• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.01.2023

20:03

BEDNA REZOLUCIJA PROTIV SRBIJE! Kosovo da bude nezavisno, sankcije Rusiji pod hitno... EVO ŠTA JOŠ PIŠE U SRAMNOM DOKUMENTU EVROPSKOG PARLAMENTA!

Tanjug/AP

Politika

BEDNA REZOLUCIJA PROTIV SRBIJE! Kosovo da bude nezavisno, sankcije Rusiji pod hitno... EVO ŠTA JOŠ PIŠE U SRAMNOM DOKUMENTU EVROPSKOG PARLAMENTA!

Podeli vest

U danas usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Sprovođenju spoljne i bezbednosne politike EU, politička grupa socijalista i demokrata je podnela i dva amandmana o Srbiji i KiM, koji su takođe usvojeni, a u kojima se, pored ostalog, Srbija optužuje da je odgovorna za nedavnu eskalaciju na severu KiM.

Autori amandmana su poslanici Tonino Picula, Tejs Ruten i Pedro Markues.
Amandman 113a “naglašava hitnu potrebu da se intenzivira proces dijaloga Prištine i Beograda koji vodi EU u cilju normalizacije bilateralnih odnosa na osnovu međusobnog priznavanja''.

Takođe se, kako se navodi u dokumentu, ''osuđuje kontinuirani obrazac eskalacionih akcija Srbije i aktera koje sponzoriše Srbija, uključujući nelegitimne blokade, nasilne napade i pretnju vojnom akcijom, sa ciljem iznuđivanja ustupaka i podrivanja Republike Kosovo''.


U pomenutom amandmanu se podseća i na to da je, kako se navodi, ''nezavisnost Republike Kosovo nepovratna'' i ponavlja poziv za pet država članica EU koje to još nisu učinile da odmah priznaju nezavisnost pokrajine.
Amandman 100 se odnosi na proses proširenja i u njemu se ''pozdravlja činjenica da je ruska invazija na Ukrajinu podstakla EU da promeni prioritet u svojoj politici proširenja, ali da neophodnost unutrašnjih reformi EU pre prijema novih zemalja u EU ne bi trebalo da bude izgovor za usporavanje procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama''.


Zatim se u istom amandmanu pozdravlja zahtev tzv. Kosovo za članstvo u EU i izražava zadovoljstvo što su Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina dobile status kandidata za članstvo, a EU se poziva da dodeli isti status i Gruziji.
Autori amandmana smatraju da treba da se preispita sprovođenje procesa proširenja “kako bi se omogućila ubrzana integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju ka EU i nepokolebljivu posvećenost reformama vezanim za EU, demokratskoj konsolidaciji i usklađivanju spoljne politike, uključujući njihovo postepeno uvođenje u specifične politike i inicijative Unije”.

Foto: printskrin Youtube/Sanela Prašović Gadžo

Tonino Picula


Poslanik Tonino Picula već je u novembru podneo amandmane o Srbiji na izveštaj Evropskog parlamenta o proširenju. 
U njemu se traži od Srbije da se usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije protiv Rusije, a ukoliko sankcije ne budu uvedene Srbiji je zaprećeno da neće napredovati na evropskom putu. 


Evropski parlament usvojio je ranije danas Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), u kojoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.
Navodi se i da Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa ZSBP i ponavlja da bi "nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU". 


Rezolucija, čiji je autor predsednik Komiteta za spoljne poslove EP, Nemac David Mekalister, usvojena je sa 407 glasova "za", 92 glasova "protiv" i 142 uzdržanih, a u toku glasanja veliki broj amandmana bio je odbijen.
Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, ni za ostale evropske institucije.

Bonus video:





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
robijaće Vučićev kartel i Roša

pre 1 godinu

Jebu pičkoustog i ne vade. Ako, kad mu je bitniji Rošavi od otrovane dece iz Pirota.

Zoran

pre 1 godinu

Iz evropske unije, prestanite da podržvate šiptarske teroriste, i separatiste! Morate da poštujete suverenitet Srbije!

Ja

pre 1 godinu

Eto Vozd hoce da budemo ruska gubernija i mislio da EU nece to sankcionisati. Uskoro nam slede vize, povlacenje investicija i sankcije. Uspeli su duo predsesnik/ministar spoljnih poslova da nas vrate u devedesete po nalogu gazda iz Rusije. Naravno nama je opet EU kriva.

Ja

pre 1 godinu

Podrska predsedniku u borbi za ocuvanje srpskih interesa.

Pera pravda

pre 1 godinu

Ma neeeee, Evropljani su nam prijatelji, daju nam pare, idemo u Davos kod kreatora svega zlog na svetu, a sad nešto kao smo iznenađeni. Novinari, gde li će vam duša

Neca

pre 1 godinu

Zasto Srbija ne proglasi okupaciju svog dela teritorije???? Zasto se ne raspise poternica za sve OVK clanove i Kurtija i plus da odgovaraju oni koji su ih oslobodili??? Da se sankcionisu i svi oni koji su ljubili ruku Medlin Olbrajt i da ustav Srbije zabrani da clanovi vlade Srbije pregovaraju sa bilo kojim od terorista OVK.

ratko

pre 1 godinu

mozete samo da nam popusite i to ako vam dozvolimo ,stoko nacisticka

Goran Bojanović

pre 1 godinu

Ovo su isprdci Adolfa Hitlera. Rusija i Srbija jedna država.

Penzioner

pre 1 godinu

Naplatiti Nemačkim firmama tržišnu Evropsku cenu struje i da plaćaju radnike kao u Nemačkoj!

milan

pre 1 godinu

aman oce li se vucko vise opametiti dosta vise eu,j.....za eu,ajmo pobogu u euroaziju,i jos ce neke za nama,dosta ucene,i ovako ima da prodje dosta pre nego udjemo AKOudjemo ikad i ovako moramo vizu vaditi pa nas onda bas zabole za eu,idemo tamogde nas ocu,da se batali eu,treba para dace nam arapi kinezi i dr,poslati evropu u p.m.

Milutin

pre 1 godinu

Otkazati dalje usklađivanje zakona sa eu i odustati od eu jer nam ne treba.

Perica

pre 1 godinu

Ma EU ćao! Zanosite se vi sa vašim sankcijama,nebulozama itd. Nismo mi za vaše društvo vi ste previše nastrani i neuračunljivi. Da budemo vaši robovi? Pa malo sutra!

Vejo

pre 1 godinu

Čoveče pa kako misliš da ti neko veruje?Pre deset dana su pominjao hrabru zemlju plemena Gali koji su jedini ostalu ne pokoreni,da bi danas kao neka plačipička počeo da cmizdriš?

Fikus

pre 1 godinu

Koja je ovo budala ... Iz svake reči se vidi da je totalno nepismen a Kurtiju očigledno baš takve sluge trebaju

Mile

pre 1 godinu

proglasiti okupaciju i prekinuti veze sa zapadnim nacistima

Mislav

pre 1 godinu

Šta ono Vučić kaže još 2015.... da ćete biti u EU do 2019 čak? Nećete nikada.

Zagor

pre 1 godinu

Srbija zapela u 14.vijeku i ne konta da je svijet evoluirao i da su čista i primitivna cirkusijada ono što rade i ono što pričaju

ratko

pre 1 godinu

j ti takvu evropu gde je Piculicka neko m..o u njemu ,picula da ne budem prosyt malo g...o

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija