.2024

21:15

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila podršku 169.195 glasača, a Pendarovski 69.710 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija