• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.02.2023

09:00

Hil: Srbija se već opredelila za Zapad, veza sa Rusijom slabi iz dana u dan

Tanjug

Politika

Hil: Srbija se već opredelila za Zapad, veza sa Rusijom slabi iz dana u dan

Podeli vest

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da se Srbija već opredelila za Zapad i da, kako je naveo, veza sa Rusijom slabi iz dana u dan

Hil je istakao da je važno to što je Beograd konstruktivno pristupio evropskom planu sporazuma sa Prištinom i da će to na kraju uticati na brzinu kojom se Srbija približava Zapadu.

- Srbija se već odlučila da se okrene Zapadu i mislim da je mnogim Srbima frustrirajuće što proces traje toliko dugo - rekao je Hil za N1 i izrazio nadu da će rezultat konstruktivnog ponašanja Beograda biti mnogo bolji i brži tempo evrointegracija.

Na pitanje zašto je evropski predlog tajan, rekao je da to ne bi nazvao tajnom, nego nečim što potpada u "tradicionane diplomatske kanale".

- Ako nastojite da se diplomatijom bavite kroz medije, pojaviće se mnogo nesporazuma - rekao je on i dodao da zato smatra da o takvim stvarima treba razgovarati isključivo za stolom.

Upitan da li bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić „prešao liniju“ ako bi otkrio sadržaj predloga na predstojećoj skupštinskoj sednici, odgovorio je da je to „hipotetičko pitanje“, ali da je velika rasprava u parlamentu potrebna.

- Smatram prikladnim da se o tom planu diskutuje u skupštini, ali ostavljam drugima da odluče šta treba da bude otkriveno, a šta ne - rekao je ambasador.

Hil je, kako navodi N1, ocenio i da se Srbija „drži svoje politike prema sankcijama Rusiji duže nego što je ruska vojska držala Herson“.

- Pitanje veze Srbije sa Rusijom možete videti da slabi iz dana u dan. Vidi se da raste interesovanje za saradnju sa EU i više zainteresovanosti za saradnju sa nama - naveo je Hil.

Ponovio je stav Vašingtona da Srbija treba da se pridruži sankcijama Rusiji i dodao da nije tačno ni da Srbija nije uradila ništa, jer je osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Na pitanje da li je pozicija Beograda u pregovorima sa Prištinom slabija jer nije uvela sankcije Rusiji, rekao je da smatra da su to odvojena pitanja.

Upitan ko više sarađuje, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ili predsednik Vučić, ambasador se nasmejao.

- Kad bih mislio da bi odgovaranje na to pitanje pomoglo procesu pregovora, odgovorio bih, ali ostaviću to vašoj mašti - rekao je Hil.

Istakao je i da je glavno pitanje koje se tiče ispunjavanja Briselskog sporazuma osnivanje Zajednice srpskih opština.

- Mislim da postoji hitna potreba da se svi saglase oko toga i razumeju da jednom kad nešto prihvatite morate i da ispunite - rekao je Hil.

On nije hteo da komentariše dokumente koji su „procureli“ u medije, ali je istakao da je pozicija međunarodnih pregovarača „veoma dobro preneta i u Beogradu i u Prištini“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NekoKo

pre 1 godinu

Sve je lepo kada sanjamo.... Kako da ne.? To zašta se Srbija opredelila je potpuno nebitno u odnosu sa tim šta im rade Rusi. U Moksvu kod Putina i Lavrova na razgovore ako imaju ono dole. Čim se bave Srbijom u ovakvoj po njih katastrofičnoj situaciji, gde im se trese tron pod nogama znači da su slabiji nego ikada i da ne znaju gde udaraju.

nikola

pre 1 godinu

To da se Srbija "sve vise okrece Zapadu...?! Ocito da ameriski ambasador nije isao medju srpski narod! Mogao bi mnogo toga cuti. Srbi nikada ne preuzimaju teret tudjih izjava. Misle svojom glavom.

sasa

pre 1 godinu

Srbija zeli saradnju sa zapadom,ali se nece odreci Rusije,to sigurno

stevo

pre 1 godinu

Srbija nece birati stranu,zeli saradnju i dobre odnose sa svima

stefan

pre 1 godinu

Srbija ostaje neutralna i nece birati stranu uprkos zelji nekih da izvrse pritisak na Srbiju

Tijana

pre 1 godinu

To sta je Srbija odlucila zna iskljucivo Vucic i svi u narodu znamo da ce Vucic odluciti ono sto je najbolje za nas i nasu zemlju.

Patak

pre 1 godinu

Srbija nikada nece okrenuti ledja Rusiji,iako bi to neki jedva docekali,ali to se nece dogoditi

Pavlovic

pre 1 godinu

Srbija nije birala niti ce birati stranu,bar dok je Vucic na celu drzave

stevica

pre 1 godinu

Nije vreme za biranje strane,Srbija to nikada nece ni uraditi,vec ce nastojati da gleda sebe i stiti svoje interese

Macak

pre 1 godinu

Srbija zeli saradnju sa svima i nece birati stranu u ova teska vremena,to sigurno NE!

Rasta

pre 1 godinu

Srbija ostaje na evropskom putu,ali to ne znaci da se odrekla niti da cemo se odreci Rusije

Plavooki

pre 1 godinu

I sa istokom i sa zapadom,Srbija ce i u buduce nastojati da saradjuje,tj,da ima dobru saradnju sa svima

Despot

pre 1 godinu

Srbija se ne opredeljuje ni na ciju stranu Srbija se vodi svojim nacionalnim interesima i saradjuje sa svima kako sa Istokom tako i sa Zapadom.

Cuperak

pre 1 godinu

Mir i stabilnost su najvazniji i moramo ih po svaku cenu sacuvati u ova neizvesna i krizna vremena

Ur Nino sar Serbule

pre 1 godinu

To amerikanac možeš samo da sanjaš da će se Srbija opredeliti za zapad. Napali ste nas 1999 godine, ubijali nam decu i sada tražite od nas da vam se pridružimo. Očito da patite od zaboravnosti ambasadore.

Jovan

pre 1 godinu

Амбасадор Америке покушава да буде број 1 у нашој земљи. Све више се упетљава у наша унутрашња питања. Он је један од оних који су све ово замутили деведесетих година. Што год пристанемо никад неће бити довољно.

Dragi

pre 1 godinu

Gospodine Hil, nije se Srbija okrenula Zapadu, nego Aleksandar Vučić. Ali, sve će to narod i Informer pozlatiti, mislim...pod pretnjom prihvatiti.

Milan

pre 1 godinu

O čemu priča ovaj? Srbija se opredelila za sopstvene interese, ne zanima nas ni zapad ni istok.

Gojko

pre 1 godinu

Sto se tice veza sa Rusijom one su i vise nego odlicne, a da smo se opredelili za neku od strana nismo, niti cemo. Gledamo sebe i svoje interese, a ne tudje.

Mirko

pre 1 godinu

Srbija se nikada nije stavljala na niciju stranu uvek je sa svima saradjivala naravno sa onima koji su to zeleli zato je neodgovorno tvrditi da se Srbija stavlja vise na jednu stranu nego na drugu.

Dušan

pre 1 godinu

Да оставите Србију на миру и ви са запада , и ви са истока. Бијте се преко неких туђих леђа . Србија је војно и политички неутрална !!!

Igor

pre 1 godinu

Hil greši ako misli da je Srbija dužna da se opredeli, naprotiv. Ne interesuje nas to, mi gledamo samo sebe u celoj priči. Najpreči su nam sopstveni interesi.

Nemanja

pre 1 godinu

Čini mi se da Hilu smeta to što Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, Kinom i uopšte zemljama istoka ali koga briga. Može da komentariše ali ne može da se meša i upliće. Srbija ima svoj put i čuva svoju nezavisnost.

Goran

pre 1 godinu

Srbija sama odlucuje sa kim saradjuje a trenutno ona saradjuje sa svima i ne stavlja se ni na koju stranu vise ili manje.

Oliver

pre 1 godinu

Srbija se trudi da sardjuje sa svima ne zauzimajuci ni jednu stranu vise ili manje ona sardjuje sa svima u skladu sa svojim interesima.

Milica

pre 1 godinu

Srbija je danas retka slobodarska zemlja koja samostalno donosi odluke i kao takva ona se ne stavlja ni na jednu stranu vise ili manje jer to nije u skladu sa njenim nacionalnim i drzavnim interesima.

Anči

pre 1 godinu

Srbija se opredelila jedino za svoje interese, a ne niti za SAD niti za Rusiju. Trebalo bi da imamo pravo na to, zar ne?

Nikola

pre 1 godinu

Srbija je na svom evropskom putu svakako i od njega ne odustaje, ali to svako ne znači odricanje od prijateljstva i saradnje sa Rusijom.

Tanja

pre 1 godinu

O nemacko-francuskom predlogu treba se raspravljati u skupštini, gde mu je i mesto, a na na ulici uz proteste i huku i buku

Žarko

pre 1 godinu

Srbija ima isključivo svoj put, a to je srpski put! Sa svima se trudimo da imamo što bolju saradnju, i to nećemo menjati.

Tanja

pre 1 godinu

Obaveze prihvaćene medjunarodnim sporazumom moraju da se ispune, tako da i obaveza formiranja ZSO mora da se ispuni.

Tara

pre 1 godinu

Srbija sa Rusijom ima istorijsko i veoma znacajno prijateljstvo i podrsku koja se ne zaboravlja sa druge strane Srbija je proevropska zemlja i naravno da teži da tako i ostane

Milan

pre 1 godinu

Srbija ide onim putem koji je najbolji za njen prosperitet i njenu budućnost, pa kako god ga ko zvao.

Ana

pre 1 godinu

Odnosi Srbije i Amerike idu uzlaynom putanjom iz dana u dan, to je ocigledno.

Max

pre 1 godinu

Nasa veza sa Rusijom je neraskidiva,nisu oni ni svesni koliko su nasa dva naroda emotivno povezana.

daca

pre 1 godinu

Naravno gospodine Hile, kad nešto prihvatite to morate i da ispunite, to znači važi za Kurtija

Tamo neki prosečni Srbin

pre 1 godinu

Koja je ovo propaganda strašno! Da Vam objasnim nešto, kad sam bio mali i nisam imao pojma o životu glorifikovao sam Amerikance i mislio o njima da su najbolji na svetu. Međutim kad sam porastao i shvatio ko su ustvari negativci priče tad su mi se otvorile oči za sve. Ako sam za mojih skoro 50 godina života naučio nešto a to je da prepoznam lažove, propalitete i ljude koji ti loše misle. Sve ovo vidim i mislim o današnjoj i prošloj Američkoj administraciji. A lokalnih izdajica je bilo i uvek će ih biti i pogrešno odgojenih ljudi koji rade prvenstveno protiv sebe pa onda i protiv ostalih. Tužno je videti da se ove pojave dozvoljavaju i tolerišu u našem društvu. Sad je jasno pitanje, da li si na strani svetla ili tame. Svi koji stoje trenutno na strani zapadne koalicije definitivno su dark side! Na kojoj strani si ti?

Maja

pre 1 godinu

Srbija sa svima gradi korektne odnose i poslovnu saradnju, kako sa Zapadom tako i sa Rusijom. Zahvaljujuci Vucicu Srbija je danas postovana u celom svetu.

Zoran

pre 1 godinu

Srbija je samostalna i suverena drzava i ne opredeljuje se ni za koga, a narocito ne za one koji su je kroz istoriju tlacili i vojno napadali, kao sto je to zadnji put bilo 1999 godine.

Katarina

pre 1 godinu

Зеједница српских општина мора бити формирана, јер је то тренутно најбоље решење за Србе на Косову и Метохији.

MAJA

pre 1 godinu

Težiti da se rešenje KiM reši mirnim i diplomatskim putem

daca

pre 1 godinu

Srbija će voditi politiku mira i očuvanje stabilnosti u regionu

daca

pre 1 godinu

Naša zemlja vodi miroljubivu politiku prema svima i trudi se da probleme na KiM reši na najbolji mogući način po naš narod

Pavle

pre 1 godinu

A Amerika zna za šta se Srbija opredelila...kakva glupost

Jelena

pre 1 godinu

Вучић води независну и слободарску политику наше земље, и странци је неће уређивати. Србија жели да буде на европском путу, али без притисака са стране да уведе санкције Русији.

Katani

pre 1 godinu

Srbija nijednog trenutka dovodila u pitanje svoj evropski put vodeći pritom računa o državnim i nacionalnim interesima ali je tu bilo objektivnih poteškoća sa kojima smo se izborili veštom diplomatijom.

Mile

pre 1 godinu

Srbija će se opredeliti za interese njenih građana.

Biljana

pre 1 godinu

Srbija mora i treba da se rukovodi svojim interesima,a Vučić to veoma dobro procenjuje i radi,jer nam je dosta"biranja strane" i ucena i potrebna nam je obnova i još veća modernizacija Srbije i poboljšanje standarda za sve građane

Baki

pre 1 godinu

Najvece invensticije stizu iz EU, i Srbija je na Zapadnom Balkanu, tako da je i logicno da tezimo prema zapadu

Mare

pre 1 godinu

Rusi su nasi prijatelji. Ali Evropa je nasa buducnost

Crna Leptirica

pre 1 godinu

Srbija zna sta odlicno radi tako da vreme ce pokazati sta ce biti.

Boško

pre 1 godinu

Srbija se opredeleila za SEBE majstore, a to što vi želite je vaš problem. Toliko!

MiroslavBB

pre 1 godinu

Ameru, mozes samo da SANJAS o tome - a. uskoro, NI da sanjas ...???!!! DALEKO NAJzaduzenija zemlja svijeta, koja vec decenijama se ZADUZUJE, iz godine u godinu POVECAVA svoj spoljni (i unutrasnji) DUG???!!! Samo, Ameru, svemu dodje KRAJ!!!! PREGRIJALE se americke masine, Federalnih Rezervi, za STAMPANJE americkih $$$ ... Odatle finansirate VOJSKU, POLICIJU, CIA i FBI, drzavni aparat ...??? Kao sto vidite - NE mozete SVE i SVAKOGA da kupite za 'saku vasih BEZvrijednih $$$'???!!! Ima nas koji se NE plasimo vas, ove LOPOVSKE 'civilizacije', BANDITSKOG kapitalizma kome se KRAJ NEzaustavljivo priblizava!!!! NEzaustavljivo ...

Jovan

pre 1 godinu

Није могуће да нема коментара. Ако их стварно нема да пређемо на другу штампу.

Mile Plavi

pre 1 godinu

Kakav cinik ovaj Jenki Hil.Smeje se ironicno u lice srpskom narodi.Ko to aze da Srbi zele ka Zapadu koji ih je unakazio unistio sankcijama,bombardovanjem RSK.Pomogao Hrvatima da naprave genocid,Oluju u RSK.Bomatdovao RS,Inistio Stbiju.odvojio nahvecu srpsku Spartu CG.&* dana bombardovao Srpski narod.oteo svetu srpsku zwemlju KiM.Sada pokusava da namami Srbe i Srbiju da priznahy oycepljenje srpske zemlje.

Veteran

pre 1 godinu

AHAHAHAAAAAAA;LUDILO AMERICKO I PROPAGANDA!!!!

Boris

pre 1 godinu

Hm?! Kako to može tek tako da tvrdi?! Mislim da to nije zvanična politika naše zemlje.

Anastasija

pre 1 godinu

Ne bih rekao. Srbiji je dosta rata, Srbija zna kako je to biti u ratu, ali Srbija br želi da okrene ledja svojoj ruskoj braći koja su nam kroz vekove pomagala.

đml

pre 1 godinu

Srbija nikada neće okrenuti leđa bratskoj Rusiji!

Jeki

pre 1 godinu

Predsednik Vučić ima bezrezervnu podršku naroda I veruje u njegove odluke koje su isključivo bazirane na mirnom rešavanju problema a u svrhu dobrobiti naroda.

Sofika

pre 1 godinu

Pre zapada i istoka, Rusije i Amerike, Srbija se opredeljuje za Srbiju, za sebe, i to je ono što je naša vodilja.

Petar

pre 1 godinu

Srbija je statusno neutralna drzava i dokle god bude mogla da opstane u tom statusu, treba da vodi politiku mira, saradnje i ekonomskog razvoja

Ana

pre 1 godinu

Srbija se nije opredelila, i dalje ce se pridrzavati na strani neutralnosti. Niti cemo Rusiji okrenuti ledja ni zbog koga!

Danilo

pre 1 godinu

Srbija će uvek donositi odluke u interesu svog naroda šta god drugi pričali.

Miki

pre 1 godinu

Hilici previse pricas u tudjoj zemlji.Osilili ste se jako.Samo dajete silledziske izjave u svim zemljama na Blakanu.Vi se pitate za sve i vi ste sramota Amerike.Boli tebe ona stvar za Srbiju idi kuci bagrro.Ti ne predstavljas Americki narod i bas te za njega briga.Ponasanje vas hijena u jadnim i napacenim zemljama je skandaloznoo.Kad vas Rusi naprase ici cete kuci biciklima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija