• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.01.2023

10:46

NASTAVLJAMO SA VAŽNIM INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA ZA GRAĐANE SRBIJE! Najveći EU grant za izgradnju pruge od Beograda do Niša

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

NASTAVLJAMO SA VAŽNIM INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA ZA GRAĐANE SRBIJE! Najveći EU grant za izgradnju pruge od Beograda do Niša

Podeli vest

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se u ovoj godini nastavlja sa važnim infrastrukturnim projektima za građane Srbije i da je jedan od njih izgradnja brze pruge od Beograda do Niša, i najavio za februar potpisivanje sporazuma sa EU o donaciji vrednoj 600 miliona evra

- U februaru će biti organizovan veliki događaj, potpisivanje sporazuma sa EU. Velika zahvalnost Evropskoj komisiji, našim prijateljima iz EU. Izgradnja će početi, dodeliće nam najveću donaciju ikada, grant od preko 600 miliona evra za izgradnju pruge od Beograda do Niša. Sada će vozovi ići brzo ne samo ka severu, već i ka jugu - naveo je Mali.

On je rekao za RTS da mi već danas imamo brzu prugu od Beograda do Novog Sada, a za dve godine biće gotovo deo od Novog Sada do mađarske granice.

- Velike stvari se događaju u Srbiji, deset autoputeva gradimo u ovom trenutku, kao i fabrike za prečiščavanje otpadnih voda i druge projekte - kazao je Mali.

Ministar je naglasio da je razvoj puteva i pruga veoma važan za sveukupni ekonomski razvoj Srbije.

- Srbija polako pokazuje koliko smo drugačiji. U uslovima najveće krize pokazujemo svoju snagu. Pratimo šta se dešava, reagujemo na vreme. Imate sve obezbeđeno za građane Srbije, uprkos izazovima sa kojima se suočavamo - rekao je Mali. 

Ministar je naglasio da je današnje stanje srpskih finansija, pokazalo opravdanost reformi.

- Važno je da građani znaju da smo stabilni i da su naše finansije pokazale opravdanost reformi. Da možemo brzo da reagujemo i da, kada se dese nepredviđene situacije, kao što je kriza, da obezbedimo neophodnu podršku - kazao je Mali i podsetio na sve pojedinačne podrške građanima, privredi, mladima tokom proteklih meseci.

Mali je naveo da su uslovi na svetskom tržištu kapitala sve teži, jer novac postaje skuplji i kamate veće, ali da se Srbija za sada snalazi i da je uspela da obezbedi aranžmane koji su daleko povoljniji, kao što je kreditni aranžman sa UAE i sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- Mi smo obezbedili dobar aranžman vredan milijardu dolara sa UAE, sa tri odsto kamate. Ako pogledate referentnu kamatnu stopu u SAD koja se kreće oko pet odsto, mi smo ispod te referentne kamate obezbedili novac - naveo je Mali.

Mali je rekao i da se "snalazimo tako da uštedimo na svaki način, a da obezbedimo svaki dinar da naša ekonomija nesmetano funkcioniše“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boki

pre 1 godinu

Samo mi imamo septicke jame,nemamo prikljucak za gas a leti nemamo dovoljno vode Srbija 21 vek SRAMOTA.

Nikolina

pre 1 godinu

U Srbiji se ulaže u puteve i prugu više nego ikad!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija