• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

15.01.2023

22:09

Kurtijeva izborna kampanja finansirana slovenačkim novcem

printscreen

Politika

Kurtijeva izborna kampanja finansirana slovenačkim novcem

Podeli vest

Robert Golobova "albanska" finansijska afera postala je međunarodno poznata prošlog aprila, iako se trudio da stvar prećuti, a u tome su učestvovali glavni mediji, ali su već tada informacije dospele do međunarodne javnosti, koje potvrđuju njegovu umešanost u navodno sumnjive transakcije sa kosovskim političkim predstavnicima. Ovoga puta su vest preneli i ugledni hrvatski mediji koji tvrde da je izborna kampanja premijera Kosova Aljbina Kurtija finansirana novcem iz Slovenije

U prošlosti je sadašnji premijer Slovenije Robert Golob više puta demantovao poznanstvo sa ambasadorom Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem i povezanost sa kompanijom u Crnoj Gori, ali sada izlaze na videlo činjenice da je stvar mnogo veća nego što smo zamišljali, i čak se pominje i nezakonito finansiranje izborne kampanje Aljbina Kurtija slovenačkim novcem, a o tome pišu i Index.hr i Tportal.hr.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova optužili su premijera Kosova Aljbina Kurtija da je umešan u finansijsku aferu, o kojoj već duže vreme izveštavaju mediji u Sloveniji, zajedno sa ambasadorom Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem, navodi Index.hr.

Član predsedništva Demokratskog saveza Kosova Džafer Tahiri rekao je na konferenciji za novinare da je Kurtijeva poslednja izborna kampanja finansirana sumnjivim novcem.

- Ovaj skandal je sve veći i veći. Prema poslednjim informacijama, reč je o 100 miliona evra kompanije GEN, koja se sumnjiči da je finansirala Kurtijevu kampanju preko podružnice u Tirani, gde je prebačeno 14 miliona evra - rekao je Tahiri, navodi slovenački medij pozivajući se na Kosovo onlajn.

On je tada pozvao izvršnu vlast da ispita ove navode kojima se, po njegovom mišljenju, narušava integritet kosovske vlade.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku zatražila je objašnjenja o aferi u koju je, prema pisanju medija, navodno umešan kosovski ambasador u Hrvatskoj Berišaj. Ona je zahtevala i njegovu smenu, rekavši da je pod zaštitom kosovskog premijera Aljbina Kurtija, prenosi Koha. 

Čitaku smatra da iza ambasadora Beriše stoji mnogo dublja veza vlasti sa energetskom mafijom zemalja u regionu. Berišaj je prijatelj premijera Kurtija, koji ga je lično imenovao za ambasadora. Sada se suočava sa ovim skandalom i pod direktnom je lupom.

Kao što je Golob želeo da prikrije aferu, to pokušava  i kosovska vlada, ali prema rečima Čitaka, „skandal se produbljuje i vodi ka otkrivanju krajnje zabrinjavajućih činjenica koje prevazilaze pitanja diplomatskog i ličnog integriteta ili čak krivičnog gonjenja“, rekla je Čitaku na konferenciji za novinare Čitaku, prenosi slovenački medij Kosovo onlajn.

Ona je pozvala da se ova afera rasvetli do kraja, kako se ne bi dodatno narušila slika Kosova. Prema njenim rečima, Kurtijeva vlada pokušava da zataška ovaj skandal od početka aprila 2022. godine (vreme izbora u našoj zemlji).

Čitaku je podsetila da su mediji juče objavili i druge informacije koje dokazuju da je kompanija GEN na račun ambasadora Berišaja uplatila 1.470.000 evra.

Kosovski mediji preneli su i druge činjenice o Berišajevoj poslovnoj vezi sa kompanijom GEN, o kojoj Berišaj nije bio iskren tokom svog pojavljivanja pred istražnom komisijom. Prema ovim informacijama, kompanija GEN je na Berišajev račun deponovala 1.470.000 evra, što Berišaj nije prijavio komisiji. Sa ovim upečatljivim podacima, to je organizovano zataškavanje.

- Juče se u stranim medijima pojavila informacija da je kompanija GEN finansirala i političke kampanje putem fiktivnog računovodstva u okviru pranja novca, između ostalog, pominjana je i predizborna kampanja premijera Aljbina Kurtija - rekla je Čitaku, prenosi Nova 24 TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
todor

pre 1 godinu

snasao se covek a ne kao nasi sa nasim parama i bez naseg znanja nas odrase,ovaj bar ne uzima od sirotinje da bi uspeo na izborima.

Solo

pre 1 godinu

Ovo samo pokazuje naivnost i kardinalne greske Vucica pokusavajuci da bude mali Tito u bivsoj YU republikama pokazujuci pokornost i jednu karaskteristiku neznanu Srbima a to je molecivost i kukanjej gde ga niko nezarezuje za 1000 dinara...Takodje ima jednu vrlo negativnu karakteristiku gde uvek kasno odradi nesto sto je trebalo mnogo govdina ranije..crnogorski Kriminal i Zvezdini,Partizanovi i navijaci Rada preobrazeni u krimi bande crnogorskim novcem od koka-banana i na kraju siptari koji se sve vise pripremaju i obucavaju Zapadnjacima da ce doci trenutak da i to dodje na dnevni red ove godine....koje on nikako nece moci da izbegne saljuci njegovog Danila u vojsku..

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija