• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

28.01.2023

16:08

Šutanovac: Srbija da pokuša da dobije najviše što može i PRIHVATI SPORAZUM koji nudi EU

Politika

Šutanovac: Srbija da pokuša da dobije najviše što može i PRIHVATI SPORAZUM koji nudi EU

Podeli vest

Za razliku od dosadašnjih pregovora i raznih predloga koji su stizali iz međunarodne zajednice, ovoga puta se Srbija suočava sa predlogom koji, pored zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, podržavaju sve zemlje EU kao i SAD, kaže u intervjuu za „Blic“ Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike.

Ističe da je gotovo nemoguće zamisliti da će, na primer Španija, priznati nezavisnost Kosova, ali očigledno je da ovaj sporazum donosi takvu promenu koja odgovara i zemljama koje ne planiraju da priznaju Kosovo što daje posebnu težinu predloženom rešenju.

- Kada se diplomate vodećih država EU toliko potrude kako bi imale zajednički i jedinstven stav, treba očekivati da sa mnogo većim kapacitetom nastupaju kako prema Beogradu tako i prema Prištini. Nesumnjivo, ovoga puta su odlučniji u želji da se problem reši. Ta odlučnost se najviše ogleda u činjenici da je rečeno da će, ukoliko odbije plan, Srbija trpeti posledice. Podsećam, Srbija je potpuno ekonomski zavisna od EU, najveći broj stranih investicija dolazi upravo iz zemalja EU dok naša privreda nema apsolutno nikakvu perspektivu ukoliko dođe do bilo kakvog poremećaja u odnosima sa EU. Ovih dana pojedini neodgovorni političari pokušavaju da u našoj javnosti posledice odbijanja sporazuma predstave kao onemogućavanje turističkih putovanja, šopinga... Međutim, to je banalizacija svega onoga što može građanima da se desi, a što bi bila potpuna katastrofa sa aspekta životnog standarda svakog građanina, povećanja siromaštva... I sve to nisu pretnje, to je realnost koja bi nas zadesila jer je teško zamisliti jednog građanina EU koji bi svojevoljno izdvajao svoj novac za donacije Srbiji ili koji bi davao podršku bezviznom režimu građanima zemlje koja se samoizolovala. Dakle, nema pretnji baš kao što nema ni ultimatuma, jednostavno ukoliko ne želimo da uvažimo stavove svih zemalja EU, ne vidim razlog zašto bi one uvažavale i brinule o našim interesima. U ovom trenutku niko u EU se ne bi zabrinuo ukoliko bi se Srbija zaustavila na evropskom putu, ukoliko bi prestala strana ulaganja ili se kompanije povukle iz Srbije, to nisu teme koje interesuju građane EU, a na nama je da ne dođemo u tu situaciju.

Plan nismo videli, ali se pominje da je u njemu sve osim priznanja nezavisnosti i članstva Kosova u UN. Da li bi takav plan za vas bio prihvatljiv?

- Ne postoji vlast u Srbiji koja nije imala nekakav plan za rešenje kosovskog problema. Zahvaljujući katastrofalnim potezima i neverovatnom nerazumevanju geopolitike, Milošević nije oklevao da se sa diplomatskog polja prebaci na bojište i tu nastaje najveći problem. Interesantan je stepen naivnosti koji je Milošević imao verujući da će mu Moskva pomoći, a kuriozitet je da se takva naivnost i posle tri decenije ponavlja. Koliko nam je Moskva pomogla tada, sad će još manje, dakle ništa. Kritičari sporazuma govore kako ne smemo da se odreknemo dela teritorije, ali zaboravljaju da se kroz istoriju teritorija Srbije najčešće menjala ratovima i da smo u pobedničkim ratovima osvajali teritoriju baš kao što smo je i sa porazima gubili. Milošević nas je uveo u rat koji smo izgubili, a onda smo potpisali kapitulaciju kojom smo se odrekli ne samo suvereniteta na KiM, već i pet kilometara kopnene, odnosno 25 kilometara vazdušne zone bezbednosti unutar centralne Srbije. Mudrom politikom Đinđić je uspeo 2001. da vrati vojsku i policiju do administrativne linije, ali više od toga se nije moglo. Uprkos brojnim pokušajima, tek 2015. uspešno je ispregovarano ukidanje vazdušne zone bezbednosti. Posle više od 23 godine odnosi Beograda i Prištine su sve lošiji, svakodnevno postoji opasnost od sukoba, što zvaničnike EU i SAD dovodi u položaj da daju rešenje koje nije idealno ni za Beograd ni za Prištinu. Ako smo malo iskreni, znamo da idealnog rešenja za obe strane i nema. Podsećam, na teritoriji Evrope vodi se najveći rat od 1945. godine, pojedini moskovski mediji najavljuju nastavak sukoba u regionu zapadnog Balkana, sve to utiče na nervozu u zemljama EU koje ovoga puta ne blefiraju. Pred državnim rukovodstvom je težak zadatak, ali jedino ispravno rešenje je pokušati da se kroz dijalog dobije najviše što je moguće i prihvati sporazum koji spasava kako građane tako i državu od mogućeg opštog kolapsa.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vučić na sastanku sa petorkom sa zapada

Dan pre sastanka Vučića sa petorkom, u Americi ste razgovarali sa Gabrijelom Eskobarom. Šta vam je rekao?

- Bio je to jako interesantan sastanak, jasno je da administracija SAD želi da sveukupne odnose sa Srbijom podiže na viši nivo, da razumeju problem u kome se nalazimo, ali da su nas istorijske okolnosti dotle dovele i da vreme ne može da se vrati, baš kao ni odluke koje su donesene. SAD razumeju važnost Srbije u regionu ali isto tako daju puno podršku kako novom EU planu tako i Briselskom sporazumu. Pogledajte samo kako reaguju prištinski mediji i njihova tviter trol farma, svi do jednog napadaju upravo izaslanika Eskobara koji je u Prištini rekao da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu i da se formira Zajednica srpskih opština. Količina diplomatskih aktivnosti, energije i napora koju je uložila američka administracija u deeskalaciju nedavne krize jasno pokazuje da je njihov interes mir, stabilnost i ekonomski napredak.

Zvaničnici sa Zapada kažu da ZSO mora da bude formirana.

- Može se reći da je to pitanje za zvaničnike EU koja je mentor i žirant Briselskog sporazuma. Podsećam da su pojedini briselski zvaničnici pomislili da je taj sporazum vredan Nobelove nagrade. Ukoliko je Kurti moćniji i od Brisela i od Vašingtona, onda to opet nije naš problem. Posle više poruka, izrečenih pre svih od američkih zvaničnika, očekujem da se Priština urazumi, u suprotnom besmisleno je išta potpisivati.

Predsednik je najavio da će se o planu, kada ga dobijemo, izjasniti građani i Narodna skupština. Da li mislite da na taj način plan može da prođe?

- Moram priznati da me je deo javnosti iznenadio kritikom koju je sveo na lični odnos prema predsedniku Vučiću i koji kroz neuspeh pregovora vidi svoju političku šansu. Ne pregovara se o statusu Vučića i odnosu EU i SAD prema njemu, pregovara se o perspektivi svakog građanina Srbije, o tome hoćemo li biti izopšteni od svih zemalja ili ćemo uhvatiti korak sa modernom Evropom. Potpuno pogrešnu strategiju imaju stranke koje se deklarativno zalažu za EU a sad su najglasnije u kritici sporazuma koji je ponudila upravo EU a za koji kažu da ga nisu ni videli. Svako ko u propasti sporazuma vidi prostor za svoju dnevnopolitičku korist, ne brine ni o građanima ni o državi.

Na Kosovu se situacija ne smiruje. Kako to može da se reši?

- Otkako je započela ruska agresija na Ukrajinu, Kurti pokušava da na teritoriji Kosova izazove incidente koji bi prerasli u sukobe u kojima bi on glumio žrtvu - Ukrajinu, a Srbija bi bila Rusija. Ceo narativ ali i aktivnosti su mu usmerene u tom smeru, međutim to je “pročitano” i u Briselu i u Vašingtonu. Ovim sporazumom Kosovo ne dobija ništa više nezavisnosti nego što je već ima i očekujem da u Prištini dođe do demonstracija koje će biti protiv sporazuma, a organizovaće ih Kurti.

Ukoliko plan ne bude potpisan, kakve bi mogle da budu posledice?

- U slučaju da suprotna strana prihvati a Srbija odbije plan, posledice će biti dugotrajne i nesagledive. Bićemo izolovano ostrvo na repu Evrope, sa ubrzanim ekonomskim propadanjem, sa još većim društvenim raslojavanjem, sa mračnom perspektivom i sa garantovanim decenijskim zaostajanjem. Građani Srbije to ne zaslužuju, a odgovorni političari moraju da urade sve kako do toga ne bi došlo.

Nacionalističke, desno orijentisane stranke, očekivano, ne prihvataju plan. Ukoliko bude potpisan, da li očekujete nekakav odgovor, proteste?

- U Srbiji ne postoje nacionalističke i desno orijentisane stranke, sve do jedne se ponašaju kao ispostave najmračnijih političkih katakombi Moskve i nijedna od njih ne razume da patriotizam ne podrazumeva veću ljubav prema stranoj državi nego prema svojoj. Naravno da će one pokušati da kroz, izvesno rušilačke, demonstracije destabilizuju Srbiju, zaustave dalji put ka EU i po mogućstvu nas okrenu ka raspalom ODKB iz koga beže stalne članice. Međutim, svaki odgovorni političar, ali i građanin mora imati na umu da je ovo sporazum za budućnost, da smo u prošlosti razmatrali razna rešenja i da smo tu gde smo jer nismo razumeli geostrateške političke tokove.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mr K

pre 1 godinu

Problem s Albancima nije od juče , nisu ga napravili Srbi , provlači se kroz 19.i 20.vek A Srbi stalno trpe ucene i posledice . EU je dvolična maćeha koja nije dostojna uloge u rešavanju ovog gordijevog čvora. Gospodin Šutanovac nek stisne....ode na Kosovo i tamošnjim Srbima kaže u oči šta on misli da je rešenje.

Velko

pre 1 godinu

Odavno pitam,cutite vi tzv. novinari a tek "vlast"? Kada ce poceti istrage i tuzbe za veleizdaje i pljacke, a ovaj se samo oglasio, a ne da je nastetio Srbiji i ne staje ???

milan lala

pre 1 godinu

Jel to savetuje onaj sto je za vreme svoje vladavine Srbijom unistio vojsku i kupio zamisli pasnjak 3-kategorije na Terazijama. Sikter .

Nela

pre 1 godinu

Vučić će se uvek zalagati za najbolje interese Srbije,ali takođe će uvek gledati da taj sporazum ide u našu korist

Mišel

pre 1 godinu

Nije dobro ako se potpise, jos gore ako se ne potpise! Nije lak zadatak pred drzavnim vrhom i Vucicem.

Robi

pre 1 godinu

Kako god bilo ali ne smemo dozvoliti da zapadne kompanije odu iz Srbije i 200 000 ljudi ostane bez posle i egzistencije. To bi bila katastrofa.

Dzo

pre 1 godinu

Siguran sam da ce Vucic sa saradnicima sve odvagati i doneti najbolje moguce resenje, koje ce biti najmanje lose za Srbiju.

Kolja

pre 1 godinu

Da nije bilo takvih kao sto je Sutanovac i njemu slicih, danas Srbija ne bi ni bila u ovakoj teskoj situaciji.

ratko

pre 1 godinu

ajd ti majmuncino ti si vojsku zajedno sa onim ponosem upropastio na prosjacki stap si doveo predao sve junake hagu ,zajedno sa ustasom franceticem

Milan

pre 1 godinu

Srbija će prihvatiti onaj predlog EU za KiM koji je u interesu Srbije.

Milan

pre 1 godinu

Prihvatili smo da se o sporazumu koji je ponudila EU razgovara.

Petar

pre 1 godinu

Za sve sto se izvuce pozitivno na KiM je zasluga jedino Vuciceva i nikoga vise, a dezurni savetodavci i strucnjaci kao Sutanovac su svoje znanje pokazali do 2012 kad su ostavili zemlju u haosu

Mile

pre 1 godinu

Ovo govno od coveka da slusamo i njegove savete. Pa on je pilotu helikoptera VS davao ostav na voznju do Kraljeva, da se vrati u Beograd da mu ponese cokoladice koje jede dok se vozi helikopterom.... Dok je bio ministar vojni. Pa ovom idiotu dajete stranu u novinama????

Vojka

pre 1 godinu

Kada bi sve patriote razotkrile svoj stav u vezi KiM mnogi od njih bi nestali sa politicke scene

Maja

pre 1 godinu

Kada pogledamo koliko radnika zapošljavaju ruske kompanije i one iz EU, mrtva trka.

Sanja

pre 1 godinu

Ne znam u kom univerzumu živi Šutanovac, ali građane Srbije mnogo više interesuje hoće li zadržati radna mesta, nego šopng i putovanja.

Zabrinuti

pre 1 godinu

Kaze ortodoksni izdajnik, za cije se vladavine sve rasulo, šutano u propast, šutanovac Zasto sam sebe ne sutnes iz nasih zivota, tamo odakle si dobijao pare za unistenje svoje vojske i drzave

Nika

pre 1 godinu

Sigurna sam da Vučić neće dozvoliti da Srbija propadne i da će doneti najbolje rešenje.

Ivan

pre 1 godinu

Korektno od strane Šutanovca, ko bi očekivao da če se on jednog dana pokajati, što je bio u vladi koja je Srbiju unazadila.

Sandra

pre 1 godinu

Nemačko-francuski plan mnogo više pogoduje Prištini nego Beogradu.

Milanko V

pre 1 godinu

O sporaszumu treba razgovarati i utvrditi crvenu liniju preko koje Srbija ne sme preći.

Nena

pre 1 godinu

Naravno da ce Vučić učiniti sve da Srbija dobije najviše što može a sta se mora ,mora se!

Darko

pre 1 godinu

Vučić se trudi da izvuče najbolje za Srbiju i naš narod.

Nena

pre 1 godinu

Ne sumnjam u Vučićevu mudrost kad je ovako velika stvar u pitanju.

Zora

pre 1 godinu

Licni animozitet prema predsedniku Srbije opozicija treba da resi tako sto ce napokon poceti racionalno da razmislja i da radi u interesu svog naroda.

Kika

pre 1 godinu

Najveći broj stranih investicija dolazi upravo iz zemalja EU i moramo zaista pazljivo donositi sve buduće odluke a predsednik dobro procenjuje situaciju

Nena

pre 1 godinu

Sigurno da ovo nije lako i jednostavno no ali verujem u Vučićevu mudrost kada je ovaj sporazum u pitanju i njegovo prihvatanje.

Mitarpavlovic

pre 1 godinu

Šutanovac , zar imaš obraza da bilo kakve savete daješ Vučiću .

Vesna

pre 1 godinu

Srbija će uraditi sve neophodno kako bi dalje nastavila putem razvoja, ali to svakako ne podrazumeva priznanje lažne države Kosovo.

Marko

pre 1 godinu

Srbija se bori i neće odustati od borbe. Moramo se boriti za budućnost našeg naroda i opstanak na vekovnim ognjištima.

Patriota

pre 1 godinu

Na krv i nož su dočekali odlazak predstavnika EU i SAD opozicione partije da se obruše na Vučića, a sve zarad njihove politike da gaze sve pred sobom zarad vlasti. Ništa im nije sveto, pa ni narod na KIM.

Mitarpavlovic

pre 1 godinu

Šutanovac kada si bio na vlasti što nisi spasio Kosovo , već ste sve uništili a sada imaš obraza da daješ savete .

caca

pre 1 godinu

Svi gledaju da se svaki problem reši,ali svi pritiskaju Srbiju koja uvek trpi najveće posledice!

dera

pre 1 godinu

Pametan čovek zna kada treba i šta treba da kaže , evo ja ću to sada učiniti : Ćuti , ne lupetaj !

Laza

pre 1 godinu

Ovo što je i kako je rekao predstavlja krivično delo, čak nekoliko nlih, po važećem Krivičnom zakoniku. Prihvatanje sporazuma bi takođe bilo kr. delo, samim time ništavno Tužilaštvo bi moralo da reaguje po sl. dužnosti. Samo nije ovo prvi put da neko daje ovakve i slične izjave i predloge, direktno krši zakon, a da tužioci ne reaguju i ne rade svoj posao bez ikakve odgovornosti i posledica.

Klipdy

pre 1 godinu

Srbija je uvek bila otvorena za sve moguće pregovore.

nemanjaSD

pre 1 godinu

Konacno nesto pametno da cujemo i od clanova opozicije! Bez saradnje sa Eu nema napretka Srbije u bilo kom pogledu!

Biljana

pre 1 godinu

U pravu je kada kaze da opozicija misli na polit.poene a ne na resenje problema na KiM

Boba

pre 1 godinu

Predsednik čini sve prave korake u pravom momentu, njegov pristup je vrlo otvoren i nema mnogo nejasnoća.

milica

pre 1 godinu

Bez sumnje, predsednik Vučić se trudi da radi sve što je moguće za Srbiju i da izbegne sukob, pokušavajući da reši pitanje Kosova mirnim pregovorima. A ovi što ništa ne rade samo traže mane.

savakiwi

pre 1 godinu

ova slina bolje da ćuti,izdajnik,razoružao je vojsku Srbije davši tenkove Amerikancima da ih istope u Smederevskoj železari.

lana

pre 1 godinu

Vučić je izdejstvovao mnoga povlačenja priznanja tzv.Kosovo, sve sjajnom spoljnom politikom i jakim diplomatskim veštinama.

Zoran

pre 1 godinu

Vučić je veoma posvećen u branjenju mira i praviću Srbije i njenih građana. On je učinio više za poboljšanje odnosa između Srbije i KiM nego bilo ko do sada, i nastavlja sa naporima da nastavi dijalog kako bi se postiglo trajno rešenje.

jelena

pre 1 godinu

Veruje predsednikovim odlukama vezanih za sva pitanja a pogotovo po pitanju rešavanja problema sa KiM

Cole

pre 1 godinu

To sto se nudi, tek o tome treba da se razgovara i pregovara.

Peki

pre 1 godinu

Nemoj samo ti Šutanovac nešto da govoriš majke ti. Zajedno sa Đilasom i ostalima zakopali Srbiju.

Zoran

pre 1 godinu

Vi demokrate ste i dali KiM bez ikakvog stida i srama. Sve ste skrivali od građana.

Dejan

pre 1 godinu

Kako se sada tako praviš pametan a kad ste vi bili na vlasti svima se izvinjavali za nešto što nismo krivi kao i što su zeznuli KiM.

Ilija

pre 1 godinu

Jel tebe Đilas naterao da se pojaviš u medije,treba svi iz prošle vlasti da se pokrijete ušima.

Pavle

pre 1 godinu

Za razliku od vas nitkova, predsednik Vučić se bori neumorno za Srbiju i njen narod.

Brane

pre 1 godinu

Srbija sve vreme i čini sve da određenim kompromisom reši status Kosova ali do sada nam nisu dali nikakav ustupak.

Ratko

pre 1 godinu

ZSO će biti formirana,hteli to šiptari ili ne, svet jasno vidi njihovu bahatost

raki

pre 1 godinu

Vučić će dati sve od sebe da se pitanje KiM reši na najbezbolniji način po nas.

Djole

pre 1 godinu

Opozicija pod hitno da se deportuje iz zemlje zbog svojih gresaka u proslosti.

Djole

pre 1 godinu

Vucic je jedini koji radi nesto po pitanju KiM.

Djole

pre 1 godinu

Vucicu se jedini bori da KiM ostane kao teritorija Srbije.

mrka

pre 1 godinu

Opozicija je predala KiM Siptarima na srebrnoj tacni i sada im opet nesto fali.

Dzoksi

pre 1 godinu

Svi opozicionari su izgleda dementni cim su zaboravili da su oni ti koji su se odrekli KiM.

RaDA

pre 1 godinu

Šutanovac bi da topi opet tenkove . Proslo si vreme Šule.

Katarina

pre 1 godinu

Ne verujem da se SAD zalaže za mir i stabilnost. Oni samo tako pričaju, a na delu je sve drugačije. Oni gledaju isključivo svoje interese.

Marta

pre 1 godinu

Најважније је да се одржи мир и стабилност, да се људи на Косову и Метохији осећају сигурно, а формирање ЗСО би требало то да им пружи.

Ljiljana

pre 1 godinu

Godinama nas SAD i zapad pritiskaju, godinama nas ucenjuju. Zar je to prijateljski odnos, zar je to politika mira.

Radivoje

pre 1 godinu

Šutanovac odmah zna šta je najbolje za Srbiju. Nervira me što svi pametuju. Svi znaju šta je najbolje za Srbiju. Jedino Vučić vodi mudro državu. Jedini je on koji je najodgovorniji od svih političara.

Radivoj

pre 1 godinu

Za stabilnost i mir u Srbiji, da se ne lažemo, jedino Vučiću možemo da zahvalimo.

Saša

pre 1 godinu

Vučić je dominantna politička figura u celim regionu. I zapadu i istoku su veoma značajni razgovori sa predsednikom Vučićem. I u najtežim situacijama, Vučić je bio izuzetno snalažljiv. Tako će biti i sada.

Radenko

pre 1 godinu

Mnogi se u Srbiji danas junače i bore tobož za Srbiju, a samo Vučić daje sve od sebe i on ima tu sposobnost da vodi icrpne razgovore sa najvećim svetskim političarima. Niko drugi u Srbiji nije za to sposoban.

Jasmina

pre 1 godinu

Mi treba da čuvamo ono što je naše, a ne da pristajemo na ucene. Zapad nas ucenjuje za Ruse, pa jel to normalno? Imamo prava da budemo prijatelji sa Rusima. Ako im ne odgovara, to je njihova stvar. I kako može da bude Srbija izolovana, kad zapadnih investitora ima u Srbiji mnogo. Ni njima nije u interesu da nas sankcionišu.

Vesna

pre 1 godinu

Ovo su istorijski momenti za Srbiju i mislim da će Vučić pametne poteze povući.

Dragana

pre 1 godinu

Cela Vlada, a i narod poštuju mišljenje predsednika Vučića i veruju da će samo ispravne odluke Vučić doneti.

Gordana

pre 1 godinu

Bez obzira na sve teškoće, treba da čuvamo našu zemlju. Ne treba da dozvolimo da bilo ko uzurpira bilo koje parče zemlje, ne samo KiM.

Crna Leptirica

pre 1 godinu

Jel Sutanovac bese kao nesto opoziciji davnoo...

Stevan

pre 1 godinu

Lako je pričati, treba doneti pravu odluku za Srbe. Nažalos mnogi ovu situaciju koriste u političke svrhe ne shvatajući ozbiljnost.

Martina

pre 1 godinu

Teska vremena za srbiju, treba racionalno razmisljati i naci kompromis, pod hitno

Svetolik

pre 1 godinu

Srbija ce dobiti i vise nego sto ti mozes da ocekujes!

petar

pre 1 godinu

Sutanovac nije nista dobro uradio za Srbiju dok je bio na vlasti a sad deli Savete, odjednom zna sta treba sta ne treba.

Ana

pre 1 godinu

Jedino što možemo je da pokušamo da dobijemo sve što budemo mogli i da prihvatimo samo ono što baš moramo iz ovog francusko - nemačkog sporazuma. Nema tu više mnogo filozofije, samo borba za srpske interese sa što manje štete.

Laki

pre 1 godinu

Prilikom razmatranja ponudjenog Srbija treba da bude ispred svega i ispred svih.

Ljudima ni Bog ne moze ugoditi

pre 1 godinu

Samo kad se Srbiji steze omca oko vrata, isplivaju svi izdajnici na povrsinu. Srbija treba da zahteva da se najpre ispune do sada potpisani sporazumi ili da Brisel prizna nesposobnost da ih sprovede i vrati pitanje KiM u UN.

Jela

pre 1 godinu

Jedino ispravno rešenje je pokušati da se kroz dijalog dobije najviše što je moguće i prihvati sporazum koji spasava državu i građane. Uspeće naš predsednik svojim mudrim potezima da dođe do pravog rešenja.

Joca

pre 1 godinu

Predsednik Vučić se uvek zalaže za mir i stabilnost. Radi sve kako bi došlo do rešenja za ovu tešku situaciju.

Ksenija

pre 1 godinu

Naša vlast je odgovorna i naći će najbolje moguće rešenje za rešavanje pitanja KiM.

Rasa

pre 1 godinu

Prvo formiranje ZSO a zatim najbolje resenje za Srbiju. Dosta vise naricanja Srbija mora opstati na visokom ekonomskom stalku.

srdjan

pre 1 godinu

Mozemo prihvatiti plan EU samo pod uslovom da KIM ne postane clanica UN i da formiraju ZSO.

Sandra

pre 1 godinu

Evo ga jos jedan politicki propalitet Sutanovac

Nina

pre 1 godinu

Samo da nam Sutanovac ne prosipa pamet, nema pravo da se oglašava

Nina

pre 1 godinu

Ne znam samo sta ovaj Sutanovac uopšte pokusava, totalno je nebitan

Sanja

pre 1 godinu

Koliko ja znam ovaj Sutanovac nikada ništa korisno za svoju zemlju nije uradio

Maja

pre 1 godinu

Ovaj Sutanovac ocigledno nema trunke obraza ni stida cim sme da se pojavljuje u javnosti

Mira

pre 1 godinu

Da sam na njegovom mestu od sramote ne bih smela da se pojavim pred građanima a kamo li da se oglašavam

Maja

pre 1 godinu

Sutanovca treba da bude sramota svega što je radio

Maki

pre 1 godinu

Srbija je nalazi u jako teškoj situaciji al uz zalaganje predsednika Vučića i njegovih saradnika prevazići će i ovu trenutnu krizu .

sasa

pre 1 godinu

Bice tesko,teska situacija po pitanju KIM,ali predaja nije opcija za Srbiju

sasa

pre 1 godinu

Srbija nece pristati na ultimatum niti ucene po pitanju KIM,jer mi taj jezik ne poznajemo

stefan

pre 1 godinu

Ako se iko bori za Srbiju i interese srpskog naroda na KIM;onda je to Vucic,svaka mu cast na tome.

Patak

pre 1 godinu

Vucic nece uraditi niti prihvatiti nesto sto bi islo na stetu drzave i naroda,to sigurno NE!

Pavlovic

pre 1 godinu

Otvorenim dijalogom i razgovorom se moze postici mnogo,a to nam je i cilj

stevica

pre 1 godinu

Bice tesko,pritisci sa svih strana,ali ma koliko da bilo tesko,predaje nema,jer to nije opcija

Macak

pre 1 godinu

Treba izvuci maksimum i boricemo se svim silama,do kraja za ono sto je nase

Rasta

pre 1 godinu

Na celu drzave imamo istinskog borca i coveka kome su interesi Srbije i gradjana na prvom mestu

Plavooki

pre 1 godinu

Vucic nece dozvoliti da Srbija na bilo koji nacin bude ponizena od strane Evrope i zapada

Cuperak

pre 1 godinu

Za kompromis smo uvek i boricemo se da istim dodjemo do mirnog resenja

Rade R

pre 1 godinu

Kakav pametnjaković i mozgonja! Šutanovac, on našao da pametuje! Smradina obična!

Zeko

pre 1 godinu

Šutanovac bi prihvatio ponude od strane zapada, baš kao i kad je bio na vlasti.

Čak

pre 1 godinu

Srbija upravo i traži što više, da ne bi potpisala to što Šutanovac želi.

Ogi

pre 1 godinu

Znamo politiku Šutanovca, bolje je da zapeva u duetu sa tastom Miroslavom.

Dasa

pre 1 godinu

Da li je realno da oni koji su dok su bili na vlasti, preduzimali takve korake koji su bili na stetu KiM i Srbije danas protestuju i glume nesto?! Zar stvarno misle da je narod kratke pameti i da mogu da im pricaju price i plasiraju izmisljotine?!

Viki

pre 1 godinu

Srbija ne sme da dozvoli da evropski put stane jer bi posledice bile velikih razmera.

Viki

pre 1 godinu

Zahvaljujući stranim investicijama, a kojih ima dosta, Srbija je ekonomski napredovala.

Viki

pre 1 godinu

Za Srbiju su važni dijalozi jer jedino tako možemo doći do kompromisnih rešenja.

Viki

pre 1 godinu

Jasno je da EU vrši pritisak da se Briselski sporazum, koji je davno potpisan sprovede i da se formira ZSO.

Viki

pre 1 godinu

Vučić je građanima naglasio koje su posledice za Srbiju ukoliko ne prihvatimo plan.

Milanko V

pre 1 godinu

A šta ste vi Šutanovac pokušali da spečite Kosovo da 2008. gpdine proglasi svoju nezavisnost. Niste ni prstom mrduli, jer vas Kosovo nije ni interesovalo.

Viki

pre 1 godinu

Opoziciji je izgleda cilj da Srbija ekonomski propadne, a propali bi jer bi se sve inostrane investicije povukle, a za sobom bi povukle veliki broj radnih mesta.

Branko N

pre 1 godinu

Sada se svi prave pametni, a kada je trebalo zabraniti Kosovu da proglasi svoju nezavisnost, nigde ih nije bilo.

Lazar

pre 1 godinu

E odakle se i ti pojavi ,nije te dugo bila,pa sada soliš pamet nekom

Miki

pre 1 godinu

Sutanovac bi da trguje sa KiM, tako je radio i sa naoruzanjem, MES, raketama Strela 2M i sa svim cega se docepao.Tako je sa Hrvatima dogovorio da njegov tast Miroslav Ilic peva dva koncerta u Lisinskom u Zagrebu.Koncerte je platilo Ministarstvo Odbrane RH.Tako je Suki napravio zgradu kod Narodne biblioteke i tako je Suki dao Nacionalnu penziju tastu koji je u to vreme na HRT veoma ruzno pricao o svojoj domovini.Sada bi uz Suzanu Trivanicu, Sormaza, Canka i ostale izdajnike ponovo da jase i da se tali.Od cega zivi onaj nesrecni potomak Bjedica?Jos uvek od apanaza Siptarskog lobija.Njemu su trebali dati ime Lisica, a ne Vuk.Jadne im majke bile.

Janko

pre 1 godinu

Sa ovakvom opozicijom nam ne trebaju strani neprijatelji, imamo ih dovoljno u našoj zemlji.

Slavica

pre 1 godinu

Šutanovac daje savete? Onda treba uraditi suprotno. Šutanovac nikada ništa dobro nije uradio za ovu zemlju.

Magdalena

pre 1 godinu

Šutanovac i njegovi pajtosi su prodali KiM kada su bili na vlasti, a sada nam on deli savete. Neka hvala.

Stefan

pre 1 godinu

Pritisci na Srbiju su veliki, ali verujem da će ova vlast uraditi sve što je u interesu Srbije. A što se tiče Šutanovca, neka hvala, nikakvi saveti od njega nam nisu potrebni. On je prodao KiM.

David

pre 1 godinu

Ne trebaju nam saveti od onih koji su prodali KiM dok su bili na vlasti. Predsednik Vučić zna šta treba da radi, ne treba mu Šutanovac.

Misa

pre 1 godinu

Sutanovac je pokazao voje drzavnicko umece, iza njega je ostala pustos i problemi.

Joca

pre 1 godinu

Verujemo predsedniku Vučiću da će doneti ispravnu odluku.

Pavle

pre 1 godinu

To bi ti prihvatio sve sto ti ponude,ali ono sto oni nude je neprihvatljivo za normalne ljude.

Miodrag

pre 1 godinu

Srbija treba na sve načine da pokuša da izbegne priznanje lažne države "Kosovo" i da ostane neutralna u sukobu NATO i Rusije. To će biti teško uraditi ali vredi pokušati i boriti se!

Boško

pre 1 godinu

Eto, Šutanovac posle svih funkicja koje je imao i gde ništa nije uradio, postao i vidovnjak :-) Ne znam da li uopšte i treba nešto ovako komentarisati jer su sva ta nagađanja opozicije čiste budalaštine!

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Srbija se bori za mir i stabilnost.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Ono što je potrebno našoj zemlji je mir stabilnost bezbednost i jedinstvo.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Predsednik Vučić će uraditi a ve da naša zemlja bude u miru i stabilnosti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija