• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.02.2023

16:47

Savet stranih investitora podržao izmene i dopune zakona o planiranju i izgradnji! Vesić: Idemo u dobrom pravcu

MGSI

Politika

Savet stranih investitora podržao izmene i dopune zakona o planiranju i izgradnji! Vesić: Idemo u dobrom pravcu

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji sa predstavnicima Saveta stranih investitora (Foreig Investors Council- FIC) , koji su ocenili da su predviđene izmene korak u dobrom smeru – kako bi se smanjilo odlučivanje čoveka, a procedure učinile transparentnijim i bržim.

Predstavnici FIC-a saglasni su da je postojeći zakon, kada je donet, unapredio oblast planiranja i izgradnje, ali da je Ministarstvo prepoznalo trenutak za imene koje će tu oblast dodatno poboljšati.
 

- Savet je, kao i uvek pouzdan partner državi, sa iskustvima koje ima sa terena, od svojih članica. Vreme je bilo da se zakon unapredi, idemo u dobrom pravcu - rekao je izvršni direktor Saveta, Aleksandar Ljubić.
 
Naveo je da FIC apsolutno pozdravlja sve odredbe koje se tiču zelene gradnje, i posebno ukidanje konverzije.
 
- Uvek će se prihodovati, gradiće se novi objekti, zapošljavaće se ljudi, tu je i naplata poreza i doprinosa. Najneprofitabilnije je nešto što ne radi, stoji i ne prihoduje - rekao je Ljubić.
 
Predsednik odbora za infrastrukturu i građevinarstvo FIC-a Mario Kijanović rekao je da su članice FIC-a saglasne sa strateškim ciljevima koje izmene ovog zakona treba ispune.
 
Dodao je da je jasno da u izmenama postoji tendencija da se planski okvir Srbije zaokruži, a lokalne samouprave ubrzaju u izdavanju građevinskih dozvola.

Foto: MGSI


 
Predstavnici FIC-a izneli su dodatne predloge za unapređenje pregloga Izmena zakona, koje, kako je naglasio Kijanović, treba da u praksi dodatno olakšaju sprovođenje odredbi navedenog akta.
 
Ministar Vesić rekao da je cilj izmena ovog zakona da se stvari pokrenu napred, te da se ne mogu rešiti svi problemi, ali je cilj ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, da se više i "jednostavnije i brže" gradi.
 
- Ideja izmena je da se procedure ubrzaju, u slučajevima gde su neopravdano spore i da budu transparentnije - napomenuo je Vesić.
 
Pojasnio je da je predloženim izmenama "rešavaju" dva problema, odnosno van snage biće stavljeni Zakon o konverziji i Zakon o linijskoj infrastrukturi, zbog kojeg je Evropska unija imala najveće primedbe na napredak Srbije u procesu priključenja.
 
Dodao je da je Zakon o konverziji donet samo zbog jednog slučaja, Luke Beograd, a da inače institut konverzije ne postoji ni u jednoj zemlji u istočnoj Evropi koja je, kao Srbija, prošla tranziciju.
 
- Ukidanjem konverzije uz naplatu omogućećemo da se izgradi 15 miliona novih kvadrata. To je ogroman i neiskorišćen potencijal koji ćemo na ovaj način "osloboditi". Za 13 godina zakona, država je prihodovala samo 31 milion evra na ime konverzije, jer je u većini slučajeva proces izvršen bez naknade - rekao je Vesić.
 
Dodao je da ubuduće nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinske dozvole, a investitori će morati da prilože bankarske garancije, kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima i da pruže dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije.
 
Energetski pasoši, koji već postoje, biće obavezni za sve objekte, pa neće biti moguće prodati stan, ukoliko nema energetski pasoš.
 
Dodao je i da će investitori koji imaju sertifikat zelene gradnje plaćati 10 odsto manju naknadu za građevinsko zemljište.
 
- Želimo da zakon podstakne nastavak izgradnje, da se u Srbiji više gradi, i da zaštitimo i investitore i građane - rekao je ministar Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
robijaće Pičkousti i Rošavi

pre 1 godinu

Ona rupa (anus mundi?) na Savskom trgu je najbolji primer kako rade napredni stručnjaci.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija