• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.02.2023

17:02

Vesić i Bergant: Veliki prostor za unapređenje saradnje Srbije i Slovenije u oblasti transporta i građevinarstva

MGSI

Politika

Vesić i Bergant: Veliki prostor za unapređenje saradnje Srbije i Slovenije u oblasti transporta i građevinarstva

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti transporta i građevinarstva, u kojoj postoji veliki prostor za dalji napredak.

Vesić i Bergant izrazili su želju i spremnost da rade projektu modernizacije pruge Beograd – Ljubljana.

Ambasador Bergant je istakao, da je Slovenija veoma zaniteresovana za taj projekat.

- Vidimo budućnost u železnici, u putničkom i kargo saobraćaju - rekao je Bergant.

Foto: MGSI

Ministar Vesić je ambasadoru Slovenije preneo da je u Srbiji danas potpisan ugovor za najveći grant Evropske unije, od 600 miliona evra, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, te pozvao i slovenačke kompanije da učestvuju na tenderu.
 
Takođe, preneo je da postoji zainteresovanost evropskih partnera da pomognu finansiranje da se brza pruga nastavi do Preševa, odnosno Severne Makedonije, i podsetio da će se već od 2025. godine brzom prugom putovati od Beograda do Budimpešte.

Vesić je rekao i da Srbija sa Transportnom zajednicom radi na pilot-projektu uvođenja e-tovarnog lista.

Foto: MGSI

Ministar Vesić je naveo i da će uskoro zvanično posetiti Sloveniju, kako bi sa svojom slovenačkom koleginicom, Alenkom Bratušek razgovarao o dodatnom produbljivanju saradnje dve zemlje.
 
Ambasador Bergant je naveo da oko 1.500 slovenačkih firmi posluje u Srbiji, ali da ima još onih koje su zaniteresovane za investiranje, posebno u oblasti građevinarstva.

Foto: MGSI

Ministar Vesić je posebno istakao predviđene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje će, kako je rekao, značajno uprostiti procedure i ceo proces izdavanja građevinskih dozvola učiniti transparentnijim, uz poštovanje svih standardna zelene gradnje.

Bergant je preneo ministru da Ambasada periodično organizuje susrete privrednika iz Slovenije i pozvao Vesića da im se pridruži na jednom od sledećih sastanaka.

Ambasador je naveo da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja i da nema razloga da se saradnja Srbije i Slovenije ne razvija bržim tempom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slobodan

pre 1 godinu

1500 slovenačkih firmi radi i vlasništvo ima u Srbiji.Koliko srpskih firmi radi u Sloveniji?verovatno malo ili nimalo.To govori o nama,niko nam nije kriv.Oni ne daju svoje,a mi?Njihova ljubav prema nama samo je interes.

Savet stranih investitora podržao izmene i dopune zakona o planiranju i izgradnji! Vesić: Idemo u dobrom pravcu
Politika

Savet stranih investitora podržao izmene i dopune zakona o planiranju i izgradnji! Vesić: Idemo u dobrom pravcu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji sa predstavnicima Saveta stranih investitora (Foreig Investors Council- FIC) , koji su ocenili da su predviđene izmene korak u dobrom smeru – kako bi se smanjilo odlučivanje čoveka, a procedure učinile transparentnijim i bržim.

23.02.2023

16:47

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17